Piața muncii din România în 2023

Piața muncii din România a înregistrat o serie de schimbări importante în 2023, reflectând atât tendințele globale, cât și specificitățile locale. Pe de o parte, se observă o creștere a ocupării forței de muncă, a salariilor și a oportunităților de angajare în anumite sectoare. Pe de altă parte, există și factori de incertitudine, cum ar fi războiul din Ucraina, criza energetică și inflația, care ar putea avea un impact negativ asupra pieței muncii în viitorul apropiat.

Creșterea economică și ocuparea forței de muncă

Economia românească a înregistrat o creștere de 5,2% în 2022, cea mai mare din ultimii 15 ani. Această creștere a fost susținută de o serie de factori, inclusiv creșterea consumului intern, investițiile străine și exporturile. Creșterea economică a dus la o creștere a ocupării forței de muncă, care a ajuns la 5,2 milioane de persoane în 2022, cel mai mare nivel din ultimii 10 ani.

Salariile în creștere

Salariile medii în România au înregistrat o creștere de 10,5% în 2022. Această creștere a fost susținută de creșterea economică, precum și de creșterea deficitului de forță de muncă în anumite sectoare.

Oportunități de angajare în creștere

Numărul de oferte de angajare din România a crescut cu 20% în 2022, ajungând la 1,5 milioane. Această creștere a fost susținută de creșterea economică și de nevoia de forță de muncă din partea companiilor românești și străine.

Factori de incertitudine

În ciuda acestor tendințe pozitive, există și factori de incertitudine care ar putea avea un impact negativ asupra pieței muncii în viitorul apropiat. Războiul din Ucraina, criza energetică și inflația sunt factori care ar putea duce la o creștere a șomajului și la o scădere a salariilor.

Creșterea șomajului

Războiul din Ucraina a dus la o creștere a incertitudinii economice la nivel global, ceea ce ar putea duce la o creștere a șomajului în România. În plus, criza energetică și inflația ar putea duce la o scădere a consumului intern, ceea ce ar putea afecta și piața muncii.

Scăderea salariilor reale

Inflația ridicată ar putea duce la o scădere a salariilor reale, adică a salariilor ajustate pentru inflație. Acest lucru ar putea afecta puterea de cumpărare a angajaților și ar putea duce la o scădere a consumului intern.

Domenii cu cele mai multe oportunități de angajare

Pe baza analizei datelor din platformele de recrutare, cele mai multe oportunități de angajare în România în 2023 sunt în următoarele domenii:

  • IT și software
  • Vânzări și marketing
  • Producție și inginerie
  • Servicii medicale și farmaceutice
  • HoReCa

Recomandări pentru angajați

În contextul incertitudinilor economice, angajații ar trebui să se concentreze pe dezvoltarea competențelor și a abilităților lor, pentru a fi mai atractivi pentru angajatori. De asemenea, este important să fie la curent cu tendințele pieței muncii și să fie flexibili în ceea ce privește cariera lor.

Concluzie

Se observă o creștere a ocupării forței de muncă, a salariilor și a oportunităților de angajare în anumite sectoare, dar există și factori de incertitudine, cum ar fi războiul din Ucraina, criza energetică și inflația, care ar putea avea un impact negativ asupra pieței muncii în viitorul apropiat.

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.