Mobile World Congress (MWC) 2022 s-a desfășurat la Barcelona între 28 februarie – 3 martie, acesta fiind un târg anual unde companiile își prezintă inovațiile tehnologice. În cadrul ediției de anul acesta, Huawei a prezentat o serie de soluții destinate inclusiv IMM-urilor și operatorilor/furnizorilor de servicii de internet și telefonie.
Așa cum au subliniat și oficialii Huawei, transformarea digitală a fost accelerată la nivel global odată cu izbucnirea pandemiei de COVID-19. În consecință, nevoile utilizatorilor de internet s-au schimbat, mai ales că mulți au trebuit să își mute biroul în online. De altfel, serviciile companiilor au migrat în cloud. Rețeaua tradițională a împiedicat uneori buna experiență a utilizatorilor, din cauza unor factori ca lățimea de bandă redusă. Astfel, Huawei a lansat soluțiile FTTR pentru utilizatori casnici și pentru IMM-uri.
FTTR – soluție propusă de Huawei pentru conectivitate performanță
Mulți utilizatori de internet folosesc deja internetul prin fibră, iar FTTR (Fiber To The Room) ar fi următoarea treaptă după FTTH (Fiber To The Home). FTTR este o soluție de conectivitate lansată de Huawei în cadrul MWC, unul dintre cele mai mari târguri de tehnologie la nivel global. Prin FTTR, se dorește crearea unei experiențe noi, în care fiecare cameră a unui spațiu, fie că e vorba de locuință sau business, să beneficieze de cea mai bună viteza la internet.
Tehnologia FTTR dezvoltată de Huawei presupune extinderea rețelei de fibre în toate camerele unei locuințe sau unui business și utilizarea unor echipamente capabile să transforme semnalul optic în semnal wireless sau conexiuni LAN. Deși poate fi comparat cu un sistem Wi-Fi Mesh, performanțe sunt mult mai mari în cazul tehnologiei FTTR.
Pentru a putea funcționa, FTTR implică folosirea unor echipamente speciale, dezvoltate tot de Huawei. Prin fibră și prin routerele Wi-Fi 6 Huawei, utilizatorii pot beneficia de o rată de download de până la 1200Mbps în orice încăpere. În cazul sistemelor Wi-Fi Mesh, performanța fluctuează de la o cameră la alta, în general din cauza distanței față de routerul principal.
Prin tehnologia prezentată de Huawei, nu numai viteza este îmbunătățită, ci și latența în roaming. Când utilizatorul trece dintr-o cameră în alta, durează în jur de 2 secunde pentru ca schimbul conexiunii să se producă de pe o unitate mesh pe alta (în cazul unui sistem mesh clasic). Pe de altă parte, FTTR ar implica o latență în roaming de 20 de milisecunde, în ideea în care routerul central este cel care dictează smartphone-ului la ce rețea să se conecteze, printr-un control al conexiunii.
Huawei s-a gândit și la estetica cablurilor optice
Pentru a beneficia de FTTR, utilizatorul trebuie să aibă instalat cablu optic în toate camerele. În acest sens, Huawei a dezvoltat un cablu foarte subțire și foarte rezistent, care poate fi ascuns ușor, mai ales că se lipește direct de perete și nu e nevoie de găurire sau de utilizarea unor accesorii de prindere.
Cablul optic cu o grosime de numai câțiva milimetri are un adeziv special aplicat pe suprafață și se lipește rapid, deoarece adezivul se activează la căldură. În plus, Huawei a creat și un dispozitiv special pentru a facilita instalarea cablurilor, astfel încât rezultatul final să fie unul elegant.
Huawei propune două soluții FTTR: una pentru utilizatori casnici, alta pentru IMM-uri
Pentru utilizatorii casnici, Huawei a prezentat FTTR for Home. Printre caracteristicile sale, se numără o acoperire completă (rată de până la 1.200Mbps în fiecare cameră), roaming complet, management complet și sustenabilitate, dat fiind că FTTR-urile Huawei contribuie la optimizarea consumului de energie.
Tehnologia FTTR nu se adresează numai utilizatorilor casnici, ci și IMM-urilor. Beneficiile sunt aceleași, însă există ceva diferențe în ceea ce privește echipamentele. Dacă FTTR for Home este compus din dispozitivul principal FTTR Huawei, fibre transparente și alte componente optice de rețea, soluția pentru IMM-uri constă în dispozitive gateway optice pentru întreprinderi, cabluri fotoelectrice din compozit și alte componente de rețea optică. Cablurile fotoelectrice îmbină fibra optică și cablul pentru alimentare.
FTTR pentru IMM-uri permite o conexiune simultană a până la 300 de utilizatori, ceea ce reprezintă un avantaj pentru business-urile unde angajații folosesc laptopuri, tablete, telefoane și au nevoie de o conexiune performantă.
Rețeaua poate fi controlată printr-o aplicație de management
Pentru un control eficient al rețelei și tuturor aspectelor legate de aceasta, Huawei pune la dispoziția administratorilor de sistem o aplicație complexă de management. Prin intermediul acesteia, operatorii vor putea să diagnosticheze problemele și să gestioneze rețeaua, fără a mai fi nevoie să se deplaseze la domiciliul utilizatorului sau la sediul companiei, după caz.
Soluția dezvoltată de Huawei se remarcă și prin sustenabilitate. Pe de o parte, cablurile optice au o rezistență foarte înaltă, deși sunt extrem de subțiri, iar durata de viață a acestora este de aproximativ 30 de ani. Pe de altă parte, consumul de energie este eficientizat, întrucât noile echipamente dezvoltate de Huawei pentru FTTR au un consum mai mic cu până la 20% față de alte dispozitive similare.
Huawei va pune tehnologia FTTR la dispoziția operatorilor
Este important de menționat și faptul că utilizatorii nu vor putea să achiziționeze echipamentele pentru tehnologia FTTR direct din magazine sau să își monteze singuri sistemul acasă ori la sediul IMM-ului. Huawei va pune la dispoziția operatorilor echipamentele, iar aceștia pot să își extindă afacerile prin crearea unor noi pachete.
În România, mulți operatori și utilizatori au făcut deja trecerea la internetul prin fibră, mai ales în orașe, astfel că soluțiile FTTR ar putea să devină disponibile și aici în timp util. În viitor, un sistem Wi-Fi mesh clasic ar putea să nu mai fie suficient pentru a răspunde la nevoile utilizatorului, care se arată tot mai interesat de noi tehnologii, precum căști VR sau metavers.
Huawei a lansat soluția Super Device pentru interconectarea dispozitivelor companiei
Tot în cadrul MWC 2022, Huawei a prezentat și Super Device, o soluție software care interconectează dispozitivele smart din ecosistemul companiei, această soluție având obiectivul de a îmbunătăți experiența utilizatorului și implicit productivitatea, întrucât toate dispozitivele inteligente conectate contribuie la o experiență singulară și sunt eliminate decalajele între Windows și platformele mobile.
Astfel, în suma de produse și tehnologii pe care Huawei le-a prezentat recent la MWC 2022, sunt identificate soluții performante inclusiv pentru IMM-uri, dar și pentru operatorii și furnizorii de servicii de internet.