
Toate firmele care desfășoară activităţi în domeniul procesării de produse agricole, indiferent că sunt SRL, PFA, II sau altă formă de organizare, pot obţine fonduri nerambursabile de la UE de până la 1,5 milioane de euro fiecare.
Cu toate că forma finală a Ghidului solicitantului nu este publicată, Agenția Pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a stabilit deja grilele de punctaj finale destinate a 2 linii de finanțare. Totuși, antreprenorii își pot pregăti proiectele pornind de la criteriile de evaluare și propunerile de ghiduri, astfel încât în momentul apariţiei ghidurilor oficiale doar să le modifice conform indicaţiilor prevăzute de acestea.
Cele două linii de finanțare sunt Submăsura 4.1 – Investiţii în exploataţiile agricole și Submăsura 4.2 – Sprijin pentru investiţii în procesarea/ marketingul produselor agricole, care vor fi lansate în luna septembrie 2021.
Submasura 4.1 – Investiții în exploatațiile agricole
Bugetul alocat pentru Submăsura 4.1 este de 760 de milioane de euro, cea mai mare sumă alocată liniilor de finanțare în anul 2021. Prin intermediul acesteia, antreprenorii pot obţine fonduri nerambursabile în procente de la 30 până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile.
Astfel că valorile maximale obţinute din noile fonduri europene de către fermierii români variază între 350.000 și 1,5 milioane de euro pentru un proiect, fonduri destinate achiziţionării de utilaje agricole, softuri dedicate, echipamente și instalații pentru energie, pentru irigat, desecare, drenaj, brevete și licențe, alte asemenea dotări.
Antreprenorii din agricultură care sunt organizaţi în grupuri și asociaţii de producători sau cooperative sunt cei favorizaţi de noua grilă de punctaj. În plus, se acordă punctaj suplimentar proiectelor care prevăd și investiţii în protecția mediului și reducerea gazelor cu efect de seră.
Submasura 4.2 – Sprijin pentru investiţii în procesarea/ marketingul produselor agricole
Submăsura 4.2 prevede pentru fermierii români un buget estimat de 140 de milioane de euro. Dintre acestea, un proiect poate obţine o finanțare de maximum 800.000 – 1,5 milioane de euro fonduri care sunt destinate construcţiilor, achiziţionării de echipamente, mașini, administrarea unui magazin online și alte instrumente utile afacerilor de procesare și pentru marketingul produselor agricole.
În procente, fondurile nerambursabile vor reprezenta 40% din cheltuielile elgibile ale întreprinderilor și 50% pentru IMM-uri și formele de asociaţii.
De selectarea solicitanţilor unor astfel de fonduri, care au nevoie de sprijinul creditelor de co-finanțare PNDR pentru a putea accesa grantul, se vor ocupa intermediarii financiari, fie că este vorba despre bănci sau alte instituţii de credit selectate. Această selecţie se va baza pe criteriile ecnomico-financiare proprii prevăzute de acești intermediari, astfel încât să se poată asigura viabilitatea economică a proiectelor de investiţii finanţate.
Aplicanţii care accesează fondurile prevăzute de această măsură trebuie să fie antreprenori care au ca obiect de activitate marketingul și procesarea produselor agricole primare, în această categorie intrând grâul, laptele, legumele, carnea, activitățile fiind cele de morărit, depozitarea cărnii, procesarea cărnii sau a produselor lactate.
Conform prevederilor Submăsurii 4.2, fermierii pot utiliza fondurile pentru investiţii dintre cele mai variate, corporale și necorporale, precum:
-
„construcția și dotarea clădirilor unităţilor de procesare;
-
cheltuieli generate de investiţiile pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, producerea de energie regenerabilă, eficiență energetică;
-
branşamentul și racordarea la utilităţi;
-
sisteme de supraveghere video;
-
investiţii în autocisterne, autoizoterme, rulote și autorulote alimentare;
-
magazin fizic, magazin online, automate alimentare;
-
software necesar.”
În cadrul acestei măsuri sunt favorizate următoarele societăţi: cele care au cel puțin 3 ani vechime și înregistrează o cifră de afaceri mare, proiectele care, în momentul depunerii, au acordul de mediu, cele dedicate produselor ecologice și firmele care activează în sectoare cu deficit, pe baza balanțelor comerciale ale României, ca de exemplu, cele care procesează carne sau produse lactate, procesează cereale sau plante proteaginoase, care colectează, depozitează sau procesează legume.