Uniunea Europeană, SUA și alți parteneri occidentali au căzut de acord cu privire la excluderea unor bănci rusești din sistemul internațional de plăți SWIFT, după cum a anunțat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Această decizie vine ca sancțiune împotriva Rusiei, care a invadat Ucraina în urmă cu doar câteva zile.
Ce este SWIFT?
Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT) sau Societatea pentru Telecomunicaţii Financiare Interbancare mondiale este principala rețea internațională de plăți din lume, un sistem global de mesagerie securizat prin intermediul căreia se efectuează rapid plăți transfrontaliere, ceea ce facilitează comerțul internațional.
Apărut în 1973 și utilizat peste 10.000 de bănci, sistemul de plăți SWIFT permite transferul de bani în monede diferite, între bănci din țări diferite. Prin intermediul acestui sistem de mesagerie securizat, băncile pot să proceseze un număr mare de tranzacții într-un timp scurt.
Trilioane de dolari sunt transferate anual prin sistemul SWIFT, al cărui sediu se află în Belgia. În România, accesul băncilor la acest sistem internațional de plăți a început din 1991. Înainte de 1991, tranzacțiile externe se efectuau prin Bancorex.
Ce înseamnă excluderea Rusiei din SWIFT?
Moscova atrage sancțiuni economice grave ca urmare a invadării Ucrainei. Ținând cont de faptul că SWIFT este un sistem care facilitează tranzacțiile la nivel mondial, excluderea băncilor rusești din sistem ar însemna ca acestea să nu mai poată efectua operațiuni în străinătate, adică accesul Rusiei la piețele financiare din întreaga lume va fi restricționat.
Dacă băncile rusești sunt deconectate de la sistem, vor exista dificultăți atât pentru persoanele fizice, cât și pentru companii. Plata pentru importuri va fi îngreunată, precum și alte tranzacții ca încasarea de numerar pentru export sau investițiile în străinătate. Practic, băncile nu vor mai putea să facă operațiuni în străinătate, ceea ce va bloca importurile și exporturile rusești.
Mai multe țări, printre care SUA, Franța, Germania și Marea Britanie vor impune restricții astfel încât Banca Centrală a Rusiei să nu își poată folosi rezervele internaționale în încercarea de a atenua impactul acestei sancțiuni grave. Prin acordul cu privire la excluderea unor bănci rusești din SWIFT, țările semnatare condamnă acțiunile președintelui Rusiei și își exprimă susținerea pentru Ucraina, care a rezistat eroic în fața invaziei.
Excluderea băncilor rusești din SWIFT înseamnă izolarea Rusiei de sistemul financiar global
Directorul de comunicare al BNR, Dan Suciu, a explicat ce înseamnă blocarea Rusiei din sistemul SWIFT. Acesta a declarat că prin deconectarea băncilor rusești de la sistemul internațional de plăți SWIFT, tranzacțiile electronice cu exteriorul nu vor mai putea fi efectuate, adică sistemul bancar din Rusia ar fi deconectat de la sistemul bancar internațional.
Capacitatea Rusiei de a opera la nivel global va fi afectată odată cu blocarea activității financiare. Comercializarea petrolului și gazului din Rusia vor fi la rândul lor îngreunate, deoarece se bazează pe acest sistem de plăți. Dacă Rusia este exclusă din SWIFT, economia europeană ar putea avea de suferit, dat fiind că UE este cel mai mare partener comercial al Rusiei. Acesta este și motivul pentru care unele state s-au arătat reticente față de această sancțiune.
Rusia, principalul furnizor de țiței, gaze naturale și combustibili fosili solizi al UE
Rusia se bazează pe SWIFT pentru exporturile de petrol și gaze, fiind principalul furnizor de țiței, gaze naturale și combustibili pentru UE. În acest context, cumpărătorilor străini le-ar fi dificil să găsească înlocuitori.
Presiunile asupra guvernelor și insistențele Ucrainei au făcut mai multe țări să convină asupra excluderii unor bănci din Rusia din sistemul SWIFT, această sancțiune urmând să fie aplicată în curând.
Pentru a efectua plăți, băncile din Rusia se pot folosi de alte mijloace, cum ar fi aplicații de mesagerie sau e-mail. Totuși, acestea nu sunt neapărat la fel de rapide și sigure precum plățile prin sistemul SWIFT, motiv pentru care volumul tranzacțiilor s-ar putea reduce, iar pe de altă parte costurile ar putea să crească. O altă consecință a excluderii băncilor rusești din SWIFT este aceea că exportatorii vor considera vânzarea de bunuri către Rusia neavantajoasă, pe baza costurilor mai mari.
Japonia se alătură inițiativei de blocare a băncilor rusești din SWIFT
La rândul său, Japonia a anunțat că se alătură UE, SUA și țărilor care au convenit asupra excluderii unor bănci rusești din SWIFT. Inclusiv Elveția ia în considerare înghețarea activelor rusești. Fumio Kishida, premierul nipon, a declarat că scopul sancțiunilor suplimentare este de a condamna actele de violență ale Rusiei, care au un preț ridicat.
Premierul nipon a subliniat faptul că relațiile comunității internaționale cu Rusia nu mai pot fi aceleași ca până în momentul în care președintele rus a decis să invadeze Ucraina. Astfel, Japonia, a treia economie a lumii, se alătură liderilor UE, SUA, Franței, Germanei, Italiei, Marii Britanii și Canadei, care eu emis o declarație comună pentru a își coordona eforturile de a impune restricții împotriva Rusiei.
Prin declarația comună, țările semnatare condamnă acțiunile Rusiei și declară că se vor asigura că acest război va fi un eșec strategic pentru președintele rus. De altfel, țările care au impus restricții au anunțat că va fi înființat și un grup operativ transatlantic care să asigure că sancțiunile sunt implementate eficient.