planificare financiara

Conform unui studiu recent efectuat de S&P Ratings, nivelul mediu de educație financiară al UE este de 52%. Cât despre populația României, acesta este de numai 21% din total. La rândul său, Aegon România a realizat un studiu din care a reieșit că planificarea financiară și controlul stomatologic sunt activitățile cel mai des amânate de români.

Românii nu stau bine la capitolul planificării financiare pe termen lung

Majoritatea românilor sunt atenți la felul în care își gestionează banii, dar studiul menționat anterior face referire la planificarea financiară pe termen lung. Majoritatea familiilor moderne, cu părinți tineri (30-44 ani) care au studii și obțin venituri medii sau mari, acordă o atenție deosebită plății la timp a facturilor, dar siguranța financiară nu este neapărat una dintre prioritățile lor.

60% dintre românii participanți la studiu nu au un plan de rezervă în caz că se îmbolnăvesc sau sunt victime ale unui accident. 70% dintre ei nu știu care ar fi consecințele financiare în caz că sunt implicați într-un accident sau în caz de deces.

Cei mai mulți români nu au planuri financiare pentru situații neprevăzute

Așa cum a subliniat și Sînziana Maioreanu, CEO Aegon România, românii se pricep să își gestioneze bugetul, dar nu mulți dintre ei au planuri financiare pentru ziua de mâine. O planificare financiară corectă implică decizii atent cântărite în gestionarea bugetului personal și este esențială atât pentru adulți, cât și pentru copii.

Românii preferă activități precum mersul la cumpărături sau studiul, mai degrabă decât planificarea financiară. Sînziana Maioreanu sugerează că un plan de rezervă ar putea fi reprezentat de câteva salarii puse deoparte pentru situații neprevăzute, dar și de investițiile în educație, plaurile suplimentare pentru pensie, asigurarea de viață.

Cercetarea efectuată de Aegon România a avut loc în luna februarie a acestui an și a avut ca participanți un număr de 600 de persoane cu vârste între 30 și 50 de ani, cu domiciliu în toate zonele țării.

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.