Pentru prima dată în ultimele decenii, Ministerul Finanțelor va interveni direct în piața liberă pentru a combate specula

O nouă ordonanță de urgență va fi inițiată, potrivit Ministerului de Finanțe, iar aceasta este menită să combată presupusa speculă din comerț. Anunțul a fost făcut în ședința de Guvern de joi, într-o notă în care ministerul a specificat că dorește să-i amendeze pe speculanți cu amenzi situate între 0,1% și 1% din cifra de afaceri înregistrată în anul precedent.

Ce este specula

Potrivit definiției înaintate de Ministerul Finanțelor, specula reprezintă o practică prin care sunt mărite nejustificat prețurile, sunt limitate producția și vânzările, se acumulează mărfuri pe piața internă pentru a se crea un deficit pe piață, după care revânzarea ulterioară se face la un preț majorat artificial în acele perioade în care apar situații de criză, în care se manifestă un dezechilibru major între cerere și ofertă, precum și o disfuncționalitate clară a pieței, în cazul listelor de produse ce se află în situație de risc speculativ.

Prin nota prezentată de Minister în ședința de Guvern se vorbește și despre impunerea unui mecanism prin care să fie combătută specula în acele situații care sunt excepționale: stare de alertă, stare de urgență, stare de război, stare de asediu, stare de mobilizare parțială sau totală a armatei, dar și în alte situații de criză identificate printr-un act normativ.

Din discuțiile purtate a reieșit că trebuie modificat cadrul legislativ în ceea ce privește concurența și protecția consumatorilor, menite să rezolve disfuncționalitățile, iar Consiliul Concurenței are mai multe propuneri prin care să fie completată și modificată legislația în vigoare.

Cum este reglementată în prezent combaterea concurenței neloiale

În prezent, în România, domeniul combaterii concurenței neloiale este reglementat prin mai multe acte normative care transpun directive europene, cum ar fi: Legea nr. 158/2008 privind publicitatea înșelătoare și publicitatea comparativă, Legea nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianților în relația cu consumatorii, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice, Legea nr. 298/2001 ce modifică și completează Legea nr. 11/1991 privind combaterea concurenței neloiale.

România a mai trecut printr-o astfel de situație în perioada Ceaușescu

Această măsură, prin care Guvernul dorește să intervină în mod direct în formarea prețurilor pe piața liberă, apare pentru prima oară în ultimele zeci de ani. România a mai avut parte de o experiență similară în timpul comunismului, când statul stabilea un preț pentru mărfuri și servicii. Ca o consecință directă, a existat o penurie de produse.

În contextul actual, încă afectat de apariția virusului COVID-19, în mai multe sectoare de interes (alimentar, farmaceutic etc.) activitatea economică a cunoscut o serie de oscilații și transformări, fiind tot mai necesară reglementarea și în regim de urgență a acelor situații în care apar destul de des decalaje mari de negociere și practici specifice, în care companiile mai mari și mai puternice abuzează de cele mai slabe, după cum se arată în nota de informare de la Ministerul de Finanțe.

Cum vor fi amendați „speculanții”

Sancțiunile propuse pentru această contravenție sunt, după cum s-a precizat deja în acest articol, de la 0,1% la 1% din cifra de afaceri totală realizată în anul financiar precedent celui în care a fost acordată sancțiunea, iar în cazul întreprinderilor, valoarea amenzii nu trebuie să fie mai mică de 10.000 de lei.

ANAF va pune la dispoziție pentru definitivarea proiectului de act normativ, o situație a evoluției prețurilor, ca și exemplu, pentru ulei și măști, urmând parcursul de la producător, până la consumatorul final.

O formă inițială a acestui proiect elaborat de Consiliul Concurenței a fost prezentat Ministerului Economiei și Ministerului Finanțelor, pentru a fi analizat. După acest pas, cele trei instituții inițiatoare ale actului normativ se vor pune de acord pentru o variantă finală, ce va fi prezentată în viitoarea ședință de Guvern într-o formă consolidată.

StartingUP.ro

Articole pe aceeași temă

Cele mai importante știri economice din 13 iunie 2024

Comisia Europeană impune taxe pentru mașinile electrice din China Comisia Europeană a decis impunerea unor taxe de până la 38% pentru mașinile electrice importate din China, afectând potențial și Tesla.…

Citește

Cele mai importante știri economice din 12 iunie 2024

Schimbări pentru românii cu credite în euro Din 12 iunie, intră în vigoare noi reglementări pentru creditele în euro, afectând toți deținătorii de astfel de împrumuturi. Citește mai multe Acord…

Citește

Te-ar mai putea interesa

Cele mai importante știri economice din 13 iunie 2024

  • June 13, 2024
Cele mai importante știri economice din 13 iunie 2024

Cele mai importante știri economice din 12 iunie 2024

  • June 12, 2024
Cele mai importante știri economice din 12 iunie 2024

Cele mai importante știri economice din România – 11 iunie 2024

  • June 11, 2024
Cele mai importante știri economice din România – 11 iunie 2024

Cele mai importante știri economice din România – 10 iunie 2024

  • June 10, 2024
Cele mai importante știri economice din România – 10 iunie 2024

Firmele vor fi amendate la controale ANAF dacă au emis facturi înaintea datei de 31 mai, dar nu le-au înregistrat în sistemul e-Factură

  • June 6, 2024
Firmele vor fi amendate la controale ANAF dacă au emis facturi înaintea datei de 31 mai, dar nu le-au înregistrat în sistemul e-Factură

Scădere semnificativă a numărului de angajați în IT

  • June 5, 2024
Scădere semnificativă a numărului de angajați în IT