economie Rusia

O mulțime de companii și-au anunțat deja sistarea vânzărilor sau întreruperea activităților de producție din Rusia, pe fondul războiului din Ucraina. La 24 februarie 2022, Putin a declanșat un război de agresiune împotriva Ucrainei, acțiunile sale fiind condamnate și de marile companii ale lumii. Pe lista celor care au oprit furnizarea de produse pe piața Rusiei sau care și-au întrerupt activitatea se numără Apple, BMW, Ford, Mercedes-Benz și alte companii.

Apple a anunțat că suspendă vânzarea produselor în Rusia

Apple a anunțat că a oprit exporturile în Rusia, aceasta fiind una dintre măsurile pe care producătorul de telefoane, computere și tablete (iPhone, Mac și iPad) le-a luat ca răspuns la acțiunile Rusiei, gigantul tehnologic alaturându-se listei de companii care adoptă sancțiuni împotriva Moscovei.

Pe lângă oprirea exporturilor în Rusia, Apple a aplicat și alte sancțiuni, limitând unele servicii. De exemplu, din magazinul de aplicații AppStore, au fost eliminate aplicațiile RT și Sputnik. Din aplicația de hărți, Apple a dezactivat funcția de raportare live a incidentelor pe Apple Maps din Ucraina, această măsură fiind luată din motive de siguranță pentru cetățenii ucraineni, după cum a transmis compania.

Mihailo Fedorov a făcut apel la Tim Cook, CEO Apple, solicitând acestuia să blocheze accesul la Apple Store în Rusia. După ce compania a anunțat că suspendă vânzarea produselor pe piața rusă, minstrul ucrainean al digitalizării a insistat asupra blocării accesului la AppStore.

Într-un mesaj, Apple și-a exprimat solidaritatea față de persoanele afectate de atacul Rusiei asupra Ucrainei și a anunțat că se află într-o comunicare constantă cu guvernele vizate de măsurile pe care compania le-a implementat.

Gigantul petrolier american ExxonMobil anunță retragerea dintr-un proiect major cu Rusia

ExxonMobil se alătură companiilor care se îndepărtează de Rusia pe fondul acțiunilor sale împotriva Ucrainei. Gigantul petrolier american a transmis printr-un comunicat că se va retrage treptat din ultimul său proiect major din Rusia, ca răspuns la evenimentele recente. De altfel, ExxonMobil a menționat că nu va mai investi în proiecte noi în această țară.

Și alte companii mari au luat măsuri similare. Shell, companie petrolieră, a transmis că oprește afacerile cu companiile rusești, anunțând că intenționează să renunțe la parteneriatele sale în acțiuni cu firma rusă de stat Gazprom. În acest context, directorul general Shell, Ben van Beurden, a catalogat acțiunea Rusiei ca fiind lipsită de sens, subliniind faptul că decizia de retragere este una fermă.

Mai mulți producători auto sistează livrările de mașini în Rusia

Una dintre marile companii auto care au luat măsuri pe marginea evenimentelor geopolitice este și producătorul auto german BMW, care a anunțat că își sistează producția locală (la uzina din Kaliningrad) și exporturile în Rusia., condamnând agresiunile împotriva Ucrainei.

Din rândul producătorilor auto, Volvo a fost prima companie care a oprit livrările de autoturisme în Rusia, iar lista nu se oprește aici. Printre companiile care au încetat să mai furnizeze mașini în Rusia se află și Ford, Mercedes-Benz, Jaguar Land Rover, Aston Martin și alți constructori.

De altfel, pe lângă suspendarea operațiunilor în Rusia, Ford a anunțat o donație de 100.000 de dolari pentru sprijinul cetățenilor din Ucraina care au trebuit să își părăsească casele din cauza invaziei armatei ruse. Piața de mașini noi din Rusia va fi grav afectată de deciziile celor mai mari producători, care își întrerup activitatea și care încheie acordurile comerciale cu această țară.

În lista aflată în extindere a companiilor care se retrag din Rusia apare și producătorul american Boeing, care a anunțat că își suspendă activitatea de la biroul din Kiev și că nu mai furnizează piese de schimb sau suport tehnic către companiile aeriene ruse.

Alte zeci de companii și-au anunțat deja retragerea de pe piața Rusiei

Portofoliul de companii globale și branduri care au anunțat că își opresc producția, serviciile sau exporturile în Rusia se află în extindere la momentul actual. Spotify își închide biroul din Rusia, ca răspuns la atacurile asupra Ucrainei, Eurovision a suspendat Rusia din concurs, FIFA descalifică echipa națională a Rusiei pentru Cupa Mondială, cardurile MasterCard emise de cinci bănci ruse nu vor putea fi folosite în străinătate.

Până acum, aproape 100 de companii și servicii au luat măsuri pe fondul războiului din Ucraina și au decis să restricționeze sau limiteze pe piața Rusiei accesul la produsele și serviciile pe care le oferă, iar unii producători au anunțat oprirea exporturilor și întreruperea activității.

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.