Topul miliardarilor lumii

Revista Forbes a publicat recent clasamentul celor mai bogați oameni din lume. Sunt câteva surprize care apar, printre care și 6 români, unii dintre aceștia desfășurând afaceri în domeniul tehnologiei și având, în total, o avere care ajunge la 10 miliarde de dolari.

Cine este cel mai bogat român

Potrivit clasamentului Forbes, cel mai bogat român este Daniel Dines, care este fondatorul companiei UIPath, ce este listată la Bursa din New York. Acesta ocupă locul 1053 în topul Forbes, având o avere de 2,9 miliarde de dolari.

După Dines, dar la o distanță considerabilă în top se află Ion Țiriac (locul 1818), cu o avere de 1,6 miliarde de dolari. Țiriac derulează afaceri în mai multe domenii: retail auto, imobiliare și servicii financiare. Pe același loc cu el, se mai află alți doi români: Ion Stoica (57) și Matei Zaharia (36 de ani), aceștia fiind cofondatorii companiei Databricks și având averi estimate de Forbes la 1,6 miliarde de dolari.

Ceilalți doi români din acest top sunt frații Pavăl, fondatorii Dedeman. Dragoș Pavăl (55 de ani) se află pe locul 1929, cu o avere de 1,5 miliarde de dolari, în timp ce Adrian Pavăl (53 de ani) ocupă locul 2578, cu 1 miliard de dolari.

Cea mai bogată femeie din lume este…

Pentru al doilea an consecutiv, cea mai bogată femeie din lume este Françoise Bettencourt Meyers (68 de ani), moștenitoarea L’Oréal. Ea are o avere estimată la 74,8 miliarde de dolari, cu 1,2 miliarde de dolari mai mult decât anul trecut. Cu această sumă, este a 14-a cea mai bogată persoană de pe mapamond.

Miliardara este vicepreședintele consiliului de administrație al L’Oréal, care este cel mai mare producător de cosmetice și produse de frumusețe din lume, companie fondată în 1909 de bunicul său, chimistul Eugène Paul Louis Schueller.

De unde provine noua generație de miliardari

În toată lumea, în ultimul an, a scăzut numărul miliardarilor cu 87. Averea netă a scăzut și ea, cu 400 de miliarde de dolari, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut.

Nu mai puțin de 329 de persoane au ieșit din topul Forbes actual, acesta fiind cel mai mare număr de la momentul crizei financiare din 2008-2009. Dintre cei care au ieșit din clasament, 169 au intrat in top anul trecut.

Există o scădere și în ceea ce privește numărul de intrări noi în clasament, care în această ediție a fost de 236, mai mic față de 2021. Noii miliardari provin din 34 de țări.

Țara care conduce clasamentul statelor cu cei mai mulți miliardari este China – cu 62 de miliardari. În ceea ce privește cel mai bogat nou-venit, acesta este Zhang Congyuan (74 de ani), din Taiwan, fondatorul Huali Industrial, producător de încălțăminte pentru branduri precum: Puma, Nike, Vans și UGG.

Pe locul doi în topul țărilor este SUA, cu 50 de noi miliardari. Printre ei se află Gary Wang, ce are o avere estimată la 5,9 miliarde de dolari, acesta fiind cofondatorul și chief technology officer al FTX, o platformă de tranzacționare a criptomonedelor.

Pe poziția a treia se află India, cu 29 de noi miliardari. Subba Rao Jastib are o avere de 1,1 miliarde de dolari (poziția 2448) și este cel mai bătrân miliardar, având o vârstă de 95 de ani.

Care este țara europeană cu cei mai mulți miliardari

Țara din Europa care a dat cei mai mulți miliardari în clasamentul Forbes 2022 este Germania, cu un număr de 134 de persoane, ce au o avere cumulată ce se ridică la 608 miliarde de dolari. Urmează Franța, cu 43 de miliardari, și cu o avere totală de 550 miliarde de dolari, în creștere cu 7% față de 2021.

Tot în acest an, și-a mai făcut intrarea în top o țară, este vorba despre Estonia, care a dat un miliardar – Kristo Käärmann, cofondatorul Wise – un start-up de plăți transfrontaliere. Totodată, Revolut continuă să sporească averea cofondatorului rus Nikolay Storonsky la 7,1 miliarde de dolari și a ucraineanului Vlad Yatsenko – 1,1 miliarde de dolari.

Top 10 cei mai bogați oameni din lume, potrivit Forbes

10. Mukesh Ambani (India) – are o avere de 90 de miliarde de dolari;

9. Steve Ballmer (SUA) – cu o avere de 91 de miliarde de dolari;

8. Larry Ellison (SUA) – 106 miliarde de dolari;

7. Sergey Brin (SUA) – 107 miliarde de dolari;

6. Larry Page (SUA) – 111 miliarde de dolari;

5. Warren Buffet (SUA) – 118 miliarde de dolari;

4. Bill Gates (SUA) – 129 miliarde de dolari;

3. Bernard Arnault și familia (Franța) – 158 miliarde de dolari;

2. Jeff Bezos (SUA) – 171 miliarde de dolari;

1. Elon Musk (SUA) – 219 miliarde de dolari.

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.