Creșteri salariale

Conform unui studiu salarial PayWell 2022, PwC România, s-a sesizat creșterea salariilor cu aproximativ 12% în companiile mari din sectorul privat, fiind una dintre cele mai mari rate care s-au înregistrat în ultimii 15 ani, cu scopul compensării inflației. Pe viitor, în 2023, se preconizează o creștere aproximativă de 9,3%.

Creșterile au fost realizate în diverse domenii, printre care se numără și sectorul asigurărilor (18%), unde s-a înregistrat cea mai mare creștere, sectorul retail (16,6%), centrele de servicii (11%), sectorul farmaceutic (10,5%), băncile (10,5%), sectorul tehnologic (9,3%), industrie (6,6%).

Oana Munteanu, Director People&Organisation a PwC România, a remarcat prezența unor creșteri salariale de peste 10% în cadrul mai multor sectoare și, cu toate acestea, nu au reușit să compenseze efectele negative ale inflației. Drept urmare, presiunile pentru creșterile salariale continuă să existe. De asemenea, companiile iau diverse măsuri de sustenabilitate și eficientizează activitățile desfășurate cu scopul creșterii productivității.

Sectoarele care au înregistrat unele dintre cele mai mari venituri salariale sunt cele tehnologice, de leasing, farmaceutice, centrele de servicii, asigurările și domeniul retail. Potrivit studiului, s-a descoperit că grupa de vârstă 44-54 de ani este cel mai bine plătită, iar grupa 26 și 43 de ani se apropie de aceeași performanță.

În ceea ce privește diferența de gen, se remarcă un decalaj de 23% în privința plății salariale la femei și bărbați. Conform statisticilor, la fiecare leu câștigat de un bărbat se acordă 0,76 lei pentru o femeie, rezultând ideea că femeile sunt în continuare plătite mai slab. De asemenea, angajații care au un randament mai ridicat ajung să fie plătiți mai mult cu 8% până 15% spre deosebire de ceilalți. Întâietate au și angajații care au o vechime mai mare în cadrul firmei.

Distribuirea zilelor suplimentare de concediu, preferatele angajaților

Pentru o bună perioadă de timp, tichetele de masă erau în topul preferințelor angajaților, însă, în prezent, s-a descoperit că acest top al preferințelor a fost orientat către zilele suplimentare de concediu, urmate fiind de tichetele de masă, abonamentele medicale, bonusuri, flexibilitate în program și evenimentele organizate pentru angajați, de pildă team building.

Senior managerul People&Organisation PwC România, Mădălina Trif, a observat că beneficiile pachetului salarial se află la 5%, un nivel redus semnificativ spre deosebire de statele aflate în vestul Europei. Angajații și-au schimbat preferințele pentru beneficiile oferite de companii. De exemplu, preferințele pentru decontarea transportului, mașina de companie și serviciile mobile au scăzut, orientându-se către cele din aria timpului liber și a stării de bine, în care sunt incluse voucherele de vacanță, vinerea cu program redus și sesiunile de terapie.

close

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.