453 milioane de lei pentru crescătorii de animale și păsări din România. Care sunt condițiile

Comisia Europeană a aprobat o schemă în valoare de 91 de milioane de euro (453,8 milioane de lei), pentru sprijinirea crescătorilor de porcine, bovine și păsări. Această măsură a apărut în contextul pandemiei de coronavirus, după cum informează un comunicat de presă publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Ajutoarele prevăzute în această schemă vor fi sub formă de subvenții directe. Măsura este menită să rezolve problemele de lichiditate cu care au luat contact crescătorii de animale, compensând o parte din pierderile pe care aceștia le-au suferit din cauza pandemiei, dar și a măsurilor restrictive care au fost adoptate de autoritățile din România pentru a limita răspândirea virusului.

A început sesiunea de depunere a cererilor

Schema de ajutor va fi deschisă pentru toate acele companii active care își desfășoară activitatea în domeniul creșterii porcinelor, bovinelor și păsărilor.

Marți, 26 aprilie, a demarat sesiunea de depunere a cererilor prin care se solicită ajutorul de stat, perioada alocată în acest scop fiind de 20 de zile. Momentul deschiderii sesiunii coincide cu cel al aprobării de către Comisia Europeană a acestei scheme de ajutor de stat.

Până în 290.000 de euro per beneficiar

Ajutorul din cadrul schemei se materializează în limita a maximum 290.000 de euro per beneficiar și va fi acordată până la data de 30 iunie 2022. Măsura vine să remedieze perturbările grave ale economiei, după cum a concluzionat Comisia, care a catalogat măsura ca fiind necesară, adecvată și proporțională, în acest scop. De aceea, Comisia a aprobat această măsură în temeiul normelor UE ce privește ajutoarele de stat.

„Prin acordarea acestui sprijin în valoare totală de aproape 454 de milioane de lei, complementar celorlalte programe de sprijin destinate sectorului zootehnic, oferim fermierilor ajutorul de care au nevoie pentru a-și desfășura activitatea în condiții de normalitate” a precizat Adrian Chesnoiu, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, în comunicatul de presă menționat.

Câți fermieri vor putea beneficia de ajutor financiar

Se estimează că de acest ajutor de stat, pentru care a fost alocat un buget total de 453,8 milioane de lei vor beneficia mai bine de 95.000 de fermieri crescători de bovine și circa 600 de fermieri din domeniile suine și avicol. Sumele alocate în funcție de sector sunt următoarele:

  1. 170.250.000 lei merg către sectorul bovine – pentru crescătorii persoane fizice, întreprinderi individuale sau familiale, persoane juridice, persoane fizice autorizate – ce desfășoară, în 2022, activități de creștere a bovinelor. Ajutorul, în cazul crescătorilor de bovine se acordă pentru a compensa pierderile cauzate de pandemie în primul semestru al anului 2022, pentru cel puțin 3 capete de bovine cu vârsta de cel puțin 16 luni la 31 ianuarie 2022, la care se adaugă și bovine cu o vârstă de minim 7 luni la 31 ianuarie 2022. Cuantumul pe cap de animal se stabilește prin raportarea plafonului care este prevăzut la efectivul total de animale eligibile;

  2. 167.649.000 lei merg către sectorul suine – pentru crescătorii persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și familiale sau persoane juridice care în 2021 au desfășurat activități de îngrășare și/sau de reproducție a suinelor în cadrul exploatațiilor autorizate din punct de vedere sanitar-veterinar. Cuantumul ajutorului de stat în acest sector este de 10 euro/UVM, echivalent în lei, „pentru capacitatea de producție, în condiții minime de bunăstare”.

  3. 116.000.000 lei merg către sectorul avicol – pentru crescătorii de păsări persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și familiale sau persoane juridice, care, în 2021, au desfășurat activități de reproducție tineret și adulte, de incubație sau creștere a păsărilor pentru carne, precum și de creștere a tineretului de înlocuire și a păsărilor adulte pentru ouă, în cadrul exploatațiilor autorizate din punct de vedere sanitar-veterinar. Cuantumul pe UVM se stabilește prin raportarea plafonului ce este alocat la efectivul total de păsări eligibile, „echivalent UVM, și la capacitatea totală de producție a stațiilor de incubație, echivalent UVM”, potrivit precizărilor MADR.

După cum s-a amintit deja, plata acestui ajutor de stat va fi efectuată până la 30 iunie 2022, prin intermediul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

StartingUP.ro

Articole pe aceeași temă

Știri despre finanțări: Oportunități de finanțare pentru antreprenorii din România în 2024

Antreprenorii din România au la dispoziție multiple surse de finanțare care le pot susține creșterea și dezvoltarea afacerilor. Anul 2024 vine cu o serie de oportunități de finanțare, atât din…

Citește

Cum să atragi investiții pentru startup-ul tău în 2024

Atragerea investițiilor pentru un startup reprezintă una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă antreprenorii. Într-o piață tot mai competitivă, identificarea surselor de finanțare potrivite și convingerea investitorilor…

Citește

Te-ar mai putea interesa

Strategii eficiente de fidelizare a clienților în era digitală

  • September 16, 2024
Strategii eficiente de fidelizare a clienților în era digitală

Cum să gestionezi eficient o echipă hibridă

  • September 13, 2024
Cum să gestionezi eficient o echipă hibridă

Cum să îți creezi un brand personal puternic ca antreprenor

  • September 12, 2024
Cum să îți creezi un brand personal puternic ca antreprenor

Cum pot folosi antreprenorii ChatGPT și Inteligența Artificială pentru creșterea afacerii

  • September 11, 2024
Cum pot folosi antreprenorii ChatGPT și Inteligența Artificială pentru creșterea afacerii

Cum să îți protejezi afacerea împotriva riscurilor cibernetice în 2024

  • September 10, 2024
Cum să îți protejezi afacerea împotriva riscurilor cibernetice în 2024

Impactul creșterii costurilor de energie asupra IMM-urilor și soluțiile de optimizare energetică

  • September 9, 2024
Impactul creșterii costurilor de energie asupra IMM-urilor și soluțiile de optimizare energetică