Statul român se va implica direct in piața de asigurări RCA prin deschiderea companiei CEC Asigurări, care a primit deja aprobare din partea Ministerului Finanțelor. Astfel, CEC se va alătura societăților care furnizează asigurări de răspundere civilă și va deveni una dintre variantele pe care șoferii români le pot alege atunci când cumpără polița de RCA, însă nu mai devreme de șase luni de la începerea demersurilor.
Compania de asigurări va fi operațională în cel puțin 6 luni
Așa cum au declarat reprezentanții băncii, va fi necesară o perioadă de cel puțin 6 luni până când firma va deveni operațională. Românii își vor putea face asigurări la peste cele 1.000 de sucursale ale CEC Bank, unde vor fi furnizate inclusiv polițe RCA.
La momentul actual, piața RCA este caracterizată de un dezechilibru puternic, pe fondul problemelor apărute odată cu dispariția City din rândul jucătorilor de pe piața asigurărilor auto. Prețurile s-au majorat și venirea unei noi companii înseamnă creșterea competiției, ceea ce ar putea să aducă prețuri mai mici.
De când a fost anunțată retragerea autorizației de funcționare a City Insurance, care era cel mai important jucător când venea vorba de asigurări auto, prețurile au explodat, dublându-se sau chiar triplându-se pentru unii șoferi.
CEC Bank a primit aprobare din partea acționariatului
CEC Bank este o bancă 100% deținută de stat, iar acționariatul – adică Ministerul de Finanțe – a dat undă verde referitor la intrarea pe piața asigurărilor a CEC Bank prin intermediul companiei CEC Asigurări.
Cristian Roșu, vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară, a declarat că vor fi depuse toate efoturile necesare pentru a pune în funcționare noua societate de asigurări, însă numai după ce va fi depusă toată documentația necesară în acest sens. De asemenea, el subliniază faptul că apariția unui nou jucător pe piața RCA înseamnă încă un factor de dispersie a riscurilor și poate aduce stabilitate.
În prezent, românii își pot cumpăra asigurări auto de la 8 companii. Cea mai nouă societate, Axeria, s-a alăturat pieței RCA la sfârșitul anului trecut. În condițiile în care toată lumea respectă legea, probabil că nu vor mai apărea dezechilibre pe piața RCA, așa cum a menționat și vicepreședintele ASF.
Prețurile la RCA au explodat după falimentul City
Prăbușirea liderului pieței asigurărilor, City Insurance, a adus efecte negative în ceea ce privește prețurile practicate de companiile care furnizează polițe RCA. Prețul mediu al asigurării a crescut considerabil, iar cei mai afectați au fost în special tinerii sub 30 de ani, precum și șoferii de automobile cu motoare mari.
Nu numai tinerii sunt afectați, ci și firmele de transport. În acest context, Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) a anunțat că va organiza în curând un protest, ca urmare a nemulțumirilor generate de creșterea prețului pentru asigurările auto. Mai mult de atât, organizația cataloghează RCA-ul drept un produs de lux, subliniind faptul că o asigurare pe 6 luni a ajuns să fie mai scumpă decât una pe 12 luni.
Ca răspuns la acuzațiile COTAR, Uniunea Națională a Societăților de Asigurare-Reasigurare din România a atras atenția asupra faptului că frecvența daunelor RCA înregistrată în cazul autovehiculelor pentru transportul bunurilor este de aproximativ 4 ori mai mare decât media pieței. De altfel, și dauna medie despăgubită în temeiul polițelor RCA este mai mare pentru aceste autovehicule în comparație cu dauna medie înregistrată la nivel de piață.