Măsura șomajului tehnic

Angajații companiilor care au fost nevoite să își suspende total sau parțial activitatea din cauza creșterii numărului de cazuri de infectări cu COVID-19 și în contextul prelungirii stării de alertă pot beneficia de șomaj tehnic, ca urmare a reintroducerii măsurii pentru șomaj tehnic de către Guvern, prin OUG 111/2021.

Prevederile se aplică și în situația în care contractul individual de muncă a fost suspendat temporar, ca urmare a inițiativei angajatorului, în contextul efectelor produse de pandemie sau ca rezultat al anchetelor epidemiologice. Salariații aflați în concediu medical fac excepție, întrucât aceștia primesc indemnizația de asigurări sociale.

Șomajul tehnic – 75% din salariul de bază

Cuantumul indemnizației este de 75% din salariul de bază și este suportat din bugetul asigurărilor pentru șomaj, fără a depăși valoarea de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de lege. Pentru a acorda aceste indemnizații angajaților, un angajator trebuie să urmeze câțiva pași. Acesta va depune electronic la agențiile pentru ocuparea forței de muncă o cerere, o declarație pe propria răspundere și lista persoanelor care vor beneficia de indemnizație.

Indemnizația se calculează în raport cu numărul de zile pentru care activitatea firmei respective a fost suspendată, însă nu mai târziu de 31 decembrie 2021. Salariații care au mai multe contracte individuale de muncă și cel puțin unul dintre ele este activ nu pot beneficia de șomaj tehnic.

În schimb, dacă toate contractele sunt suspendate, angajatul respectiv beneficiază de indemnizație pentru șomaj tehnic aferentă contractului de muncă cel mai bine cotat din punct de vedere al drepturilor salariale. Angajatorul poate suplimenta indemnizația pentru șomaj tehnic în situația în care bugetul destinat plății personalului permite acest lucru.

De această indemnizație pot beneficia și profesioniștii care câștigă venituri din drepturi de autor sau drepturi conexe, în urma depunerii cererii, declarației pe propria răspundere și a documentului care să dovedească suspendarea temporară a activității prin poșta electronică.

Categoriile de salariați care nu pot beneficia de șomaj tehnic

În categoria salariaților care nu pot beneficia de indemnizația pentru șomajul tehnic se încadrează angajații din cadrul instituțiilor și autorităților publice, firmelor care se află în faliment, dizolvare sau lichidare sau firmelor care și-au întrerupt activitatea din alte cauze decât cele generate de pandemia de coronavirus.

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.