asigurare de sanatate someri

Persoanele neangajate sau fără venituri pot beneficia de asigurare de sănătate la stat. Condiția este ca acestea să depună la Agenția Națională de Administrație Fiscală (ANAF) formularul D212, reprezentând Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice. Începând cu data depunerii documentului la ANAF, persoana dobândește calitatea de asigurat pentru o perioadă de 12 luni.

Declarația se poate depune fizic la ANAF, la sediul de care aparține persoana, prin poștă sau prin intermediul serviciului „Spațiul privat virtual”, disponibil pe site-ul administrației fiscale.

Cine poate dobândi calitatea de asigurat fără să plătească?

Conform Legii nr. 95 din 2006 pentru reforma în domeniul sănătății, există anumite categorii de persoane care pot beneficia de asigurare medicală fără a plăti contribuția.

Este vorba despre minori, până la împlinirea vârstei de 18 ani; persoanele între 18 ani și 26 de ani, dacă sunt elevi, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni de la terminarea studiilor; soldații și gradații profesioniști; tinerii până în 26 de ani care provin din sistemul de protecție a copilului; soțul, soția și părinții fără venituri proprii, aflați în întreținerea unei persoane asigurate.

Alte categorii scutite de contribuția la asigurările de sănătate sunt persoanele cu handicap și cele aflate în concediu medical ca urmare a unui accident de muncă, femeile însărcinate și lăuzele, părinții adoptivi aflați în concediu de acomodare, persoanele reținute, arestate sau deținute, șomerii, cei care primesc ajutor social, pensionarii – pentru veniturile realizate din pensii și din drepturile de proprietate intelectuală – precum și personalul monahal al cultelor recunoscute.

close

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.