România întârzie să acceseze fondurile europene din exercițiul financiar 2021-2027. Patru din opt POR au fost transmise oficial Comisiei Europene

Recent, un europarlamentar a atras atenția asupra faptului că România întârzie să folosească fondurile europene în valoare de 28 de miliarde de euro, pe care le poate accesa din politica de coeziune, de la 1 iulie 2021. Se face aproape un an de la data la care Regulamentul de folosire a fost publicat în Jurnalul European. Pentru a folosi acești bani, România trebuie să negocieze Acordul de Parteneriat cu Comisia Europeană și Programele Operaționale, ceea ce nu s-a concretizat încă.

Europarlamentarul Corina Crețu a menționat în mesajul său transmis pe o rețea de socializare faptul că se împlinește un an de la adoptarea Pachetului de Coeziune pentru 2021-2027 de către Consiliul Uniunii Europene. Valoarea acestuia este de 330 miliarde de euro, dintre care 28 miliarde de euro îi revin României.

România mai are la dispoziție 13 miliarde de euro din exercițiul financiar 2014-2020

România nu a cheltuit încă toți banii din runda precedentă, adică din exercițiul financiar aferent perioadei 2014-2020. Data limită pentru folosirea acestei sume este 31 decembrie 2023. Europarlamentarul a subliniat faptul că pentru 2021-2027 au fost negociate sume mai mari pentru țările nu foarte dezvoltate din Uniunea Europeană, în rândul cărora intră și România. Corina Crețu a oferit detalii cu privire la desfășurarea negocierilor, care au început încă din 2017.

În ciuda provocărilor de la acea vreme, s-a propus o alocare bugetară de 373 miliarde de euro pentru politica regională. Aceștia sunt destinați celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, iar un procent de 80% din bugetul respectiv ar urma să ajungă în zonele mai mai sărace.

Potrivit formulei de calcul bazate pe PIB pe cap de locuitor, care se folosește deja de multă vreme, țări precum Grecia, Italia și România au șansa să beneficieze de alocări suplimentare comparativ cu perioada 2014-2020. Europarlamentarul dezvăluie că a propus o simplificare radicală a modului de obținere a fondurilor europene.

Procedurile de accesare a fondurilor pentru 2021-2027 au fost accelerate

Fondurile pentru 2021-2027 pot fi accesate de aproape un an, iar unele țări au început deja să le folosească. Acest lucru nu e valabil și pentru România, care nu a încheiat încă Acordul de Parteneriat cu Comisia Europeană și Programele Operaționale. Totuși, procedurile au fost accelerate de noul ministru al fondurilor europene și de Guvern.

Ministerul Investițiilor a anunțat că patru din cele opt POR au fost trimise Comisiei

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat că patru din cele opt Programe Operaționale Regionale (POR) au fost trimise către Comisia Europeana, spre a fi verificate și aprobate. Valoarea totală a programelor se ridică la suma de 4,7 miliarde de euro. Acestea vor fi implementate de Agențiile pentru Dezvoltare Regională.

Președintele Asociației Agențiilor pentru Dezvoltare Regională din România (ROREG) menționează faptul că digitalizarea și simplificarea proceselor sunt doi dintre factorii care stau la baza unei eficiențe crescute a investițiilor din fonduri europene. De altfel, este necesară o abordare individuală pentru fiecare regiune, în scopul rezolvării disparităților din interiorul acestora. Banii trebuie să fie investiți, nu cheltuiți, precizează președintele ROREG.

La Comisia Europeană au fost transmise oficial patru programe: POR Vest, POR Sud-Vest Oltenia, POR Sud-Muntenia, POR Nord Vest. Celelalte patru, POR București-Ilfov, POR Sud-Est, POR Centru și POR Nord-Est vor fi transmise curând Guvernului pentru avizare.

POR Vest

Valoarea programului este de 1,1 miliarde de euro, iar printre obiectivele sale se numără dezvoltarea ecosistemului regional de cercetare și digitalizarea IMM-urilor și a autorităților publice locale. Județele cuprinse în acest program sunt Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș.

POR Sud-Vest Oltenia

Cu o valoare de 1,2 miliarde de euro, acest program are printre obiective investiția în mobilitatea urbană și dezvoltarea infrastructurii rutiere. Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea sunt județele incluse în acest program.

POR Sud-Muntenia

Valoarea aproximativă a programului este de 1,3 miliarde de euro, iar acesta vizează dezvoltarea durabilă a infrastructurii, susținerea capacității de inovare și digitalizare a administrației locale și valorificarea potențialului cultural și turistic. În acest program intră județele Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova și Teleorman.

POR Nord Vest

Cel de-al patrulea program care a primit recent aviz din partea Guvernului are valoarea de 1,1 miliarde de euro și drept obiective stimularea inovării în vederea creșterii standardului de viață și creșterea inteligentă și sustenabilă a economiei. Județele Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu-Mare și Sălaj sunt cele cuprinse în acest program.

StartingUP.ro

Articole pe aceeași temă

Planificarea financiară pentru IMM-uri: Sfaturi și trucuri

Planificarea financiară este esențială pentru succesul oricărei afaceri, în special pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri). Gestionarea eficientă a resurselor financiare poate determina stabilitatea și creșterea afacerii pe termen lung.…

Citește

Cum să îți pregătești afacerea pentru o eventuală recesiune economică

Recesiunile economice sunt perioade dificile pentru orice afacere, indiferent de dimensiunea sa. Cu toate acestea, pregătirea din timp și implementarea unor strategii eficiente pot ajuta antreprenorii să își protejeze afacerea…

Citește

Te-ar mai putea interesa

Cum să atragi clienți B2B: Strategii eficiente pentru antreprenori

  • January 23, 2025
Cum să atragi clienți B2B: Strategii eficiente pentru antreprenori

6 routere recomandate pentru antreprenori

  • January 22, 2025
6 routere recomandate pentru antreprenori

Ghid complet pentru antreprenorii care vor să aplice pentru fonduri nerambursabile

  • January 22, 2025
Ghid complet pentru antreprenorii care vor să aplice pentru fonduri nerambursabile

Cum să îți dezvolți afacerea în 2025: Strategii practice

  • January 21, 2025
Cum să îți dezvolți afacerea în 2025: Strategii practice

6 recomandări de mouse-uri versatile – Perfecte pentru gaming și productivitate

  • January 20, 2025
6 recomandări de mouse-uri versatile – Perfecte pentru gaming și productivitate

Piața muncii în România: Ce tendințe vor afecta antreprenorii în viitorul apropiat

  • January 20, 2025
Piața muncii în România: Ce tendințe vor afecta antreprenorii în viitorul apropiat