Fonduri europene în 2021 – Programe vechi, cu continuitate. Programe nou lansate

În România, șansele de a obține fonduri nerambursabile au fost întotdeauna mai reduse decât în țările vestice, aceasta a fost și este marea supărare a investitorilor locali. Însă, se pare că vremurile se schimbă și pentru români, astfel că în acest an există oportunități fără precedent de a accesa mai multe surse de fonduri nerambursabile.

Pentru perioada 2021-2027 liderii UE au purtat multe dezbateri pe tema finanțărilor din fondurile europene, iar concluziile sunt că vor fi anumite domenii cărora li se vor aloca sume consistente, care sunt duble față de cele alocate în perioada 2014-2020.

Un plus pentru țara noastră îl reprezintă faptul că va beneficia de cea mai importantă sumă alocată de UE în privința amortizării efectelor negative ale pandemiei asupra economiei, respectiv 80 miliarde de Euro. În acest sens, vor putea fi ajutați întreprinzătorii care au fost foarte afectați de criza Coronavirus.

O bună parte din această sumă, respectiv 33 miliarde de euro, este alocată pentru relansarea economică a României, iar banii vor trebui cheltuiți într-un timp scurt, față de restul sumei, care este alocată pentru sesiunea 2021-2027.

Oportunitățile sunt pentru acei întreprinzători care au idei bune, inovative și planuri de afaceri viabile. Ca și până acum, aceștia vor avea cele mai mari șanse să beneficieze de fonduri nerambursabile.

Până în acest moment, au fost transmise informații referitoare la deschiderea mai multor programe deja notorii, dar și lansarea unora noi.

În ceea ce privește programele actuale, acestea sunt:

PNDR 6.2

Programul Național de Dezvoltare Rurală PNDR 6.2 este cunoscut și așteptat de foarte mulți investitori. În cadrul său, se oferă solicitanților 70.000 de euro (bani 100% nerambursabili) pentru investiții rurale, non-agricole. Beneficiarii pot fi atât firme micro, mici și mijlocii, dar și unele nou înființate, care desfășoară activități de producție (de la articole vestimentare, până la produse farmaceutice), prestări servicii sau meșteșuguri.

Dacă printre doritori sunt și fermieri, aceștia trebuie să știe că pot aplica doar dacă au în plan să desfășoare o activitate non-agricolă care să vină în completarea activității agricole pe care o desfășoară.

PNDR 6.4

Acesta este un alt program foarte popular în România, iar ceea ce-l face atât de atrăgător printre antreprenori este faptul că solicitanții pot primi până la 200.000 de euro, cu condiția unui aport propriu de 10 sau 30%.

Digitalizarea IMM-urilor

Prin intermediul acestui program, firmele micro, mici și mijlocii pot beneficia de fonduri cuprinse între 30.000 și 100.000 de euro pentru a se digitaliza, cu 10% aport propriu. Cheltuielile eligibile sunt: achiziția de echipamente IT, softuri, cursuri de formare în domeniul informaticii etc. Pentru că acest program este recomandat doar anumitor domenii, este necesar să se studieze cu atenție condițiile și codurile CAEN acceptate.

HORECA 2021

Unul dintre sectoarele cele mai afectate de criza pandemică, HORECA, beneficiază în 2021 de acest program de finanțare consistent. În cadrul HORECA 2021, sunt oferite sume maxime de 800.000 de euro per beneficiar în domeniile hotel/restaurant/catering, dar pot solicita finanțare și ghizii turistici, organizatorii de evenimente sau agențiile de turism.

Pentru că implică proceduri greoaie și mai multe criterii de eligibilitate, în accesarea acestui program este în general nevoie de ajutorul și îndrumarea unui consultant cu experiență.

POR 1.2

Programul Operațional-Regional POR 1.2 se adresează IMM-urilor cărora le pune la dispoziție fonduri nerambursabile de până la 200.000 de euro în vederea achiziționării de servicii-suport pentru a-și putea desfășura activitățile de cercetare-dezvoltare sau investiționale. În cazul acestui program, aportul propriu trebuie să fie de 10%.

HG 807/2014

Bugetul total pentru această axă este de 37.5 milioane de euro, care sunt repartizați pe regiuni. Prin HG 807/2014 se pot obține finanțări nerambursabile în limita a 50% pentru dezvoltare regională. În acest scop, pot să solicite fonduri IMM-urile, firmele mari, dar și START-UP-urile.

