facilități fiscale

Potrivit unor noutăți legislative, persoanele care nu lucrează la sediul angajatorului vor primi o serie de beneficii. Este vorba despre legea 72/2022, care intră în vigoare de la 1 mai 2022. În temeiul acestei legi, se prevede asigurarea unui regim fiscal unitar al tuturor formelor sub care angajatorii oferă diferite categorii de sume suplimentare pentru perioadele în care angajații își desfășoară activitatea în alt loc decât sediul firmei, cum ar fi în altă localitate din țară sau în străinătate.

Potrivit aceleiași legi, care va intra în vigoare în mai puțin de două săptămâni, este prevăzută și aministia fiscală pentru obligațiile fiscale rezultate din reîncadrarea diurnelor în venituri salariale.

Au fost analizate diferențele de tratament fiscal pentru salariații mobili și cei delegați

Luminița Obaciu, Payroll Partner, Soter & Partners, subliniază faptul că legea 72/2022 a apărut în urma eforturilor depuse de profesioniști în vederea analizării diferențelor de tratament fiscal dintre sumele pe care le primesc angajații mobili care se deplasează în interesul companiei și cele acordate salariaților delegați.

În urma unor verificări fiscale, autoritățile au constatat că șoferii se încadrează în categoria salariaților mobili și nu au dreptul de a beneficia de indemnizație de delegare ori detașare neimpozabilă, ci mai degrabă de prestații suplimentare care să fie primite în temeiul unei clauze de mobilitate. De la 1 mai 2022, odată ce legea intră în vigoare, aceste prestații suplimentare primite de angajați nu mai sunt taxabile în limita plafonului stabilit de lege, atâta vreme cât deplasările salariaților se desfășoară în afara localității sau a țării.

Cadrul legal stabilește care sunt condițiile și criteriile de acordare a indemnizației de delegare/detașare, ceea ce nu se aplică însă și pentru prestațiile suplimentare acordate în baza clauzei de mobilitate, în acest caz existând un vid legislativ, după cum precizează Luminița Obaciu.

Se introduce obligatoriu clauza de mobilitate în contractul de muncă pentru salariații mobili

Pentru salariații mobili, se introduce obligatoriu clauza de mobilitate în contractul individual de muncă. Conform legii, aceștia beneficiază de anumite beneficii suplimentare oferite de angajator, cum ar fi prestații suplimentare în bani ori bunuri în natură, catalogate drept venituri de natură salarială, intrând în baza de calcul a tuturor taxelor salariale.

Mulți angajați își desfășoară activitatea în afara sediului companiei pentru care lucrează, în funcție de specificul muncii, neavând deci un loc fix de muncă și lucrând în țară sau în străinătate (cum ar fi angajații din sectorul de transport, construcții sau achiziții).

Informațiile furnizate de Eurostat arată că, în anul 2020, numărul de persoane cu vârstă mai mare de 15 ani care lucrau în domeniul transporturilor la nivel european era mai mare de 10 milioane. Potrivit datelor, există în jur de 29 de lucrători din această categorie la mia de locuitori.

În vârful clasamentului se situează regiunea Sud-Muntenia din România, cu 65 muncitori la mia de locuitori. Conform datelor furnizate de European Federation of Building and Woodworkers, există aproximativ 15 milioane de lucrători în sectorul de construcții la nivel european.

Anul 2022 a adus deja mai multe noutăți legislative pentru companii

Luna martie a venit cu o serie de noutăți legislative importante pentru firme, care fac referire, printre altele, la aministia fiscală pentru diurnele recalificate de ANAF după 1 iulie 2015, plafonarea de prețuri la energia electrică și gaze, noul formular pentru raportarea profitului din anul precedent și explicații cu privire la depunerea SAF-T, fiind clarificate termenele de depunere a fișierului pentru anumite categorii de companii.

Aceste noutăți sunt de interes pentru toate companiile, dar și pentru angajați – așa cum se întâmplă în cazul Legii 72/2022 ce stabilește regimul fiscal în cadrul căruia salariații care își desfășoară activitatea în afara sediului operatorului economic vor beneficia de facilități fiscale.

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.