proiecte rezidentiale 2022

În primul semestru al acestui an, piața construcțiilor din România a înregistrat o creștere în ceea ce privește numărul de proiecte noi. Analiza este realizată de compania IBC Focus, care monitorizează proiectele de construcții și șantierele din România. Potrivit datelor furnizate, industria construcțiilor de clădiri din România se află în creștere, în primele 6 luni ale acestui an.

Domeniile care „merg” cel mai bine

Rezidențialul este domeniul cel mai de interes pentru investitori. Chiar dacă se tot discută despre crize în sectorul imobiliar și contrar creșterilor continue de prețuri, interesul rămâne unul major.

În prima parte a anului, sectorul de proiecte rezidențiale conduce, din punct de vedere numeric, atât în ceea ce privește investițiile mici, cât și investițiile mari. Este vorba despre un total de peste 10.000 de proiecte. În fruntea aceluiași clasament se află și sectorul birouri/comercial/retail, cu 4.129 de proiecte, urmat de investițiile industriale – cu puțin peste 4.000 de șantiere.

Sunt semne bune și în ceea ce privește zona investițiilor de utilități și infrastructură, ce a depășit 2.600 de proiecte anunțate. Iar sectorul medical se află în coada clasamentului.

Iată cum arată distribuția șantierelor pe domenii, conform analizei IBC Focus:

piata constructiilor 2022

Județele cu cel mai mare număr de proiecte și lucrări de construcții

Aceeași analiză mai arată că județele cu cel mai mare număr de proiecte și lucrări de construcții sunt:
• București-Ilfov – 2288;
• Cluj – 1754;
• Timiș – 1734;
• Bihor – 1347;
• Constanța – 1346;
• Iași – 1073

În momentul realizării acestei analize, 49% din investiții erau în stadii incipiente, de proiectare sau autorizare. De asemenea, 76% din ele sunt construcții noi, iar restul sunt lucrări de renovări, reparații sau extinderi.

Public vs. privat – cum se împart investitorii?

În funcție de finanțare, investițiile ce au fost monitorizate de IBC Focus arată că deși investițiile publice ocupă 29% din numărul total al proiectelor monitorizate, din punct de vedere al valorii, ajung la aproape 60% din valoarea estimată a proiectelor, după cum se poate observa și din graficul de mai jos:

finantare santier constructii

Cum arată situația proiectelor industriale

Conform datelor publicate pe victa.ro de consultanții IBC Focus, în primul semestru al anului 2022 au fost monitorizate 4.080 proiecte industriale. În topul județelor care au atras cele mai multe astfel de investiții se află: Bihor (318), Ilfov (260), Cluj (202), Timiș (182), Brașov (163), Iași (154), Constanța (152).

Cum se prezintă domeniul proiectelor rezidențiale mari

În ceea ce privește domeniul rezidențial mare (ansambluri rezidențiale și blocuri), Bucureștiul conduce în preferințele dezvoltatorilor. Urmează județele: Constanța, Timiș și Cluj. Potrivit rezultatelor monitorizării IBC Focus, din cele 4342 proiecte rezidențiale mari, 2.700 se aflau în faza premergătoare construcției, în momentul când au fost prinse în analiză.

Proiectele din domeniul rezidențial mic

Sunt 5.700 de proiecte identificate în categoria Rezidențial mic (case și vile). Se remarcă o creștere a proiectelor de acest tip comparativ cu datele ce au fost înregistrate anul trecut.

Cele mai atractive zone pentru investiții de tip comercial, birouri și retail

În cazul sectorului de Birouri, Comercial și Retail au fost identificate 4.129 de proiecte, iar distribuția lor geografică nu este una surprinzătoare. Cum este de așteptat, zonele cu activitate economică intensă sunt foarte atractive pentru investiții de acest tip: București, Ilfov, Timiș, Cluj, Constanța și Iași.

Informații de interes legate de cei care construiesc o locuință
• mai mult de jumătate din șantierele din România sunt în regie proprie – acest lucru înseamnă că beneficiarii își asumă rolul de constructor atât în achiziția materialelor, cât și a subcontractorilor;
• 86% dintre beneficiarii care își construiesc o locuință caută cel puțin 3 oferte pentru produsele și serviciile de care au nevoie, iar 1 din 10 beneficiari caută minim 5 oferte înainte;
• mai puțin de 2 din 10 beneficiari aleg să lucreze cu un designer interior, în timp ce 45% declară că nu vor să lucreze cu un astfel de specialist – rezultă dintr-o sondare telefonică realizată de IBC Focus în primul semestru al acestui an, pe un eșantion de 589 persoane ce au demarat construcția unei case;
• 6 din 10 beneficiari de vile și case spun că se simt confortabil să achite un avans meșterilor sau firmelor cu care lucrează. 39% dintre ei sunt dispuși să achite un avans de 10% din valoarea pe care o are lucrarea respectivă, iar 23% vor să plătească un avans de peste 30%.

Turismul post-pandemic: care sunt zonele cu cele mai multe investiții

În sectorul Pensiuni și hoteluri, sunt 1203 proiecte monitorizate în prima parte a anului. În cazul acestor investitori, a fost preferat, cum era de așteptat, județul Constanța. Același județ a fost fruntaș și în anii anteriori. Este însă de notat evoluția județului Tulcea, unde se află 71 de investiții de acest tip, acesta fiind un semn că interesul pentru turism și pentru aceste investiții a început să crească și aici.

2648 de proiecte pe Infrastructură și Utilități

Din totalul celor 2648 proiecte din domeniile Infrastructură și Utilități, 40% sunt de tip Utilități, care au o valoare estimată la 98 de miliarde de lei. În general, aceste investiții au și cea mai lungă durată de execuție dintre toate proiectele monitorizate. Județele cu cele mai multe investiții de acest gen sunt: Constanța (124), Bihor (116), Cluj (98), Timiș (95), Iași (93), Argeș (93).

Topul companiilor de arhitectură/proiectare în funcție de numărul de proiecte de infrastructură și utilități arată astfel:
1. Baicons Impex SRL – 32 de proiecte;
2. CRISBO Company SRL – 29 de proiecte;
3. NV Construct SRL – 21 de proiecte

1263 de construcții educaționale

În primul semestru din 2022 se derulau 1263 proiecte în domeniul construcții educaționale. Dintre acestea, doar 36% erau proiecte noi, restul fiind reparații sau modernizări. Județele cu cele mai numeroase investiții sunt: Cluj (92), Iași (84) și București (75).

Sub 1000 proiecte medicale

Chiar dacă România a traversat o perioadă marcată de pandemie, timp în care s-a pus o mare presiune pe sectorul medical, acest domeniu nu pare să fie unul de interes. În primele luni din 2022, consultanții IBC Focus au identificat și monitorizat 742 de proiecte în acest domeniu. 240 dintre acestea sunt realizate din fonduri private, iar restul din fonduri publice. De asemenea, din totalul proiectelor, 336 sunt construcții noi.

Cine este IBC Focus

IBC Focus se declară lider de piață în privința monitorizării șantierelor și proiectelor de construcții de pe teritoriul României. De peste 16 ani, compania oferă servicii specializate ce au ca scop furnizarea de cereri de ofertă către acele companii care vând servicii sau materiale în construcții, precum și servicii de marketing targetate pentru un anumit public țintă. Sediul acestei companii se află în Cluj-Napoca.

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.