În acest an, sunt câteva componente de finanțare care sunt de interes pentru companiile din România ce vor să atragă fonduri pentru a se dezvolta. Printre acestea se numără și schema de ajutor de stat ce a fost reglementată de HG 807/2014, actualizată prin HG 530/2022. Aceasta este una dintre puținele măsuri cu sprijin nerambursabil pentru investițiile în dezvoltarea companiilor, cu precădere cele din zona de producție, după cum a declarat Roxana Mircea, managing partner REI Finance Advisors pentru Economedia.ro.
Cine poate aplica pentru acest ajutor financiar
Solicitanții trebuie să fie întreprinderi nou înființate, dar și în activitate, IMM-uri sau companii mari, care au personalitate juridică și sunt înființate potrivit Legii societăților nr. 31/1990, cu modificările și completările ulterioare.
Prin această schemă de ajutor de stat se dorește: stimularea investițiilor în acele zone care au fost defavorizate din punct de vedere economic, dinamizarea acelor sectoare cheie din economie și creșterea numărului angajaților.
Secțiunea cea mai interesată de această schemă este industria prelucrătoare (producție), pentru că investiția derulată trebuie să aibă o valoare de cel puțin 1 milion de euro, iar componentele principale sunt: crearea locurilor de muncă noi, păstrarea unui număr mediu de angajați timp de 5 ani și achitarea taxelor și impozitelor pe profit.
Iată câteva exemple de sectoare de activitate pentru care se acordă ajutor de stat, potrivit HG nr. 530 din 21 aprilie 2022:
-
producție și fabricare: uleiuri, produse din carne, margarină, produse lactate și brânzeturi, înghețată, produse de morărit, pâine și patiserie, zahăr, ciocolată, ceai, cafea, mâncăruri preparate, hrană pentru animalele din ferme, vinuri din struguri, băuturi răcoritoare nonalcoolice, hârtie și carton, îngrășăminte, pesticide, produse farmaceutice de bază, articole din cauciuc, articole din material plastic, articole din sticlă, construcții metalice, componente electronice, echipamente de comunicații, produse electronice de larg consum, echipamente de radiologie, electroterapie, electrodiagnostic, motoare electrice, generatoare, mașini și utilaje, autovehicule de transport rutier, aeronave și nave spațiale, mobilă, instrumente medicale;
-
distribuția apei, gestionarea deșeurilor, salubritate;
-
construcții;
-
hoteluri și restaurante;
-
informații și comunicații;
-
sănătate și asistență socială;
Industriile care nu pot solicita finanțare sunt: industria grea, producătorii și îmbuteliatorii de alcool sau tutun, siderurgia și metalurgia.
Sunt șapte regiuni din România care se află printre cele mai defavorizate din UE, și anume: Nord-Vest, Nord-Est, Centru, Sud-Est, Sud-Vest Oltenia, Sud-Muntenia și Vest. Acestea au un PIB pe locuitor sub 75% din media UE. Acest lucru înseamnă că zonele respective sunt eligibile pentru un ajutor în baza derogării de la articolul 107 alineatul (3) litera (a) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), ce au intensități maxime ale ajutorului pentru companiile mari între 30% și 60%. CE susține că 90% din regiunile din România vor beneficia de sprijin prin ajutoare de stat pentru investiții.
La cât se ridică valoarea finanțării
Potrivit Economedia, bugetul Schemei pentru sesiunea 15 iunie-26 iulie ajunge la 700 de milioane de lei, existând posibilitatea ca dacă după evaluarea proiectelor rămân fonduri neconsumate să se realoce după o rectificare bugetară.
O singură întreprindere poate să primească prin HG 807, conform noii modificări a intensității, maximum 45 de milioane de euro, dacă investiția se desfășoară într-un județ cu 60% sprijin nerambursabil, adică unul dintre acestea: Bacău, Neamț, Botoșani, Suceava, Vaslui, Galați, Vrancea, Tulcea, Buzău, Brăila, Ialomița, Prahova, Teleorman, Călărași, Vâlcea, Olt, Dolj, Gorj și Mehedinți.
La începutul lunii februarie a acestui an, schema a fost închisă temporar, dar ea se va redeschide la 15 iunie, urmând să rămână deschisă până la data de 26 iulie.
Consultanții estimează că aceasta va fi ultima sesiune, având în vedere că nu mai este alocare financiară. În 2022, se vor epuiza și sumele care trebuiau păstrate pentru anul viitor, care este ultimul an pentru emiterea Acordurilor de finanțare.
Alocări de până la 50% din valoarea proiectelor se pot obține în județele: Maramureș, Sălaj, Satu-Mare, Iași, Bistrița-Năsăud, Argeș, Alba, Giurgiu, Dâmbovița, sau Constanța.
Județele: Caraș-Severin, Bihor, Hunedoara, Cluj, Harghita, Mureș, Sibiu, Covasna și Brașov vor putea beneficia de alocări cu sprijin nerambursabil de până la 40% din valoarea investițiilor pe care le derulează. În privința județelor Arad și Timiș alocarea este diminuată față de intervalul anterior, la 30% (de la 35%). Ilfovul va primi un sprijin cuprins între 35% și 45%, iar Bucureștiul nu va avea parte de ajutor de stat în acest an.