Femei antreprenor Europa

O treime din numărul de absolvenți ai facultăților de științe, tehnologie, inginerie și matematică din Europa este reprezentată de femei, iar 15.5% dintre startup-urile europene sunt înființate de către persoane de sex feminin. În termeni de performanță, pare că întreprinderile fondate de femei au tendința de a le depăși pe cele înființate de bărbați.

Organizația non-profit EIT Health a oferit sprijin unui număr mare de femei antreprenor din Europa Centrala, de Est și de Sud în sectorul medical și cel al biotehnologiei. EIT Health a devenit în ultimii ani un susținător important al startup-urilor din domeniul sănătății, fiind unul dintre cele mai mari parteneriate public-privat din Europa.

11 februarie, ziua internațională a femeilor și fetelor cu activități în domeniul științei

11 februarie este o dată importantă pentru femeile și fetele cu activități în domeniul științei. În februarie 2015, ONU a desemnat această dată tocmai pentru recunoașterea rolului și contribuției femeilor și fetelor din întreaga lume în ceea ce privește activitățile STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică).

Raportul Women in Digital Scoreboard 2021, efectuat de Comisia Europeană, arată că aproximativ o treime din absolvenții STEM sunt femei. Prin urmare, există un procent mai mic de femei antreprenor la nivel european, de numai 15.5%.

Accesarea finanțării, un obstacol pentru multe femei antreprenor

Se pare că procesul de finanțare este ceva mai dificil pentru femeile antreprenor decât pentru bărbați. Concluziile unui studiu au arătat că în Europa Centrală și de Est doar 1% din capitalul disponibil este alocat startup-urilor înființate de femei, iar 5% către cele cu echipă mixtă. Totuși, același studiu arată că femeile antreprenor înregistrează performanțe mai mari decât bărbații antreprenor, fructificând mai mult fondurile accesate.

Crește numărul de femei antreprenor în domeniul sănătății

În domeniul sănătății din Europa, un procent de aproximativ 70-80% este reprezentat de femei. Cel mai mare procent de medici de sex feminin se găsește în țările dezvoltate din Europa Centrală, de Est și de Sud. Ținând cont de aceste procente, se poate spune cu certitudine că experiențele profesionale ale femeilor care activează în sistemul medical ar putea aduce schimbări importante în domeniul sănătății, însă potențialul antreprenorial al acestora este mai puțin prioritizat decât cel al bărbaților.

Trendurile recente arată însă că tot mai multe femei devin antreprenoare în domeniul sănătății. Monika Toth, director al Schemei Regionale de Inovare din cadrul EIT Health InnoStars, subliniază faptul că se pot observa trei tendințe puternice în acest sens. În primul rând, femeile care inovează domeniul sănătății provin din industrii diverse, inclusiv științe sociale.

Mai departe, se observă faptul că în rândul startup-urilor se regăsesc tot mai multe femei ca fondatoare sau co-fondatoare. De altfel, se vizează crearea unui echilibru între șansele startup-urilor conduse de femei și cele conduse de bărbați, iar tot mai mulți investitori sprijină inițiativele femeilor antreprenor.

EIT Health a dezvoltat mai multe programe de sprijin pentru antreprenoare

Organizația EIT Health a dezvoltat mai multe programe dedicate femeilor antreprenor, printre care Bootcamp-ul de Antreprenoriat Feminin, care durează cinci săptămâni și reunește startup-uri din domeniul medical fondate sau co-fondate de femei, unde acestea pot primi sprijin de la o rețea de mentori.

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.