HORIZON Europe

Acest program a fost implementat cu scopul de a sprijini proiectele inovative și de cercetare din spațiul european. Solicitanții, care pot fi firme cu proiecte inovative proprii sau consorții de întreprinderi, pot obține sume între 200.000 și 2.5 milioane de Euro. Astfel, angajații respectivelor firme beneficiare se pot bucura de salarii până la 5.000 de euro, dar și de achiziții de echipamente IT sau software.

Granturi SSE și Norvegiene

Acestea sunt utile întreprinderilor mici, mijlocii, mari care au vechime și care își doresc aceste finanțări cu scopul de a-și îmbunătăți activitatea din punct de vedere inovativ și ecologic în următoarele domenii: IT, industrie albastră și industrie verde. Fondurile obținute sunt cuprinse între 200.000 și 2 milioane de euro.

Pe lângă toate aceste programe, mai sunt și altele care sunt populare în rândul celor care activează în diferite sectoare ale economiei:

PNDR 4.2 – pentru procesarea, prelucrarea, comercializarea produselor agricole (vegetal și zootehnic). Valoarea acestei finanțări nerambursabile este cuprinsă între 1 – 2,5 milioane de euro pentru acele proiecte care conduc către un lanț alimentar integrat. Pot aplica la acest program: PFA-urile, II, IF, SNC, SCA, SA, SCS, SRL, cooperative agricole, societăți cooperative sau grup de producători.

PNDR 4.2a – pentru procesarea și comercializarea produselor obținute din fructe. Beneficiari pot fi microîntreprinderile și IMM-urile, cooperativele și grupurile de producători care aplică pentru: modernizarea sau crearea de unități de procesare, noi tehnologii, creșterea valorii adăugate a produselor, îmbunătățirea controlului intern al calității, creșterea numărului de locuri de muncă sau scăderea consumului de energie sau emisii GES. Se pot obține până la 1,5 milioane de euro nerambursabili.

PNDR 6.1

Prin acest program adresat tinerilor fermieri, aceștia pot solicita maximum 70.000 de euro, cu 100% nerambursabilitate. Beneficiarii eligibili sunt: microîntreprinderile, IMM-urile, PFA-urile si II sau IF.

PNDR 4.1 – pentru investiții în exploatații agricole existente. Fermierii (cu excepția persoanelor fizice autorizate), grupurile de producători și cooperativele pot beneficia de acest program care acordă sume nerambursabile cuprinse între 100.000 – 2 milioane de euro.

Granturi norvegiene

Sunt acordate prin intermediul Granturilor Norvegiene fonduri cuprinse între 200.000 și 2 milioane de euro pentru energie regenerabilă. În baza Memorandumurilor se înțelegere care au fost semnate în 2016 între Guvernul României și statele donatoare, până în 2024 sunt finanțate în țara noastră proiecte în 12 programe, din mai multe domenii: dezvoltare locală, energie regenerabilă, dezvoltarea afacerilor, sănătate publică, cercetare, patrimoniu cultural, justiție, afaceri interne, educație, dialog social, societate civilă, mediu și schimbări climatice.

Incubatoare de afaceri

Acest program care oferă start-up-urilor acces la mentorat, infrastructură, investitori, dar și la alte tipuri de suport pentru a le ajuta să ajungă de la idee la produs.

Recent, au fost transmise detalii despre programul POR 2.1B – Incubatoare de afaceri, destinat înființării incubatoarelor de afaceri. Pot fi obținute sume cuprinse între 200.000 și 7 milioane de euro, cu valori nerambursabile între 50 și 90%.

RO-CULTURA

Programul finanțează activitățile culturale cu o valoare minimă de 50.000 de euro și una maximă de 200.000 de euro și vizează încurajarea accesului indivizilor la cultură, consolidarea dialogului intercultural și promovarea diversității culturale.

Innotech Student

Acordă fonduri nerambursabile acelor studenți, masteranzi și doctoranzi care vor să demareze afaceri de specialitate. În funcție de locurile de muncă pe care aceștia le vor crea, granturile acordate variază între 40.000 – 100.000 de euro. În 2021, bugerul cadru al programului a ajuns la 65.2 milioane de euro.

EU Prize for Women Innovators

Femeile din antreprenoriat cu idei inovative utile sunt premiate în cadrul acestui program de finanțare cu sume cuprinse între 50.000 și 100.000 de euro.

Programele nou lansate sau cele deja vechi în România au rolul de a sprijini lansarea în afaceri sau dezvoltarea, dar este necesar ca, pentru a beneficia de unul dintre acesta, antreprenorii să se informeze, pentru a-l găsi pe cel potrivit cu ideea sa de afacere.

