
O comisie din Parlamentul European a respins propunerea care ar fi putut interzice minarea de Bitcoin și alte criptomonede în Uniunea Europeană, după cum informează CoinDesk. Interzicerea minării de criptomonede s-a luat în considerare ca urmare a poluării și consumului ridicat de energie asociat acestei activități.
Pe masa comisiilor se află un proiect de lege al cărui obiectiv ar fi să ofere un cadru de lucru pentru activele digitale. Legislația privind criptomonedele este intitulată MiCA – Markets in Crypto Assets și prin intermediul acesteia se urmărește conturarea unui pachet complet prin care criptomonedele să fie reglementate în cadrul UE.
S-a votat excluderea prevederii din proiectul de lege
Prevederea prin care s-ar fi putut interzice minarea de criptomonede pe teritoriul Uniunii Europene a fost respinsă de către Comisia pentru Afaceri Monetare și Economice a Parlamentului UE, care a votat pentru excluderea acestei prevederi din proiectul de lege care va oferi un cadru de lucru pentru activele digitale.
Această propunere a fost inclusă în proiectul de lege acum câteva zile, în ideea de a interzice utilizarea criptomonedelor care se bazează pe procesul proof-of-work (PoW), un protocol despre care se știe că presupune un consum foarte mare de energie. Procesul computațional PoW este specific mai multor criptomonede, printre care și Bitcoin.
Un alt protocol popular este proof-of-stake (PoS), al cărui principiu de funcționare este diferit și care implică un consum mai mic de resurse. Pentru reducerea amprentei de carbon și pentru optimizarea consumului de energie, Ethereum trece de la PoW la PoS. Cu privire la Bitcoin, nu se poate spune cu exactitate dacă proiectul ar putea face tranziția de la un protocol la altul.
Dacă prevederea nu ar fi fost respinsă, minerii de criptomonde ar fi fost obligați să prezinte planuri de conformitate privind sustenabilitatea mediului, în lipsa cărora nu ar putea să funcționeze pe teritoriul UE, motiv pentru care propunerea a atras critici din partea industriei crypto.
În cazul în care Parlamentul European ar fi aplicat această măsură, s-ar fi redus semnificativ din consumul total de electricitate, ceea ce ar fi susținut eforturile depuse în direcția reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră.
La nivelul UE, există deja o criză energetică și aceasta se reflectă mai ales în creșterea bruscă a tarifelor la energie electrică. Renunțarea la aprovizionare cu gaze din Rusia constituie un element care dezechilibrează și mai mult criza energetică.
Criptomonedele par să aibă un viitor promițător și în România
Mulți analiști economici și antreprenori sunt de părere că monedele virtuale vor reprezenta viitorul, motiv pentru care și în România numărul de persoane dornice să investească în criptoactive se află în creștere. În ciuda fluctuațiilor din ultima vreme, Bitcoin rămâne pe primul loc în preferințele investitorilor când vine vorba de criptomonede.
Un eveniment important pentru piața crypto din România este cel al aprobării de către BNR a tranzacției prin care Elrond Network achiziționează Twispay, compania cu prima licență e-money din țară. Punerea la punct a legislației privitor la zona de criptomonede în România ar putea fi accelerată de presiunea venită din partea antreprenorilor.
Valoarea criptomonedelor este influențată de evenimentele din lume, precum și de anumite anunțuri sau declarații. De exemplu, Joe Biden a semnat recent un ordin executiv în vederea unei revizuiri ample a strategiei americane referitoare la criptomonede. După anunț, prețul Bitcoin a crescut cu aproape 10%. În contextul acestui anunț, nu numai Bitcoin a crescut, ci și Ethereum.
Marii investitori nu renunță la criptoactive în contextul creșterii inflației
Deși în industria criptomonedelor există anumite dificultăți la momentul actual, unii investitori au afirmat deja că nu vor renunța la criptoactivele pe care le dețin. Între aceștia se află și Elon Musk, care a afirmat printr-o postare pe Twitter că nu își va vinde rezervele de crypto, miliardarul de top având investiții importante în Bitcoin, Ethereum și Dogecoin.
Cu privire la modalități de protejare împotriva inflației, Elon Musk a sfătuit investitorii să acorde atenție bunurilor fizice, între care piața imobiliară, dar și activelor unor companii importante de pe piața bursieră.