numărul firmelor dizolvate

În primele patru luni din 2023, numărul firmelor dizolvate a crescut cu 24,57%, conform datelor centralizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). Cele mai multe dizolvări au fost înregistrate în Bucureşti, respectiv 2.801 de firme, urmate de judeţele Timiş, Cluj, Constanţa şi Ilfov. În schimb, cele mai puţine dizolvări de firme au fost consemnate în judeţele Covasna, Ialomiţa şi Mehedinţi.

Domeniul de activitate cel mai afectat

Domeniul de activitate care a consemnat cele mai multe dizolvări de firme este comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, unde s-au înregistrat 3.666 de dizolvări la nivel naţional. Faţă de perioada similară a anului anterior, dizolvările din acest sector au crescut cu 11,67%.

Cauzele creşterii numărului de dizolvări

Creşterea numărului de dizolvări de firme poate fi cauzată de mai mulţi factori, cum ar fi lipsa de capital, concurenţa acerbă, schimbările legislative sau problemele de management. În plus, pandemia a avut un impact major asupra economiei, iar mulţi antreprenori au fost nevoiţi să îşi închidă afacerile.

Impactul asupra economiei

Dizolvarea firmelor poate avea un impact negativ asupra economiei, prin pierderea locurilor de muncă şi reducerea veniturilor fiscale. În plus, poate afecta şi încrederea investitorilor în mediul de afaceri din România.

Măsuri pentru prevenirea dizolvării firmelor

Pentru a preveni dizolvarea firmelor, este important ca antreprenorii să aibă o strategie de afaceri bine pusă la punct, să îşi gestioneze resursele financiare cu atenţie şi să fie la curent cu schimbările legislative. De asemenea, pot apela la consultanţă specializată şi la programe de finanţare pentru a-şi dezvolta afacerile. În concluzie, creşterea numărului de dizolvări de firme din primele patru luni ale anului 2023 este o problemă semnificativă pentru economia României. Este important ca antreprenorii să ia măsuri pentru a preveni dizolvarea firmelor şi pentru a-şi dezvolta afacerile într-un mod sustenabil.

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.