Surse de finanțare pentru mediul rural în 2021

Până în 2023, fermierii români au la dispoziție 6.3 miliarde de euro pentru plăți directe și măsuri finanțate prin fonduri europene. Firmele din zonele rurale, fie că este vorba de SRL, PFA, II, IF vor beneficia de finanțări pentru zootehnie, pomicultură, apicultură sau diferite culturi vegetale. Și antreprenorii din domeniul turistic pot solicita finanțare nerambursabilă pentru agropensiuni, dar și cei care desfășoară activități non-agricole.

Bani pentru revenirea în țară

La începutul anului 2021, în luna ianuarie, s-a redeschis programul de finanțare adresat persoanelor cu vârsta sub 40 de ani care trăiesc și muncesc în afara țării. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) oferă șansa persoanelor din diaspora, prin această finanțare, sa revină în țară și să demareze activități agricole. Pot fi solicitați până la 50.000 de euro, în funcție de dimensiunea economică.

Bani pentru modernizarea exploatațiilor în domeniile vegetal și zootehnic

Submăsura PNDR 4.1 prevede că fermierii din domeniile zootehnie și vegetal pot cere finanțare pentru sisteme de irigație, modernizare/marketing fermă, iar tinerii fermieri pot chiar să-și achiziționeze utilaje agricole. În privința domeniilor care vizează legumicultura și culturile de cartofi sunt accesibile programe de finanțare specializate.

Din 2023, se diminuează cota de nerambursabilitate

Specialiștii în fonduri europene atrag atenția că doritorii care vor să acceseze fonduri nerambursabile cu maxim 90% nerambursabilitate trebuie să se grăbească și să depună solicitările, pentru că din 2023, conform noilor reglementări transmise de Politica Agricolă Comună (PAC), se va diminua cota de nerambursabilitate.

Recomandările în privința micilor fermieri este de a se asocia, pentru a putea rezista pe piață în anii care urmează.

Afacerile non-agricole – o alternativă pentru antreprenorii de la sate

Prin intermediul măsurilor PNDR 6.2 și 6.4, AFIR ajută firmele micro, mici, noi sau vechi, dar și alte forme juridice care nu au prestat activități non-agricole rurale. Și fermierii se pot bucura de aceste fonduri, dacă vor să demareze o activitate nouă non-agricole, diversificându-și astfel oferta de produse și servicii.

Bani pentru investițiile în viticultură

Și în 2021 se desfășoară Programul Național de Sprijin al României în sectorul viticulturii. Se dorește sporirea competitivității producătorilor de vinuri, încurajarea performanței economice a întreprinderilor, dar și îmbunătățirea tehnologiilor de vinificație cu scopul de a se obține vinuri de calitate superioară.

Bani pentru tinerii fermieri din diaspora

În acest an, tinerii fermieri din diaspora, care în ultimele 60 de luni până în depunerea cererii de finanțare au absolvit un curs în domeniile: agricol, agro-alimentar, economie agrară sau veterinar, fie că este preuniversitar, universitar sau postuniversitar au beneficiat de fonduri nerambursabile de 100%.

Program de creditare avantajoasă – IMM invest

În 2021, până la data de 31 iunie, IMM-urile din domeniul agricol, pescuit, acvacultura si sectorul alimentar au putut aplica pentru garanții de stat în vederea finanțării nevoilor curente sau pentru efectuarea investițiilor. Prin intermediul acestui grant se acordă și p componentă nerambursabilă de 10% din valoarea finanțării garantate, dacă solicitanții din pescuit și acvacultură se încadrează în plafonul de 120.000 de euro, întreprinderile din producția agricolă în 100.000 de euro, iar cele din sectorul alimentar în 800.000 de euro.

În cadrul acestui program, se pot solicita credite cuprinse între 500.000-10 milioane de lei, cu garanții de stat de până la 90% și dobânzi subvenționate.

Bani pentru HORECA

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a anunțat că vor fi acordate ajutoare de stat de până la 800.000 de euro per întreprindere, pentru sprijinirea firmelor din domeniul turismului, organizării de evenimente, alimentației publice a căror activitate a fost grav afectată în contextul pandemiei provocate de noul coronavirus. Bugetul schemei a fost de 500 milioane de euro, pentru peste 73.000 de beneficiari.

O șansă pentru dezvoltarea locală și națională

După cum s-a putut remarca, programele europene și naționale în cadrul cărora sunt acordate ajutoare financiare nerambursabile au rolul de a contribui la dezvoltarea locală și națională, prin sprijinirea investitorilor mici și mari. Un mediu de afaceri bine organizat și dezvoltat are efecte pozitive în toată societatea, conducând la modernizarea sistemelor de servicii publice, a orașelor și satelor și implicit a țării. Crearea de locuri de muncă, îmbunătățirea calității produselor și serviciilor contribuie eficient la creșterea nivelului de trai.

