firme închise 2022

Prima parte a lui 2022 a venit cu închiderea unui număr mare de firme. Numai în primele două luni ale anului s-au închis în jur de 20.000 de afaceri, ceea ce reflectă faptul că există dificultăți serioase în economia României. Se pare că sectoarele cu cele mai mari probleme sunt comerțul, serviciile, industria prelucrătoare și construcțiile, după cum arată o analiză efectuată de Sierra Quadrant.

Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, numărul de companii care se află fie în insolvență, fie au activitatea suspendată sau sunt radiate ori dizolvate a cunoscut o creștere de peste 20% în prima parte a lui 2022 (19.809 societăți).

Câte firme au fost radiate până acum în 2022

Numărul de firme radiate în primele două luni din acest an a crescut cu 17,1% față de primele două luni ale anului trecut, ajungând la 11.227. Peste 5.000 de firme au fost dizolvate, 2.465 și-au suspendat activitatea, iar 962 au intrat în insolvență, potrivit datelor furnizate de ONRC.

Specialiștii din cadrul Sierra Quadrant, companie importantă din sectorul reorganizării business-urilor din România, datele privind situația firmelor confirmă declinul economic de la începutul acestui an, care poate fi pus pe baza majorării prețurilor la utilități, materii prime și servicii. Alte motive din spatele reculului economic sunt accesul tot mai limitat la creditare și o accentuare în blocajul financiar.

Sectoarele productive vor fi afectate în continuare

Ovidiu Neacșu, asociat coordonator al Sierra Quadrant, a menționat faptul că situația financiară a firmelor din România nu este cea mai fericită după doi ani de pandemie. Sectoarele productive au fost și vor fi afectate în continuare de inflație și de creșterea prețurilor la energie și gaze, ceea ce ar putea duce la depășirea estimărilor companiei referitor la numărul de firme care întâmpină dificultăți în prima parte a acestui an. Se pare că cele mai afectate sectoare de activitate sunt comerțul, HoReCa și construcțiile.

1.580 de firme din sectorul comerțului au fost dizolvate în prima parte a acestui an, ceea ce înseamnă cu 30% mai mult față de aceeași perioadă din 2021. Alte 250 au intrat în insolvență, 3.032 au fost radiate și 745 și-au suspendat activitatea. Cât despre sectorul comerțului, au fost dizolvate cu 23% mai multe firme decât în primele două luni ale anului trecut, numărul acestora fiind de 480.

Creșterea costurilor logistice a amplificat pierderile financiare

Aceeași analiză indică faptul că situația de la început de an evidențiază o intensificare a problemelor de finanțare a afacerii, la care se adaugă și accentuarea pierderilor financiare, ca urmare a creșterii costurilor logistice.

Specialiștii companiei care a efectuat analiza au subliniat că afaceri din diferite domenii, de la fabrici de pâine la producători de mobilă, au fost afectate puternic de majorarea costurilor operaționale. Unele firme au ajuns în incapacitate de plată, în condițiile în care prețurile la energie și gaze s-au triplat, iar motorina și materialele de producție au înregistrat și ele o creștere sesizabilă în costuri.

Singurele soluții de supraviețuire pentru companiile care se regăsesc în această situație au rămas insolvența, concordatul preventiv, deci în linii mari reorganizarea afacerii și protejarea în fața creditorilor.

Sectorul construcțiilor, printre cele mai afectate în 2022

Unul dintre cele mai afectate sectoare din 2022 este cel al construcțiilor, unde un număr de aproximativ 2.000 de firme s-au confruntat deja cu dificultăți în prima parte a anului. Conform estimărilor specialiștilor, există posibilitatea ca numărul de companii cu probleme să ajungă la peste 15.000 până la sfârșitul acestui an.

La finalul lui 2021, 1.044 firme de construcții erau în insolvență, 900 aveau activitatea suspendată, 2.999 erau declarate dizolvate și 6.201 radiate de la ONRC. În 2022, numai în primele două luni au fost dizolvate 480 de firme din acest domeniu. 183 au intrat în insolvență și 161 și-au suspendat activitatea.

Puterea de cumpărare a românilor este afectată

Creșterea prețurilor și scumpirea creditării vin cu probleme nu numai pentru sectorul industrial, ci și pentru consumatori, a căror putere de cumpărare este puternic afectată. Toate aceste consecințe se vor reflecta în situația economiei, mai ales că potențialul de consum va scădea pe toate ramurile economice și din cauza limitării accesului la finanțare.

Analiștii sunt de părere că depășirea acestei situații delicate se poate face inclusiv prin depășirea stării de neîncredere în business, pe lângă eforturile de limitare a inflației. Ovidiu Neacșu avertizează că lanțurile de business pot fi zdruncinate de neîncredrea de a solicita bani în avans, de a cere avansuri mari pentru lucrări efectuate și alte situații similare, care indică o neîncredere în parteneri.

În ultimii doi ani, blocajul financiar din economie a ajuns la 350 de miliarde de lei – un nivel record pentru ultimii 10 ani. Dacă în 2020 durata medie de plată a facturilor era de 120 de zile, aceasta a crescut la 145. În plus, un număr mare de companii întârzie în achitarea facturilor, din cauza resurselor financiare indisponibile, ca urmare a scăderii vânzărilor și majorării costurilor operaționale.

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.