Modificări importante pe piața RCA: concluziile anului 2021

Asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este un document obligatoriu pentru toate vehiculele înmatriculate în România, potrivit legislației în vigoare. Prin intermediul asigurării RCA, terții prejudiciați sunt despăgubiți în cazul unui accident auto care a fost produs de șoferul asigurat. În temeiul acestui document, terții prejudiciați sunt despăgubiți și nu șoferul asigurat, responsabil de accident.

În anul care tocmai s-a încheiat, au existat numeroase evenimente de interes pe piața RCA, de la apariția unei noi directive europene care schimbă cadrul legal al polițelor RCA, până la retragerea de pe piață a unor societăți care furnizau asigurări auto.

Doi asigurători au ieșit de pe piața RCA în 2021

Anul trecut, două firme au încetat să mai furnizeze polițe RCA. Prima este City Insurance, cel mai important jucător de pe piața RCA. Licența societății a fost retrasă de Autoritatea pentru Supravegherea Fiscală în septembrie 2021, iar falimentul City a afectat o mulțime de șoferi români. Cea mai mare consecință a dispariției City Insurance de pe piață a fost majorarea tarifelor pentru asigurările auto, care s-au dublat sau chiar triplat.

La scurt timp după City Insurance, o altă companie s-a retras de pe piața asigurărilor auto, însă la cerere. Este vorba despre Uniqa Asigurări, care a primit aprobarea ASF de a ieși de pe piața RCA la două luni după prăbușirea City Insurance. La momentul actual, mai există șapte companii care furnizează polițe RCA: Allianz Țiriac, Asirom, Generali, Groupama, Euroins, Grawe, Omniasig.

Cât despre prețul asigurărilor auto, acestea variază de la o societate la alta și sunt influențate de criterii precum vârsta șoferului, vechimea mașinii și mai ales istoricul rutier. Șoferii care au provocat de-a lungul timpului accidente rutiere vor plăti mai mult decât cei cu un istoric rutier curat.

Modificări introduse de noua directivă europeană

Directiva europeană 2.118/2021 a adus mai multe schimbări în ceea ce privește cadrul legal aferent polițelor RCA, iar noutățile vor trebui transpuse în perioada următoare și în legislația din România, termenul limită fiind decembrie 2023.

În primul rând, se modifică limitele minime pentru despăgubirile în caz de accident. Acestea se majorează la 1,3 milioane de euro pentru fiecare persoană prejudiciată sau la 6,45 milioane de euro pe accident, în cazul vătămărilor corporale. Cât despre daunele materiale, limita minimă va crește de la 1,22 milioane de euro pe accident la 1,3 milioane de euro pe accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate.

Mai departe, potrivit directivei, vor putea să apară comparatoare de prețuri pentru asigurările auto. Comparatoarele ar urma să fie certificate de autorități și să fie puse la dispoziția populației gratuit. Acestea îi vor ajuta pe șoferi să își aleagă mai ușor o poliță RCA, având acces la ofertele fiecărei societăți care activează pe piața asigurărilor auto.

O altă noutate introdusă de aceeași directivă europeană este cea referitoare la posibilitatea de a cere daune direct în statul de reședință al prejudiciatului, în situația în care asigurătorul șoferului vinovat este stabilit în alt stat UE se află în insolvență. De exemplu, o persoană prejudiciată în România în urma unui accident rutier va putea cere despăgubiri de la statul român în situația în care asigurătorul șoferului responsabil de accident este stabilit într-o altă țară UE și e în insolvență.

Tot anul trecut, s-a stabilit faptul că asigurații vor putea obține mai mulți bani de la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) în caz de insolvență a asigurătorilor, iar o altă decizie din 2021 a fost cea prin care se impune deținerea unei polițe RCA inclusiv pentru mașinile care nu au fost radiate, chiar dacă sunt nefuncționale.

StartingUP.ro

Articole pe aceeași temă

Planificarea financiară pentru IMM-uri: Sfaturi și trucuri

Planificarea financiară este esențială pentru succesul oricărei afaceri, în special pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri). Gestionarea eficientă a resurselor financiare poate determina stabilitatea și creșterea afacerii pe termen lung.…

Citește

Cum să îți pregătești afacerea pentru o eventuală recesiune economică

Recesiunile economice sunt perioade dificile pentru orice afacere, indiferent de dimensiunea sa. Cu toate acestea, pregătirea din timp și implementarea unor strategii eficiente pot ajuta antreprenorii să își protejeze afacerea…

Citește

Te-ar mai putea interesa

Cum să atragi clienți B2B: Strategii eficiente pentru antreprenori

  • January 23, 2025
Cum să atragi clienți B2B: Strategii eficiente pentru antreprenori

6 routere recomandate pentru antreprenori

  • January 22, 2025
6 routere recomandate pentru antreprenori

Ghid complet pentru antreprenorii care vor să aplice pentru fonduri nerambursabile

  • January 22, 2025
Ghid complet pentru antreprenorii care vor să aplice pentru fonduri nerambursabile

Cum să îți dezvolți afacerea în 2025: Strategii practice

  • January 21, 2025
Cum să îți dezvolți afacerea în 2025: Strategii practice

6 recomandări de mouse-uri versatile – Perfecte pentru gaming și productivitate

  • January 20, 2025
6 recomandări de mouse-uri versatile – Perfecte pentru gaming și productivitate

Piața muncii în România: Ce tendințe vor afecta antreprenorii în viitorul apropiat

  • January 20, 2025
Piața muncii în România: Ce tendințe vor afecta antreprenorii în viitorul apropiat