8 programe de finanțare pentru perioada 2021-2027

Pentru perioada 2021-2027 sunt disponibile 8 programe de finanțare, care vor fi gestionate de autorități de management de la trei ministere, dar și de Agențiile de Dezvoltare Regională (ADR) care se află sub controlul autorităților locale perioada vizată.

 Noul cadru oferă mai puțină birocrație și modalități mai ușoare de solicitare a plăților, pentru că sunt utilizate opțiuni mai simplificate. Totodată, sunt propuse controale mai relaxate în cadrul acelor programe care au înregistrat un istoric bun, dar și extinderea principiului auditului unic, care presupune evitarea suprapunerii verificărilor. În loc să fie rambursate cheltuielile reale pe baza de facturi, plata se va face tot mai mult prin rambursare forfetară, sume forfetare sau costuri unitare.

Suma pentru România a fost acordată ținându-se cont și de PIB-ul pe locuitor, dar și pe criterii noi, precum șomajul în rândul persoanelor tinere, nivelul scăzut de educație, schimbările climatice și integrarea imigranților, astfel încât să reflecte cu acuratețe provocările actuale.

În continuare vor fi prezentate programele de finanțare, cu mențiunea că Întreprinderile Mici și Mijlocii pot solicita ajutor nerambursabil doar în cadrul celor de la punctele 1, 3 și 7.

  1. Programul Operațional de Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare (POCIDIF)

În cadrul său sunt finanțate proiecte care vizează: cercetarea, dezvoltarea, inovarea, digitalizarea. Acest program dispune de un buget total estimat de 2,143 miliarde de euro care se adresează mai multor beneficiari: administrația publică centrală, instituții de învățământ, de cercetare-dezvoltare, IMM-uri, întreprinderi mari.

  1. Programul Operațional de Dezvoltare Durabilă (PODD)

Programul are alocat un buget total de 4,615 miliarde de euro, concentrându-se în special pe eficiența energetică, dezvoltarea infrastructurii de apă, protecția mediului, promovarea adaptării la schimbările climatice.

  1. Programul Operațional Educație și Ocupare (POEO)

Programul, care are un buget de 7,722 miliarde de euro, are mai multe priorități foarte dorite în România: valorificarea tinerilor pe piața muncii, îmbunătățirea educației, prevenirea părăsirii timpurii a școlii, creșterea calității ofertei de educație și formare profesională, îmbunătățirea învățământului profesional și tehnic, accesul pe piața muncii, modernizarea instituțiilor pieței muncii.

  1. Programul Operațional Incluziune și Demnitate Socială (POIDS)

Conform Raportului de Țară România 2020, unul din trei români este expus riscului de sărăcie sau excluziune socială, romii și alte grupuri vulnerabile fiind cele mai expuse. Programul de față, care are alocat un buget de 2,594 miliarde de euro, își propune să sprijine comunitățile rurale fără acces la servicii sociale, persoanele cu dizabilități și pe cele defavorizate, dar și persoanele vârstnice, prin servicii de suport.

  1. Programul Operațional Sănătate (POS)

În cadrul acestui program, care beneficiază de un buget de 4,73 miliarde Euro, se vor continua investițiile în spitale regionale, urmărindu-se totodată creșterea calității serviciilor medicale prin investiții care vizează: dotarea cu echipamente de ultimă generație, cercetare, informatizare.

  1. Programul Operațional Asistență Tehnică (POAT)

Acest program operațional are un buget total de 5967 milioane de euro. Scopul său este de a asigura un proces de implementare eficient pentru Fondurile Europene Structurale și de Investiții în România.

  1. Programul Operațional Tranziție Justă (POTJ)

Viziunea strategică a acestui program este bazată pe obiective ce vizează încurajarea diversificării economice din cele mai afectate teritorii, alături de măsuri de recalificare și incluziune a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, dar și ajutor pentru tranziția către o economie neutră. Sunt alocați 1.76 miliarde de euro în acest scop.

  1. Programul Operațional de Transport (POT)

Acesta are un buget de 8.3 miliarde de euro, iar fondurile sunt administrate de Ministerul Transporturilor. Viziunea pentru 2030 este aceea de a extinde infrastructura din România, pentru a conecta regiunile țării cu restul statelor din UE. Prin urmare, principala provocare pe care POT va trebui să o rezolve este realizarea de drumuri noi, reducerea emisiilor de carbon și transferul către mobilitatea durabilă și mai sigură.

