Implementarea unei viitoare legi interne vizează firmele care au pagini de Facebook sau bloguri și propune limitarea lungimii fragmentelor care pot fi copiate ca atare din publicațiile de presă. Mai precis, este vorba despre Directiva Europeană 790/2019 care urmează să fie transpusă și în legislația din România. Aceasta face referire la drepturile de autor și drepturile conexe pe piața unică digitală.
Proiectul de lege se află acum la comisiile Camerei
Guvernul a redactat anul acesta un proiect de lege privitor la transpunerea acestei directive în legislația românească prin modificarea și completarea legii nr.8/1996. Proiectul a fost modificat de senatori, iar ulterior a ajuns la Camera Deputaților, urmând cursul legislativ. La momentul actual, proiectul se află la comisiile Camerei.
Una dintre modificări se referă la modul în care pot fi preluate fragmente din articolele de presă și ulterior postate pe bloguri și rețele de socializare, printre care și Facebook. Conform directivei europene, se pot utiliza pentru scopuri comerciale paragrafe foarte scurte provenite dintr-un articol de presă, fără a fi necesar acordul celui care a redactat textul și care deține drepturi de autor pentru acesta.
Lungimea pentru fragmentele preluate va fi de maxim 120 de caractere
Prin intermediul proiectului de lege, guvernul a clarificat ce înseamnă paragrafe/extrase/fragmente foarte scurte. Limita stabilită a fost de 200 de caractere, însă aceasta a fost modificată ulterior de senatori și a ajuns la 120 de caractere. Cu alte cuvinte, se pot prelua și distribui extrase din publicații de presă în scop comercial, fără acordul publicației sau deținătorului drepturilor de autor, cu condiția să nu depășească 120 de caractere.
Dacă proiectul de lege va fi adoptat, firmele nu vor mai putea să preia și să publice extrase mai lungi de 120 de caractere din articole de presă. În caz contrar, vor fi nevoite să plătească drepturi de autor.
Potrivit textului modificat de Senat, editorilor unei publicații de presă le revine dreptul patrimonial exclusiv de a aproba sau interzice folosirea în mediul online a propriilor articole și publicații, însă acest drept nu se aplică în cazul utilizării publicațiilor într-un alt scop decât comercial, în introducerea de hyperlink-uri și în preluarea și utilizarea unor extrase care nu depășesc 120 de caractere. Totuși, proiectul de lege arată că drepturile de autor expiră după 2 ani de la publicare, astfel că publicațiile de presă vechi vor putea fi folosite fără a fi vizate de aceste modificări.
Platformele trebuie să elimine conținutul distribuit neautorizat
Pentru a se conforma noilor modificări, platformele online (Facebook, YouTube etc.) vor trebui să elimine conținutul care a fost distribuit neautorizat într-un timp cât mai scurt de la notificarea titularilor.
Potrivit proiectului de lege, prestatorii de servicii online de partajare de conținut trebuie să depună toate eforturile pentru obținerea autorizațiilor necesare, iar în caz contrar sunt responsabili de publicarea unor opere protejate prin drepturi de autor, cu excepția situațiilor în care pot să demonstreze că au încercat să obțină autorizație, că au oprit cu promptitudine accesul pe site-urile lor la operele protejate după ce au primit notificare din partea titularilor sau că au depus toate eforturile pentru a asigura indisponibilitatea operelor protejate în privința cărora deținătorii de drepturi au oferit prestatorilor de servicii informații relevante.
Până la data de 12 decembrie 2021, 3 comisii ale Camerei Deputaților au responsabilitatea de a face un raport privitor la acest proiect de lege, după care acesta din urmă va ajunge la plen. Dacă decizia finală este una favorabilă, legea trebuie să fie promulgată de președintele României și ulterior publicată în Monitorul Oficial.