Casa Verde Fotovoltaice

AFM (Administrația Fondului pentru Mediu) are ca obiectiv simplificarea procedurii de finanțare a procesului de instalare a panourilor fotovoltaice. Conform informațiilor transmise de AFM, investițiile efectuate în programul de panouri fotovoltaice au ca scop producerea energiei electrice pentru atingerea necesarului de consum. Tot AFM afirmă că vrea să descentralizeze anumite programe, printre care se numără și programul Rabla pentru becuri.

În prezent, urmează să se descentralizeze programul care are în vedere casarea autovehiculelor uzate. Pe de altă parte, pentru programul care vizează schimbarea becurilor convenționale cu cele cu led care au ca obiectiv creșterea nivelului de eficiență energetică nu există încă informații suficiente despre numărul de persoane interesate.

Potrivit Ordonanței de Urgență nr. 125 aplicată în 16 septembrie 2022, cu scopul schimbării și completării Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 196/2005, referitoare la Fondul pentru mediu, AFM colaborează atât cu subdiviziunile administrativ-teritoriale, cât și cu unitățile administrativ-teritoriale. Colaborarea se desfășoară în baza unor contracte încheiate de delegare multianuale, care au ca scop derularea programelor asociate protecției mediului al căror beneficiari finali sunt persoanele fizice.

În luna septembrie, Barna Tanczos, Ministrul Mediului Apelor și Pădurilor, a afirmat că există unele programe, derulate sub conducerea AFM, care vor fi descentralizate, urmând ca primul dintre acestea să fie „Rabla”, cel care vizează casarea mașinilor a căror vechime depășește 15 ani. Acesta a declarat că a aprobat Ordonanța de Urgență în urmă cu aproximativ trei săptămâni prin intermediul căreia se dă curs descentralizării unor astfel de programe pentru creșterea capacității de implementare, prin includerea autorităților publice, potrivit lui Tanczos.

Ministrul Mediului se pregătește pentru programul „Casa Verde Fotovoltaice”

Tot în această perioadă, ministerul de resort plănuiește să se pregătească pentru noua sesiune a programului „Casa Verde Fotovoltaice”. Potrivit ministrului Mediului, se caută activ soluții și pentru programul de panouri fotovoltaice în cadrul acestui an. Conform estimărilor realizate de experți, solicitarea pentru instalarea panourilor fotovoltaice din partea sutelor de mii de gospodarii este una foarte ridicată. Din acest motiv, este necesară dezvoltarea capacității de implementare. Sursele de finanțare au fost identificate pentru programul așteptat de mii de persoane, existând posibilitatea asigurării unui buget multianual de ordinul miliardelor de lei.

Cu toate acestea, există și un obstacol: cantitatea de astfel de obiecte și capacitatea companiilor care lucrează în domeniu de a le instala. Tot ministrul Mediului afirmă că, în cazul în care descentralizarea poate să fie realizată, cu siguranță există soluții adecvate și pentru latura administrativă, cât și pentru latura birocratică.

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.