creștere PIB

Ministrul Finanțelor a declarat în cadrul unei conferințe de presă că evoluția economiei în trimestrul al II-lea al anului 2022 este meritul companiilor care au știut să răspundă provocărilor cu care s-au confruntat. Reacția ministrului survine pe fondul publicării PIB-ului nominal aferent celui de-al doilea trimestru, în valoare de 355,9 miliarde lei, conform calculelor Institutului Național de Statistică (INS).

Datele INS sunt provizorii, însă înregistrează o creștere a PIB, în termeni reali, cu 2,1% faţă de trimestrul I 2022 şi cu 5,3% faţă de trimestrul II 2021. De asemenea, datele pentru semestrul I 2022 confirmă o creştere, în termeni reali, cu 5,8% faţă de semestrul I 2021.

„Instituțiile de stat au aplecare către somn câteodată”

Ministrul Câciu susține că Guvernul se aștepta la această creștere economică prin PIB, dar recunoaște că instituția în care lucrează este partenerul mai puțin activ în colaborarea dintre stat și companii. Șeful portofoliului de la Finanțe apreciază consecvența, performanța și maturitatea companiilor, care au știut să facă față provocărilor majore ale pieței de capital.

Câciu, citat de Agerpres, a făcut un apel către presă și manageriatul din afaceri: „Şi aici este şi rugămintea şi către dumneavoastră, dar şi către companii sau mediul de afaceri, să ne atragă atenţia când începem să adormim în acest parteneriat, pentru că instituţiile de stat, nu neapărat cei care le conduc, au această, cum să spun, aplecare către somn câteodată şi e bine să fim totdeauna vigilenţi şi să rămânem consecvenţi la ceea ce ne-am propus, la drumul pe care îl avem”.

Firmele sunt îndemnate să participe la piața de capital

Ministrul Finanțelor a declarat că piaţa de capital din România este o modalitate prin care companiile pot să dobândească lichidități suplimentare, să descopere noi surse de finanţare și oportunități financiare pentru investiţii suplimentare. Piața de capital din țara noastră înregistrează o ajustare negativă în mai multe sectoare, dar, per ansamblu, apreciază Câciu, este robustă, cu o valoare peste cea din 2020.

„Ajustarea prin care trece acum este o ajustare din punctul meu de vedere conjuncturală. Dar trebuie ajutată să îşi limiteze conjunctura prin mai multe componente. Dorinţa de a investi, un mesaj care eu cred că trebuie să fie mai participativ atât al companiilor care sunt listate la Bursă, să spună mai des ‘sunt listat, am aceste rezultate, iar parte din aceste rezultate vin şi datorită faptului că sunt pe această piaţă’ şi la fel Bursa de Valori sau instituţiile statului, Ministerul de Finanţe şi alte instituţii, ASF-ul, să prezinte mult mai des importanţa acestui tip de instrument de finanţare”, a mai spus Adrian Câciu.

Ministrul a mai precizat că întreprinderile de stat sau private din România vor fi încurajate să se listeze la Bursa de Valori Bucureşti.

close

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.