
Antreprenorii români apreciază că prețurile în construcții și comerțul cu amănuntul vor crește accentuat în următoarele trei luni, potrivit unei anchete de conjunctură realizate în luna august de Institutul Naţional de Statistică (INS). Studiul, publicat pe site-ul INS (insse.ro), mai arată că managerii prognozează o creștere moderată a activității în comerțul cu amănuntul și că se așteaptă ca numărul de salariați în industria prelucrătoare, în construcții și servicii să rămână relativ stabil.
Tendințele economice în industria prelucrătoare și în construcții
Antreprenorii din industria prelucrătoare, chestionați de INS, anticipează pentru toamna 2022 o relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +3%). De asemenea, se așteaptă ca numărul de salariaţi să rămână relativ constant, soldul conjunctural fiind de 0% pe total industrie prelucrătoare.
În ceea ce privește preţurile produselor industriale, managerii din domeniu prognozează o creștere în următoarele trei luni (sold conjunctural +35%).
Sectorul construcțiilor își va păstra volumul producției față de perioada verii (sold conjunctural +2%), potrivit anchetei INS. Totodată, numărul de salariați va rămâne relativ constant, cu o scădere semnificativă în următoarele trei luni (sold conjunctural +2%). Referitor la prețuri, estimările din luna august pentru perioada de toamnă indică o creștere accentuată a acestora (sold conjunctural +44 %).
Sunt așteptate creșteri accentuate de prețuri în comerțul cu amănuntul
Tendințele prognozate în comerțul cu amănuntul arată o creştere moderată a activităţii economice (sold conjunctural +12%) în următoarele trei luni și un volum moderat mai mare al comenzilor înregistrate la furnizorii de mărfuri de către unităţile comerciale (sold conjunctural +10%). Aceste evoluții estimate vor fi urmate corespunzător de o creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +14%).
Cea care va resimți cel mai acut noile tendințe în economie va fi populația, întrucât managerii societăților comerciale prevăd o creştere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +49%) în toamna aceasta.
Studiul efectuat de INS în luna august 2022 indică o relativă stabilitate în următoarele trei luni la cererea de servicii sau cifra de afaceri (sold conjunctural +5%). Numărul de salariați va rămâne relativ constant (sold conjunctural -1%). Potrivit răspunsurilor antreprenorilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere (sold conjunctural +24%).
Conform precizărilor INS, indicatorii din studiu se referă la percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen, iar aceasta nu este același lucru cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic calculat de INS. Soldul conjunctural procentual reprezintă diferenţa între procentajul managerilor care au optata pentru varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au bifat varianta negativă.