
80 % dintre angajații români au început să economisească pentru a putea trece de această iarnă, se arată într-un sondaj realizat de platforma de recrutare BestJobs. Un sfert dintre respondenți declară că pun deja bani deoparte în ultimele luni pentru a putea acoperi cheltuielile cu încălzirea și energia electrică. 13 % dintre ei spun că fac eforturi pentru a-și spori veniturile apelând la investiţii, iar 10 % plănuiesc să îşi ia al doilea job, part-time sau pe bază de proiecte, pentru a câștiga mai mult.
În privința facturilor la energia electrică, circa o treime din totalul celor chestionați afirmă că sunt dispuși să eficientizeze cât mai mult consumul în sezonul rece, iar 20 % cred că scumpirile la energie nu le vor afecta bugetul.
În contextul unei inflații de 15,3 %, pe luna august, mare parte dintre salariați au apelat la diverse soluţii. Doar 3 % dintre participanții la sondaj spun că vor conta pe majorările salariale oferite de angajator, întrucât contractul de muncă a fost încheiat încât să țină pas cu nivelul inflaţiei. Ceilalţi contează pe eficientizarea cheltuielilor prin eliminarea celor de care se pot dispensa (37 %), pe amânarea vacanţelor pentru perioade mai stabile (20 %), pe reducerea numărului de ieşiri în oraş (40 %) şi reducerea achizițiilor de haine (40 %).
Angajații renunță la munca de acasă pentru a reduce costurile la utilități
Pentru reducerea cheltuielilor cu utilitățile, mai mult de jumătate dintre cei chestionați declară că sunt dispuși să meargă mai des la birou și că munca de acasă nu mai este rentabilă.
„Criza energetică anunţată ne pune în faţa unei noi provocări, inclusiv în dinamica de pe piaţa muncii. Presiunea pe care angajaţii o resimt asupra bugetelor îi fac să ia în calcul noi soluţii. Din fericire, cei mai mulţi dintre angajaţii care îşi desfăşoară munca remote au la dispoziţie posibilitatea de a merge la birou şi de a reduce astfel consumul utilităţilor acasă, mai ales în lunile de iarnă, când vor veni şi facturile la încălzire. Aşadar, vedem o creştere a muncii în format hibrid, dar preponderent de la birou, ceea ce nu poate decât să îi bucure pe angajatori. În prezent, pe platforma BestJobs, 1 job din 5 este încadrat la mod de lucru hibrid”, a precizat Ana Vişian, director de Marketing BestJobs.
Rezultatele sondajului efectuat pe platforma BestJobs demonstrează că, deşi oferta de joburi „remote” s-a păstrat de la începutul anului 2022 în jurul valorii de 12% din totalul locurilor de muncă, sistemul de lucru hibrid a luat amploare, ajungând în august la aproape 20%.
În privința lucrurilor la care angajații sunt dispuși să renunțe pentru a acoperi facturile din această iarnă, studiul arată că respondenții tind să elimine achizițiile de gadget-uri, electronice şi electrocasnice de mari dimensiuni sau produse neesenţiale (33%). Pe următoarele locuri în clasamentul economiilor se situează cheltuielile cu îmbrăcămintea şi încălţămintea (23%), dar şi cele destinate ieşirilor în oraş (10%) şi comenzilor de mâncare (10%).
Salariații români nu sunt dispuși, potrivit sondajului, să renunțe la obiceiurile care le asigură confortul şi îmbunătăţirea stării de spirit, adică serviciile de streaming, filme şi muzică (3%), abonamentul la sală sau bazin de înot (3%) şi bugetul de cheltuieli pentru sărbătorile de iarnă (3%).