Măsura de ajutor în valoare de 358 milioane de euro lansată de autoritățile române pentru a veni în sprijinul întreprinderilor mici și mijlocii afectate de restricțiile și măsurile adoptate în contextul pandemiei a fost aprobată de Comisia Europeană. Schema a fost acceptată în temeiul Cadrului temporar privind ajutorul de stat, după ce Comisia a constatat că se respectă condițiile prevăzute.
Această schemă se adresează IMM-urilor care activează în domeniile grav afectate de pandemia de coronavirus. În această categorie se încadrează construcțiile, reparațiile auto, transportul, industria prelucrătoare, comerțul cu amănuntul etc.
Condiții de eligibilitate
Pentru a beneficia de acest sprijin public, care va lua forma subvențiilor directe pentru investiții în activități productive, IMM-urile trebuie să fi fost înființate în România până la data de 31 decembrie 2018. De asemenea, o altă condiție este ca acestea să fi obținut venituri operaționale pe parcursul anului 2019. Se pare că un număr de 4.000 de companii ar urma să beneficieze de această schemă de ajutor.
Schema de ajutor a fost aprobată de Comisia Europeană, fiind în conformitate cu condițiile prevăzute în Cadrul temporar privind la ajutorul de stat: sprijinul nu va depăși limita/beneficiar (1,8 milioane euro/beneficiar) și va fi acordat până la data de 31 decembrie 2021.
Executivul comunitar a subliniat necesitatea măsurii
Potrivit concluziilor Executivului comunitar, această schemă este necesară pentru a diminua impactul asupra economiei unui stat membru. În baza articolului 107 alineatul (3) litera (b) din TFEU și cu condițiile prevăzute în Cadrul temporar, Comisia Europeană a aprobat măsura de ajutor. Granturile acordate vor atinge suma maximă de 1 milion de euro per beneficiar.
Încă de la începutul pandemiei, mai multe întreprinderi mici și mijlocii au fost grav afectate, fie ca urmare a restricțiilor implementate de autorități, dar și ca urmare a impactului economic resimțit de majoritatea populației.
Schema de ajutor recent aprobată de Comisia Europeană se alătură și altor inițiative de sprijin a IMM-urilor afectate, care sunt susținute în recuperarea după efectele crizei sanitare și economice. Aceasta vizează industria prelucrătoare, construcțiile, transportul și depozitarea, repararea autovehiculelor și motocicletelor, comerțul cu ridicata și amănuntul.