
Microîntreprinderile alături de firmele mici și mijlocii (IMM) eligibile au ocazia de a beneficia de dobânzi subvenționate și de credite cu garanții de stat din partea Băncii Transilvania și a altor 19 bănci românești prin intermediul programului IMM Invest Plus 2022. Suma creditelor pe care firmele românești o pot accesa este de 12 miliarde de lei, potrivit Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM.
Gradul de suprasubscriere pentru noul program ajunge până la 120,03%, pentru că totalul creditelor solicitate de bănci reușește să depășească 14 miliarde de lei, cea mai ridicată solicitare de plafon rămânând pentru programul IMM Invest România, care atinge cu suprasubscriere de 122,88%. În cadrul programului urmează să participe instituțiile financiare ca:
-
Banca Transilvania;
-
BCR;
-
Raiffeisen Bank;
-
BRD;
-
CEC Bank;
-
ING Bank;
-
Unicredit Bank;
-
First Bank;
-
Procredit Bank;
-
OTP Bank;
-
Alpha Bank;
-
Eximbank;
-
Patria Bank;
-
Intesa Sanpaolo Bank;
-
Libra Internet Bank;
-
Garanti Bank;
-
Credit Europe Bank;
-
Vista Bank Romania;
-
Banca Română pentru Credite și Investiții;
-
Techventures Bank.
Conform FNGCIMM, alocările de plafonare se distribuie astfel: Agro IMM Invest beneficiază de un plafon de 1.600.000.000 lei, IMM PROD de 2.400.000.000 lei, iar IMM Invest România de 6.500.000.000 lei. În ceea ce privește GARANT CONSTRUCT, are un plafon de 1.500.000.000 lei, dintre care 1.000.000.000 lei sunt distribuiți către investițiile pentru IMM-uri și întreprinderi mici care se află în sectorul de construcții, iar 500.000.000 se acordă pentru investițiile în unități administrativ-teritoriale.
Cum vor decurge finanțările garantate din noul program conform FNGCIMM?
Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM și-a îndreptat atenția către informațiile oferite de finanțatori și s-a ocupat de centralizarea cererilor de înscriere în noul program, alocând plafoanele de garantare instituțiilor de credit. Totalul costurilor pentru finanțările garantate se aplică astfel:
-
pentru IMM Invest România se acordă o marjă de cel mult 2,0% pe an în privința creditelor de investiții și o marjă de cel mult 2,5% pe an în ceea ce privește capitalul de lucru și finanțarea sa;
-
pentru IMM PROD se acordă credite de investiții cu o marjă de cel mult 1% pe an, credite pentru capitalul de lucru cu o marjă de cel mult 1,5% pe an și max. 0,75% pe an pentru cheltuielile de reconversie și acoperirea acestora;
-
pentru GARANT CONSTRUCT se acordă credite de investiții și finanțări ale capitalului de lucru cu o marjă de cel mult 1,9% pe an;
-
pentru Agro IMM Invest se acordă credite de investiții cu o marjă de cel mult 2,0% pe an, iar, în ceea ce privește capitalul de lucru, marja nu depășește 2,5% pe an.
Pe lângă toate acestea, marja cuprinde și comisioanele solicitate de instituția de credit, dar nu include și: comisionul de risc, de administrare, taxele solicitate pentru diverse operațiuni conexe ale creditării.