Lipsa forței de muncă din România

În contextul creșterii lipsei de forță de muncă, Ministerul Muncii a propus dublarea numărului de lucrători străini care vor veni să lucreze în România anul viitor. Guvenul a aprobat creșterea, contingentul de muncitori străini pentru anul în curs fiind de 50.000. Astfel, anul viitor vor veni până la 100.000 de lucrători din afara țării pentru a suplimenta deficitul de muncitori din mai multe domenii.

Unele dintre domeniile care se confruntă cu o lipsă acută de muncitori sunt agricultura și construcțiile. În această situație, un număr tot mai mare de angajatori se văd nevoiți să apeleze la importul de forței de muncă din afara Uniunii Europene. Lipsa forței de muncă din România se reflectă în cererea tot mai mare a angajatorilor care vor să aducă muncitori din afara UE.

Numărul de muncitori străini crește de la an la an

Contingentul de muncitori străini veniți în România a înregistrat creșteri masive de la an la an. În 2018, numărul de muncitori străini admiși pe piața forței de muncă din țară era de 15.000. Un an mai târziu, numărul s-a dublat, iar în 2020 numărul de lucrători veniți din străinatate nu a mai crescut, dat fiind contextul pandemic. Pentru 2021, executivul a decis suplimentarea forței de muncă cu încă 25.000 de muncitori străini. Cât despre anul viitor, numărul acestora se va dubla, cifra ajungând la 100.000.

Pandemia a adus modificări pe piața muncii

Dacă înainte de pandemie una dintre principalele preocupări ale multor angajatori era dificultatea de a găsi personal calificat, în 2020 mulți dintre aceștia au fost nevoiți să reducă din numărul de angajați, companiile fiind afectate de restricții. La polul opus, alte firme au crescut numărul de angajați pentru a face față cererii de pe piață.

Debutul pandemiei i-a lăsat pe mulți români din străinătate fără loc de muncă, ceea ce i-a forțat să se întoarcă în România și să se integreze în câmpul muncii. Totuși, se pare că această revenire a fost una temporară, mulți dintre ei întorcându-se după o perioadă în țările din care au plecat.

România înregistrează un deficit al candidaților pentru mai multe poziții

Potrivit specialiștilor, printre meseriile pentru care se găsesc cel mai greu angajați se numără pozițiile de operatori CNC, dulgheri, strungari și lăcătuși mecanici. Se pare că deficitul de personal pentru aceste poziții este cel mai greu de acoperit pe piața muncii din România. Potrivit lui Răzvan Zglobiu, Head of Sales and Talent Acquisition la APT, motivul stă în spatele faptului că sistemul educațional nu mai pregătește astfel de meseriași. Anual, numărul muncitorilor specializați pe aceste zone scade.

Piața muncii din România înregistrează deficit de personal și pentru pozițiile de specialist în vânzări, inginer și șofer. Cererea devine mai mare decât oferta de pe piață, iar candidații potriviți sunt tot mai greu de găsit. Potrivit declarațiilor lui Răzvan Zglobiu, inclusiv șoferii de tir sunt rari pe piața muncii din România, lucru pe care îl pot confirma toate firmele de transport.

Un alt domeniu în care cererea este mai mare decât oferta este reprezentat de industria IT, deși sistemul educațional produce anual mulți candidați potențiali pentru acest domeniu. Deficitul de personal este motivul care stă la baza creșterii salariilor din sectorul IT. Programatorii din România câștigă cu 25% mai mult decât cei din Europa de Est, potrivit unor studii.

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.