ircc noua casa

Românii care au obținut în urmă cu 5 ani un credit de tipul “Prima Casă” au ajuns să plătească rate duble. Situația este similară și în cazul persoanelor care au accesat produse din aceeași categorie în urmă cu 10 ani, întrucât ratele au crescut cu aproximativ 50%.

La polul opus se află românii care au ales împrumutul prin credit imobiliar clasic, în euro. Deși accesarea unui astfel de credit era descurajată de multe voci, pe fondul condițiilor restrictive, clienții care au luat împrumutul în euro plătesc rate mai mici decât acum 5-10 ani.

Românii plătesc rate duble față de anii trecuți

O persoană care a accesat un credit in valoare de 250.000 de lei prin programul Prima Casă, pe 30 de ani, plătește acum o rată aproximativă de 2.100 lei, în vreme ce valoarea acesteia era de 1.030 lei în 2017. Rata a crescut cu 50% în cazul creditelor accesate în urmă cu 10 ani, în contextul în care dobânda variabilă a fost majorată de la 7,5% la mai bine de 10%, ca urmare a creșterii ROBOR.

Mulți dintre clienții care au ales credite ipotecare clasice, în euro, încă plătesc rate mai mici decât în 2017. De exemplu, la un credit de aproximativ 50.000 euro, accesat acum 10 ani pe o perioadă de 30 de ani, rata caculată în lei a înregistrat modificări serioase: de la 1.300 lei la 1.000 de lei. Această scădere a devenit posibilă pe fondul scăderii de peste 81% a nivelului EURIBOR, care în 2011 era de aproximativ 1,6% și care a ajuns la 0,3%.

Într-adevăr, nivelul EURIBOR va mai înregistra creșteri, dar ținând cont de ritmul de creștere a dobânzilor în România, este puțin probabil ca împrumuturile în lei să se dovedează într-un final a fi mai avantajoase decât cele în euro.

Românii care au credite în lei pot cere schimbarea indicelui ROBOR cu IRCC

Românii care au contractat credite în lei și cărora li s-au dublat ratele pot să ceară schimbarea indicelui ROBOR cu IRCC. Acesta din urmă se stabilește trimestrial și are o mai mare stabilitate. O altă soluție ar putea fi refinanțarea cu dobândă fixă, valabilă însă mai degrabă în cazul persoanelor care au credite pe o perioadă mai scurtă.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a menționat că euro va rămâne sub nivelul de 5 lei în condițiile în care un război se află în plină desfășurare și banca centrală depune eforturi pentru a evita intrarea României în recesiune economică. Acesta preconizează o creștere economică de cel puțin 2%-3% pentru anul în curs și susține că se folosesc toate instrumentele de care BNR dispune pentru ca nivelul inflației să fie ținut sub control.

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.