Salarii atractive, flexibilitate și siguranța locului de muncă, factori care contribuie la atragerea și retenția angajaților

Mulți angajați sunt dispuși să renunțe la jobul actual pentru a se angaja într-o altă companie care care le oferă un salariu mai avantajos și care prioritizează echilibrul dintre carieră și viața personală. Un studiu Gallup a arătat cât de mult contează aceste aspecte în decizia de a face o schimbare în viața profesională.

Posibilitățile de avansare și echilibrul între viața profesională și cea personală trebuie să fie promovate de angajatorii care își doresc să atragă și să rețină talente în companiile lor.

Salariul și beneficiile primează în cerințele angajaților

Așa cum a arătat studiul Gallup, cel mai important factor care i-ar putea motiva pe angajații unei companii să demisioneze și să ocupe o poziție în cadrul altei firme este creșterea semnificativă a veniturilor sau beneficiilor. Pe locul următor se află echilibrul între muncă și viața personală. De altfel, se observă o atenție sporită pentru joburile flexibile, care vor fi la mare căutare pe piața muncii.

În momentul recrutării, angajatorul ar trebui să depună eforturi în sensul de a oferi candidatului o previzualizare realistă a postului, prin care acesta să înțeleagă cum va arăta o zi de lucru, cum va lucra și cu cine. Majoritatea persoanelor își doresc un job unde să își poată valorifica talentele și abilitățile, iar angajatorii trebuie să acorde atenție aspectelor care îi atrag pe candidați să aleagă jobul respectiv.

Stabilitatea, factor important în alegerea unui nou job

La studiu au participat aproximativ 13.000 de lucrători din SUA, iar peste 53% dintre aceștia au declarat că dacă ar vrea să își schimbe jobul, unul din criteriile pe care le-ar prioritiza ar fi securitatea locului de muncă, în ideea de a beneficia de stabilitate.

Succesul unei companii este dictat în mare măsură de valoarea echipei, iar angajatorii trebuie să se adapteze la noile cerințe de pe piața muncii, care este mai dinamică ca oricând. Acest dinamism îi poate pune în dificultate pe angajatori atunci când vine vorba de atragerea și loializarea angajaților. Pentru a reuși să își creeze o echipă de succes, companiile pot pune în practică anumite strategii care să le crească șansele de a atrage și în cele din urmă reține talentele de care au nevoie.

Angajații vor să lucreze într-un mediu sigur din punct de vedere sanitar

Pandemia încă nu a luat sfârșit, iar ultimii doi ani au schimbat puternic modul de lucru al oamenilor din diferite industrii. Sistemul de lucru remote a fost adoptat de un număr mare de companii din întreaga lume, ceea ce a adus în egală măsură avantaje și dezavantaje. Mulți dintre angajați s-au confruntat cu anxietate și stări depresive, ceea ce i-a împiedicat să fie productivi și să își desfășoare activitatea cu aceeași eficiență cum o făceau atunci când mergeau la birou.

Principalul dezavantaj al sistemului de lucru remote este faptul că nu mai există o delimitare clară între spațiul profesional și cel personal. Acesta este unul dintre motivele pentru care mulți angajați și-au exprimat dorința de a reveni la vechiul sistem de lucru. În acest context, angajatorilor le revine sarcina de a asigura lucrătorilor un mediu sigur din punct de vedere sanitar, în care riscurile de contaminare să fie reduse la minim. Doar în acest fel angajații se pot simți în siguranță și își vor putea depăși temerile justificate. Revenirea angajaților la birou înseamnă adoptarea unor măsuri de precauție suplimentare în ceea ce privește protejarea sănătății.

Sistemul hibrid va fi la mare căutare în perioada următoare

Flexibilitatea muncii este un alt factor care îi motivează pe angajați să rămână într-o companie. Tot mai mulți dintre aceștia și-au exprimat preferința pentru sistemul de lucru hibrid, care le permite să lucreze atât de acasă, cât și de la birou. În acest fel, angajații se bucură de o libertate mai mare și nu sunt privați nici de interacțiune fizică sau comunicare cu echipa.

Comunicarea în mediul online nu va reuși niciodată să înlocuiască pe deplin colaborarea fizică dintre oamenii care fac patre din aceeași echipă. Pentru confortul și productivitatea lucrătorilor, angajații trebuie să ia în calcul dezvoltarea unor spații de lucru care să respecte normele de igienă și care să fie, de asemenea, mai prietenoase și mai confortabile (spații luminoase și aerisite, zone de relaxare etc.) În acest fel, angajatorii își arată preocuparea pentru starea de bine a fiecărui angajat, care trebuie să beneficieze atât de siguranță la locul de muncă, cât și de confort, aspecte care influențează în mod direct randamentul.

Astfel, se poate spune că beneficiile salariale, siguranța la locul de muncă și o mai mare libertate a sistemului de lucru vor constitui cerințele tot mai multor angajați, fiind aspecte care îi pot face să renunțe la jobul actual și să accepte o poziție similară în cadrul unei alte companii.

StartingUP.ro

Articole pe aceeași temă

Știri economice 2024: Evoluția pieței de afaceri din România și oportunitățile de creștere

În 2024, piața de afaceri din România este marcată de schimbări semnificative, influențate de factori economici globali, politici fiscale noi și tendințe de digitalizare. Antreprenorii români se confruntă cu provocări…

Citește

Impactul creșterii costurilor de energie asupra IMM-urilor și soluțiile de optimizare energetică

Creșterea prețurilor la energie din ultimii ani a pus o presiune semnificativă asupra IMM-urilor din România, mai ales în contextul economic instabil. Costurile mai mari cu energia pot afecta direct…

Citește

Te-ar mai putea interesa

Rolul business-urilor de tip “family office” în dezvoltarea antreprenorială din România

  • October 9, 2024
Rolul business-urilor de tip “family office” în dezvoltarea antreprenorială din România

Știri economice 2024: Evoluția pieței de afaceri din România și oportunitățile de creștere

  • October 8, 2024
Știri economice 2024: Evoluția pieței de afaceri din România și oportunitățile de creștere

Utilizarea imprimării 3D în afaceri: oportunități de dezvoltare pentru antreprenorii români

  • October 7, 2024
Utilizarea imprimării 3D în afaceri: oportunități de dezvoltare pentru antreprenorii români

Finanțări nerambursabile pentru afaceri mici în 2024: Oportunități și criterii de eligibilitate

  • October 4, 2024
Finanțări nerambursabile pentru afaceri mici în 2024: Oportunități și criterii de eligibilitate

Idei de afaceri inovatoare pentru antreprenori în România în 2024

  • October 3, 2024
Idei de afaceri inovatoare pentru antreprenori în România în 2024

Metode inovative de promovare pentru antreprenorii din România în 2024

  • October 2, 2024
Metode inovative de promovare pentru antreprenorii din România în 2024