Credite de până la 15.000 de euro

În urmă cu puțin timp, Guvernul a anunțat că vor fi aprobate programele “Student Invest” și “Family Start”, prin intermediul cărora potențialii beneficiari vor putea accesa credite pentru studii, evenimente personale și alte cheltuieli de familie, cum ar fi plata creșei. Publicul țintă al acestor programe nu este neapărat încântat de oferta guvernanților, în vreme ce inițiativa a primit aprecieri pozitive din partea experților financiari.

Student Invest

Acest proiect se adresează studenților cu vârste cuprinse între 18-31 de ani și vizează să faciliteze obținerea unui credit care să acopere cheltuielile de studiu și inclusiv chiria. Pentru a fi eligibili, tinerii trebuie să fie înscriși în învățământul superior autorizat. Dacă îndeplinesc aceste condiții, pot obține un credit de până la 50.000 de lei dacă programul se aprobă. Inițiativa aparține Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse (MFTES).

Beneficiarii care nu au un loc de muncă trebuie să aibă cel puțin un codebitor. Conform proiectului de OUG, creditul poate fi acordat într-una sau mai multe tranșe. Acest lucru depinde de documentele justificative prezentate la decontare.

Perioada pe care se acordă creditul este de maximum 10 ani. Pentru acest credit, dobânda va fi de IRCC trimestrial, la care se adaugă o marjă de 5,5%. Comisionul de analiză al băncii este de 0,2% la acordare și comisionul de gestiune a garanției este de 0,4% anual.

Beneficiarii care obțin un astfel de credit și care se angajează în termen de patru luni după finalizarea studiilor de licență nu vor mai trebui să plătească impozitul pe salariu (în limita a 500 lei/lună) pentru următorii doi ani. În cazul în care sunt deja angajați atunci când termină studiile, tinerii vor beneficia de scutirea de plată a impozitului pe salariu începând cu prima lună după examenul de licență.

La momentul actual, programul StudentInvest nu este încă în vigoare. Până a ajunge acolo, trebuie să fie adoptat de către Guvern și publicat în Monitorul Oficial, precum și să fie oficializate normele de aplicare. Conform documentului oficial, plafonul de garantare pentru anul 2022 este de 250 de milioane de lei.

Cei 50.000 de lei pe care studenții ar putea să îi obțină prin acest program vor fi folosiți pentru plata taxelor de studii, plata cărților, achiziția de dispozitive (calculatoare, laptopuri și inclusiv softuri de specialitate), plata chiriei (cel mult 300 de euro/lună), cazarea în cămine studențești, servicii dentare, intervenții chirurgicale, cheltuieli cu grădinița/creșa/școala – pentru studenții care sunt părinți.

Family Start

Acest program se adresează persoanelor cu vârsta cuprinsă între 18 ani (împliniți) și 45 de ani (neîmpliniți) și are obiectivul de a facilita accesul la finanțare tinerilor care își întemeiază o familie și care nu au venituri lunare mai mari de 7.500 lei net/familie. Valoarea maximă a creditului acordat de stat este de 75.000 lei.

Și în cazul acestui proiect, dobânda este IRCC trimestrial plus marja de 5,5% (0,2% comision al băncii la acordare, 0,4% anual comision de gestiune a garanției). Familiile vor putea să acceseze acest credit o singură dată, pentru a acoperi diverse cheltuieli legate de evenimente personale și cheltuieli de familie, inclusiv plata chiriei.

Precis, în categoria de cheltuieli eligibile în acest program se încadrează cheltuielile de nuntă (cununie civilă, cununie religioasă, ceremonia de nuntă), cheltuielile de spitalizare (pentru naștere), achiziția de echipamente digitale (laptopuri, calculatoare, tablete etc.), taxe de studii, plata chiriei (maximum 300 euro/lună), plata avansului pentru cumpărarea unei locuințe, servicii medicale (stomatologie și intervenții chirurgicale), plata avansului pentru achiziția de mașini cu 7 locuri.

La fel ca Student Invest, programul trebuie să fie adoptat de către Guvern și ulterior publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare. Până atunci, cheltuielile eligibile în cadrul ambelor programe și alte detalii pot fi consultate în documentul oficial al Ordonanței de Urgență privind aprobarea programelor guvernamentale „StudentInvest” și „FamilyStart”, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.