În rândul programelor care se adresează tinerilor antreprenori și care le oferă oportunitatea de a își dezvolta ideile de afaceri încă din timpul studiilor universitare se numără și “Arhitecții Inovării”, un accelerator dedicat studenților din toată România care sunt înmatriculați la arhitectură sau specialități conexe.
Proiectul reunește 3 actori importanți ai ecosistemului antreprenorial, aceștia fiind Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, Asociația Nod Makerspace și fonduri-structurale.ro.
Programul are o durată de 24 de luni
Acceleratorul de afaceri a fost demarat la începutul acestui an și va fi implementat până în decembrie 2023. În cadrul proiectului denumit Arhitecții Inovării, studenții vor avea ocazia de a face primii pași pe drumul antreprenoriatului, de a dobândi cunoștințe valoroase în domeniul business și de a accesa finanțări nerambursabile de până la 60.000 de euro. Înscrierile la cursul de formare antreprenorială s-au lansat pe 18 ianuarie și rămân deschise până la ocuparea locurilor disponibile.
Obiectivul acestui program este de a îi susține pe studenții de la arhitectură și specialități conexe astfel încât aceștia să pornească pe drumul antreprenoriatului cu propriile afaceri, înființate cu sprijin din fonduri europene.
Condiții de participare la programul de formare
Pentru a participa la proiectul Arhitecții Inovării, persoanele interesate trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
-
să aibă domiciliul/reședința în România;
-
să fie înmatriculate cel puțin în anul doi de studii universitare de licență la arhitectură sau specialități conexe (conservare și restaurare de arhitectură, design de produs, arte plastice, urbanism și administrarea teritoriului etc.);
-
să intenționeze să deschidă o afacere într-o regiune mai puțin dezvoltată a României;
-
să aibă o idee de afaceri într-un sector economic cu potențial competitiv;
-
să nu mai fi urmat un curs de competențe antreprenoriale finanțat din fonduri nerambursabile.
Înscrierile se fac prin completarea online a unui formular, unde vor fi încărcate și documentele aferente înscrierii în program: copie carte de identitate, copie certificat de căsătorie, copie de pe documentele care atestă utlima formă de învățământ absolvită, copie carnet/legitimație de student vizate pentru anul în curs, acord de utilizare a datelor cu caracter personal, declarație pe propria răspunde privind evitarea dublei finanțări.
Studenții pot să obțină finanțări de până la 60.000 euro pentru afacerea lor
După cursurile de formare antreprenorială, va avea loc o competiție de planuri de afaceri. Cele mai bune 26 idei vor primi finanțare nerambursabilă pentru afacerea lor, cu valoare cuprinsă între 40.000-60.000 de euro. De asemenea, antreprenorii care au fost selectați pentru finanțare vor participa în programe de simulare a afacerii, printr-un stagiu de practică într-o companie cu activitate similară cu cea pe care studentul dorește să o dezvolte.
Programul de formare antreprenorială vizează un grup de cel puțin 341 de studenți care îndeplinesc criteriile de eligibilitate. Cursurile sunt gratuite și se vor desfășura până în aprilie 2022, fiind încheiate cu examen de certificare a cunoștințelor. Antreprenorii ale căror planuri de afaceri au fost selectate trebuie să își înființeze juridic afacerea pentru a primi finanțarea, fiind în continuare sprijiniți de organizatori.