sondaj EY

Potrivit sondajului EY, 95% dintre respondenți declară că își schimbă planurile investiționale din cauza riscurilor provocate de tensiunea geopolitică. Astfel, toate procesele de investiție sunt amânate până când situația se ameliorează. 40% dintre respondenți își planifică reconfigurarea lanțurilor de aprovizionare, 30% se decid să renunțe la activitățile anumitor piețe, 39% se ocupă de relocarea activelor operaționale, iar 29% dintre aceștia stopează în întregime toate investițiile pe care și le-au planificat.

Conform studiului EY, care a fost publicat în luna octombrie 2022, directorii generali încearcă să găsească metode eficiente prin care să depășească o triplă amenințare politică și economică: tensiunile geopolitice, consecințele pandemiei cu Coronavirus și inflația. Sondajul creat a vizat părerile a 760 de directori generali din lumea întreagă, constatându-se că peste 4 din 10 lideri (aproximativ 43%) încă se confruntă cu urmările negative ale pandemiei, întâmpinând și obstacole noi în ceea ce privește lanțul de aprovizionare. Acesta este unul dintre cele mai mari riscuri care le-ar putea pune în pericol afacerea, fiind perceput atât în regiunea Asia-Pacific (48%), America (43%), cât și în Europa (41%).

În același timp, 35% dintre directorii generali participanți la sondaj consideră că atât tensiunile geopolitice ale contextului actual, cât și inflația (43%) sunt riscuri majore care afectează creșterea și dezvoltarea afacerilor. Cei mai mulți dintre aceștia – 69% – anticipează efectul negativ al inflației în ceea ce privește performanța companiilor. Doar un procent de 16% dintre aceștia consideră că inflația este una dintre cele mai mari probleme pentru marjele de profit ale unei companii, cât și pentru venituri.

Liderul departamentului de Strategie și Tranzacții al EY din România, Peter Latos, afirmă că, deși războiul din Ucraina și tensiunile inflaționiste afectează la nivel mondial, este totuși un moment potrivit pentru remodelarea operațiunilor. Un număr generos de lideri de companii (72%) plănuiesc să schimbe operațiunile pentru următorii doi ani, cu scopul creșterii eficienței. Aceștia au îndatorirea de a-și verifica portofoliile de afaceri, astfel încât să se asigure că pot face față situației economice deficitare, ceea ce va genera activități de tranzacționare pentru următoarele 12 luni. De asemenea, se poate realiza și achiziționarea unor noi capacități pentru modificarea organizațiilor, dar și cesionarea activelor ne-esențiale.

Strategiile aplicate de directorii generali pentru situația economică

Principalele acțiuni pe care directorii generali le iau în considerare pentru următoarele șase luni sunt includerea sustenabilității (39%) în servicii și produse, dar și utilizarea tehnologiei care are capacitatea de a îmbunătăți loialitatea clienților (34%). De asemenea, o parte generoasă din respondenți (64%) au de gând să crească investițiile de capital, spre deosebire de 14% dintre aceștia, care plănuiesc să le estompeze. Peste jumătate (52%) planifică efectuarea unei achiziții în anul următor, iar aproape jumătate (40%) intenționează să fie activi pe toate fronturile, astfel încât să participe în alianțe strategice.

Pentru îmbunătățirea portofoliului de afaceri, 21% dintre respondenți declară că următoarea tranzacție este generată de nevoia de a finanța o afacere în stadiu incipient. Doar 15% dintre aceștia au afirmat că intenționează să cumpere o afacere aflată într-un domeniu adiacent.

Sondajul de opinie este realizat periodic de Longitude Research Limited, care vizează, în principiu, directorii generali din cadrul marilor companii din lume. În luna august 2022 au fost intervievați directori executivi din 6 domenii de activitate și din 10 țări, reprezentând următoarele industrii: comerț cu amănuntul, energie și resurse, wellness, tehnologie, media și comunicații, producție avansată și mobilitate. În ceea ce privește veniturile anuale ale companiilor, acestea sunt distribuite astfel:

  • mai puțin de 500 milioane de dolari pentru 20%;

  • între 500 și 999,9 milioane de dolari pentru 20%;

  • între 1 miliard și 4,9 miliarde de dolari pentru 30%;

  • peste 5 miliarde de dolari pentru 30%.

close

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.