
În 19 țări, printre care și România, IMM-urile au înregistrat o valoare a vânzărilor mai mică cu până la 20% anul trecut, în raport cu afacerile mari. Până în luna august a anului curent, vânzările înregistrate de IMM-uri au crescut cu 4,5% în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, potrivit studiului Recovery Insights.
Conform raportului Recovery Insights, IMM-urile care au participat la studiu au constatat creșteri de peste 30% în vânzările e-commerce. La începutul pandemiei s-au închis mai multe întreprinderi mici și mijlocii, iar 21% dintre acestea au rămas închise și după o perioadă de șase luni. Cât despre întreprinderile mari, procentul celor care au rămas închise este de 13%.
La începutul anului 2020, au fost afectate mai multe afaceri mici. Acestea au fost predispuse unui risc de trei ori mai mare de a rămâne închise o perioadă lungă în comparație cu întreprinderile mari. După șase luni, o treime din IMM-urile care s-au închis în primăvara lui 2020 au rămas închise, iar după o perioadă de șase luni, o cincime dintre acestea.
Factori care au influențat scăderea vânzărilor în anul pandemiei
Potrivit aceluiași studiu, un factor care a influențat vânzările afacerilor în vreme de pandemie este locația. În vreme ce vânzările afacerilor mici cu sedii în clădiri de birouri din zone centrale s-au confruntat cu o scădere mai mare de 33% în vânzări în raport cu anul 2019, comercianții din zonele rezidențiale au înregistrat o creștere a vânzărilor de 8%. Vânzările au scăzut din mai multe motive, printre care numărul mic de turiști și introducerea telemuncii.
Anul pandemiei a reprezentat un impuls pentru digitalizarea afacerilor
În comparație cu perioada de dinaintea pandemiei, numărul afacerilor care au trecut în mediul online s-a triplat de la lună la lună. Din 2020, s-a înregistrat o digitalizare continuă a magazinelor, după ce locațiile fizice au fost închise.
În România, numărul de IMM-uri nou înființate a scăzut cu 10% în anul pandemiei. La nivel mondial, s-a înregistrat o creștere de 32% în comparație cu 2019 în ceea ce privește numărul afacerilor mici. În vara lui 2020 și vara lui 2021, domeniul ospitalier a depășit veniturile afacerilor mari. Marile hoteluri au fost afectate de tendința oamenilor de a călători în destinații locale.
Studiul “Resetarea Afacerilor Mici”, lansat de Mastercard, a investit peste 20 de milioane de dolari într-un proiect de susținere a unui număr mai mare de 5 milioane de IMM-uri în digitalizarea afacerilor