StartUPT

StartUPT este un accelerator de afaceri ce se adresează studenților care planifică să înființeze un start-up într-una dintre regiunile mai puțin dezvoltate ale României, oferindu-le cursuri online de formare antreprenorială, urmate de o competiție de planuri de afaceri la finalul căreia vor fi selectați 26 de antreprenori care vor primi finanțare pentru afacerea lor.

Programul caută studenți care au idei de afaceri în sectoare economice cu potențial competitiv

StartUPT, accelerator de afaceri finanțat din fonduri europene prin Programul Operațional Capital Uman, își propune să identifice studenți care au idei de afaceri inovatoare într-un domeniu economic cu potențial, printre care: turism, energie, sănătate, industrii creative sau tehnologia informației și comunicațiilor.

În cadrul acceleratorului, studenții vor beneficia de mai multe ore de formare pe teme importante, cum ar fi realizarea unui plan de afaceri, tehnici de marketing pentru un start-up și modalități de a atrage finanțări. Prin acest program, se vor înființa firme noi în regiunile mai puțin dezvoltate ale țării, cu excepția București-Ilfov.

Condiții de eligibilitate și înscriere

Grupul țintă pentru participarea la cursurile de competențe antreprenoriale este format din persoane care îndeplinesc următoarele condiții:

  • să fie înmatriculate cel puțin în anul doi de studii universitare de licență;

  • să aibă domiciliul/reședința în România;

  • să fie studenți în cadrul Universității Politehnica Timișoara sau în altă universitate din Regiunea Vest;

  • să aibă o idee de afaceri într-un sector economic competitiv;

  • să nu mai fi participat în trecut la cursuri de competențe antreprenoriale cofinanțate prin fonduri nerambursabile.

Înscrierile la cursurile de formare antreprenorială sunt deschise și în acest moment, iar studenții interesați trebuie să completeze un formular cu datele personale, să selecteze domeniul din care face parte afacerea pe care intenționeză să o înființeze și să își descrie ideea, vorbind despre motivația de a pune bazele afacerii respective, județul în care ar dori să fie localizată, despre experiența pe care o au în domeniu și alte detalii care ar putea fi relevante.

De asemenea, studenții trebuie să selecteze seria de curs în care vor să participe. Variantele puse la dispoziție sunt:

  • 28 februarie 2022 – 9 martie 2022;

  • 14 martie 2022 – 23 martie 2022;

  • 28 martie 2022 – 6 aprilie 2022.

Prima serie de formare a fost încheiată. Cursurile de formare antreprenorială durează 40 de ore și se desfășoară online, de luni până sâmbătă. La cursurile de competențe antreprenoriale vor participa 341 de studenți și cel puțin 291 vor absolvi examenul de certificare ANC. La finalul programului, cele mai bune 26 de planuri de afaceri vor obține finanțare de până la 60.000 euro.

Afacerile pe care studenții le propun trebuie să facă parte din sectoare economice cu potențial competitiv, cum ar fi IT, turism și ecoturism, energie și management de mediu, bioeconomie (agricultură, silvicultură etc.), industrii creative, industria auto.

Etapele programului StartUPT

În primă fază, cel puțin 341 de studenți (336 studenți înscriși la licență/masterat și 5 doctoranzi) vor participa online la cursurile gratuite de formare antreprenorială. Mai departe, se va organiza un concurs de planuri de afaceri, în cadrul căruia vor fi aleși 26 de antreprenori care o să primească finanțare pentru a pune bazele ideii de afaceri prezentate. Dintre cele 26 planuri de afaceri selectate, 13 vor primi finanțare de 40.000 de euro și alte 13 vor primi finanțare de 60.000 de euro pentru afacerea lor.

Ulterior, antreprenorii ale căror planuri de afaceri au fost selectate pentru a beneficia de finanțare vor fi sprijiniți prin servicii personalizate de mentorat și inovație digitală, după care vor participa la un stagiu de practică într-o firmă cu activitate similară.

După finalizarea acestor pași, urmează înființarea afacerii și debutul activității în cadrul acesteia. Antreprenorii vor avea la dispoziție un an pentru dezvoltarea întreprinderii, utilizând finanțarea obținută în cadrul programului. Apoi, antreprenorii vor trebui să asigure vreme de 15 luni sustenabilitatea afacerii prin forțe proprii.

Rectorul Universității Politehnica Timișoara a subliniat faptul că nu se vor oferi sume mari de bani în ideea de a îi motiva pe studenți să propună idei de afaceri serioase și realizabile. În același timp, aceștia vor fi orientați spre atragerea altor finanțări, deci vor fi mai implicați în dezvoltarea afacerii. În prima serie de cursuri, studenții și-au exprimat dorința de a înființa afaceri în domenii ca energia verde, IT, precum și de a dezvolta aplicații revoluționare pentru sectorul medical.

Acceleratorul StartUPT are o durată de 24 de luni, fiind implementat în perioada decembrie 2021 – decembrie 2023. Cât despre valoarea totală a proiectului, acesta se ridică la 9.280.400,14 lei. Dintre aceștia, 9.190.844,13 lei reprezintă finanțare nerambursabilă, iar 89.556,01 lei valoarea co-finanțării eligibile a Beneficiarului (calitatea de Beneficiar revine Universității Politehnica Timișoara) și partenerului (calitatea de partener aparține fonduri-structurale.ro).

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.