S-a specificat la începutul articolului că România beneficiază de 30 de miliarde de euro pentru redresarea economică, dar pe lângă acești bani, țara noastră mai are la dispoziție circa 46 de miliarde de euro din bugetul sesiunii 2021-2027 al Uniunii Europene. Acest plan are trei obiective majore:

  • să relanseze economia românească afectată de pandemie;

  • să consolideze capacitatea de redresare;

  • să asigure o dezvoltare economică pe termen lung

Aceste obiective sunt cuprinse în trei teme principale:

Pilonul I – care vizează transportul și schimbările climatice, cu un buget de 21.4 miliarde de euro;

Pilonul II – care vizează serviciile publice, valorificarea patrimoniilor și dezvoltarea urbană (din care fac parte sănătatea, educația și mobilitatea urbană, alocându-se în acest scop 6.5 miliarde de euro;

Pilonul III – care vizează competitivitatea economică, reziliența și digitalizarea și beneficiază de 5.08 miliarde de euro.

Alternative de finanțare în 2021

Pe lângă toate aceste programe enumerate, întreprinzătorii, asociațiile și autoritățile locale mai pot atrage fonduri norvegiene, în cadrul programului Innovation Norway.

Un alt program util este și Erasmus+, unde pot aplica de trei ori mai mulți doritori, în comparație cu sesiunea anterioară, adică 12 milioane. Acesta se adresează atât învățământului superior, cât și din celelalte nivele și forme. Bugetul total este de 25 de miliarde de euro, din care peste 80% sunt dedicați educației și învățământului, 10.3% pentru tineret și 1.9% activităților sportive.

Programul Microgranturi din surse externe nerambursabile a fost de asemenea deschis, iar în cadrul său întreprinzătorii, asociațiile și întreprinderile individuale au putut solicita câte 2,000 de euro pe motiv de afectare a activității din cauza pandemiei.

Cea mai importantă calitate pentru a aplica la un astfel de program

Intrarea României în Uniunea Europeană a deschis nenumărate porți către dezvoltare. Programele de finanțare destinate firmelor și autorităților publice au contribuit la îmbunătățirea calității produselor și serviciilor. Pentru că noua perioadă de finanțare 2021-2027 oferă și mai multe oportunități pentru antreprenori, specialiștii îi îndrumă pe cei care vor să-și înființeze o societate, dar și pe aceia care își doresc dezvoltarea celei existente să aplice cu încredere și curaj. Dacă simt că nu se pot descurca singuri printre atâtea informații, proceduri și documente, persoanele interesate de finanțări nerambursabile se pot adresa firmelor de consultanță în domeniu, care contra unui tarif dinainte prezentat, le vor fi alături în acest demers.

StartingUP.ro

Articole pe aceeași temă

Ghid complet pentru antreprenorii care vor să aplice pentru fonduri nerambursabile

Accesarea fondurilor nerambursabile reprezintă o oportunitate valoroasă pentru antreprenorii care doresc să își dezvolte afacerea fără a fi nevoiți să se bazeze exclusiv pe credite sau economii proprii. Cu toate…

Citește

Noi oportunități de finanțare europeană pentru antreprenori în România

Finanțările europene rămân o resursă esențială pentru antreprenorii români care doresc să își dezvolte afacerile sau să lanseze noi proiecte. În 2025, Uniunea Europeană a introdus noi programe de finanțare,…

Citește

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Te-ar mai putea interesa

Cum să atragi clienți B2B: Strategii eficiente pentru antreprenori

  • January 23, 2025
Cum să atragi clienți B2B: Strategii eficiente pentru antreprenori

6 routere recomandate pentru antreprenori

  • January 22, 2025
6 routere recomandate pentru antreprenori

Ghid complet pentru antreprenorii care vor să aplice pentru fonduri nerambursabile

  • January 22, 2025
Ghid complet pentru antreprenorii care vor să aplice pentru fonduri nerambursabile

Cum să îți dezvolți afacerea în 2025: Strategii practice

  • January 21, 2025
Cum să îți dezvolți afacerea în 2025: Strategii practice

6 recomandări de mouse-uri versatile – Perfecte pentru gaming și productivitate

  • January 20, 2025
6 recomandări de mouse-uri versatile – Perfecte pentru gaming și productivitate

Piața muncii în România: Ce tendințe vor afecta antreprenorii în viitorul apropiat

  • January 20, 2025
Piața muncii în România: Ce tendințe vor afecta antreprenorii în viitorul apropiat