măsuri fiscale propuse de Coaliția PSD-PNL

Românii se confruntă cu noi schimbări fiscale care vor avea un impact asupra bugetului personal.

Românii au primit vestea unor noi măsuri fiscale propuse de Coaliția PSD-PNL, care vor aduce creșteri de taxe și vor afecta direct buzunarele cetățenilor. Conform unui document obținut în exclusivitate de HotNews.ro, aceste modificări fiscale vizează acoperirea găurii bugetare și aduc schimbări semnificative în diverse domenii ale economiei.

Impozitul pe dividende va crește, iar angajații din construcții și agricultură vor plăti CASS

Printre principalele modificări fiscale propuse se numără creșterea impozitului pe dividende de la 8% la 10%. Această schimbare va avea un impact direct asupra investitorilor și va reduce profiturile obținute din dividende.

O altă schimbare importantă este legată de plata contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) pentru angajații din construcții și agricultură. Aceștia nu vor mai beneficia de excepția de la plata CASS și vor trebui să suporte această taxă suplimentară. Această măsură afectează în special lucrătorii din aceste două domenii și va avea un impact semnificativ asupra veniturilor lor.

TVA va crește pentru anumite produse și servicii

Un alt aspect important al acestui pachet de măsuri fiscale propuse este creșterea TVA pentru anumite produse și servicii. Conform documentului obținut de HotNews.ro, TVA va crește de la 5% la 9% pentru următoarele categorii:

  • Livrarea de manuale școlare, cărți, ziare și reviste, cu excepția publicațiilor culturale sau științifice
  • Oferirea de pensiuni sau cabane turistice, case și apartamente de închiriat, precum și alte facilități de primire a turiștilor
  • Servicii de tipărire, editare și reproducere pe suport de hârtie sau de orice fel de imagini, inclusiv fotografii și tablouri
  • Servicii de recrutare a resurselor umane și alte servicii conexe, cum ar fi servicii de selecție și evaluare

Această creștere a TVA va afecta, în special, pe cei care oferă servicii turistice sau care lucrează în domeniul editorial. De asemenea, creșterea TVA va avea un impact asupra elevilor și părinților care vor trebui să plătească mai mult pentru manualele școlare.

Ce înseamnă aceste măsuri fiscale pentru economie și populație?

Aceste măsuri fiscale propuse au ca scop acoperirea găurii bugetare și reducerea deficitului bugetar. Cu toate acestea, ele vor avea un impact semnificativ asupra economiei și populației.

Reducerea profiturilor obținute din dividende va avea un efect direct asupra investitorilor și va descuraja investițiile în economie. De asemenea, creșterea CASS pentru angajații din construcții și agricultură va avea un impact negativ asupra veniturilor lor, iar creșterea TVA va crește cheltuielile pentru produse și servicii esențiale.

Pe de altă parte, aceste măsuri fiscale ar putea contribui la reducerea deficitului bugetar și la stabilizarea finanțelor publice. Totuși, este important să se ia în considerare impactul negativ asupra economiei și populației și să se găsească soluții care să echilibreze interesele tuturor părților implicate.

Concluzie

Noile măsuri fiscale propuse de Coaliția PSD-PNL vor aduce schimbări semnificative în economie și vor avea un impact direct asupra buzunarelor cetățenilor. Creșterea impozitului pe dividende, plata CASS pentru angajații din construcții și agricultură și creșterea TVA pentru anumite produse și servicii vor genera cheltuieli suplimentare și vor reduce profiturile obținute din investiții.

Este important ca autoritățile să ia în considerare consecințele acestor măsuri fiscale și să găsească soluții care să echilibreze interesele tuturor părților implicate, astfel încât economia să se dezvolte și să se mențină stabilitatea financiară.

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.