
Tranzacțiile cu criptomonede atrag din ce în ce mai mult atenția autorităților, iar investitorii în criptomonede sunt direct vizați de inițiativele organelor competente în acest sens. Înainte de a afla mai multe cu privire la atitudinea autorităților vizavi de acest tip de tranzacții, trebuie clarificată diferența dintre monede digitale și criptomonede, deoarece multe persoane folosesc cei doi termeni ca fiind sinonimi.
Criptomoneda nu trebuie confundată cu moneda digitală
Deseori se întâmplă ca moneda digitală și criptomoneda să fie confundate. Clarificarea a fost făcută de Adrian Stratulat, Chief of Business Development, și Robert Tudor, Chief Operating Officer, reprezentanți ai platformei Lanceria. Cei doi au subliniat faptul că moneda digitală și criptomoneda nu au nimic în comun.
Cele mai populare criptomonede sunt Bitcoin și Ethereum, iar valorile record pe care le-au atins cele două au captat atenția investitorilor din întreaga lume. Când se vorbește despre criptomonede, se utilizează în egală măsură denumirea de monedă virtuală. Ceea ce face diferența între monedele digitale și criptomonede este că acestea din urmă reprezintă de fapt o formă de schimb și stocare de valoare între persoanele care aparțin unei comunități descentralizate. De exemplu, Bitcoin este un sistem fără autoritate centrală, ceea ce îl plasează în categoria unui sistem descentralizat.
În ceea ce privește moneda digitală sau electronică, aceasta este descrisă ca fiind forma digitală a unei valute clasice. Art. 4, lit. f din Legea 127/2011 definește moneda digitală ca fiind o valoare monetară stocată electronic (inclusiv magnetic) ce reprezintă o creanță asupra emitentului, iar Reserve Bank din India emite o astfel de monedă digitală. Moneda virtuală este un termen umbrelă pentru toate monedele din mediul digital, ce include atât criptomonedele, cât și monedele digitale.
Transparența este un alt criteriu care face departajarea între monede digitale și criptomonede. Informația este confidențială în ceea ce privește monedele digitale, în vreme ce criptomonedele sunt caracterizate de transparență, încât tranzacțiile efectuate de utilizatori sunt vizibile pentru oricine, prin prisma tehnologiei blockchain, o bază de date distribuită.
Investitorii în criptomonede intră în atenția ANAF
Tot mai multe persoane aleg să investească în criptomonede, fenomenul crypto luând amploare și în România. Până în 2019, una dintre cele mari dileme ale entuziaștilor crypto era cea cu privire la taxele care trebuie plătite la ANAF în cazul profiturilor obținute din tranzacțiile cu criptomonede.
Dacă veniturile obținute sunt mai mici de 200 lei, câștigul nu se impozitează. Totuși, este necesar ca venitul total din anul fiscal să nu depășească pragul de 600 de lei. În situația în care veniturile totale dintr-un an fiscal sunt mai mari de 600 de lei, plata unui impozit de 10% din câștigul realizat devine necesară.
La momentul actual, numărul de români care au deja criptomonede este mai mic de un milion, însă valoarea totală a monedelor s-ar putea situa în jurul a câteva miliarde de euro. Conceptul este cunoscut de mare parte din populație, iar mulți dintre aceștia intenționează să investească într-o astfel de monedă în viitor. Profitul obținut prin criptomonede se încadrează în categoria veniturilor din alte surse, iar cei care realizează venituri pe această cale au obligația să declare profitul.
Poliția Română achiziționează softuri pentru analizarea tranzacțiilor cu criptomonede
Poliția Română a anunțat că intenționează să cumpere softuri pentru monitorizarea tranzacțiilor cu criptomonede, iar personalul ar urma să fie instruit pentru utilizarea acestor programe prin diverse activități de pregătire. Cu ajutorul unor astfel de soluții informatice, autoritățile vor putea să analizeze legăturile dintre tranzacțiile cu criptomonede, să monitorizeze fluxurile monetare în cadrul blockchain-urilor și să efectueze alte acțiuni în acest sens. De altfel, folosirea unui soft special, deținătorii unui portofel electronic vor putea fi identificați rapid de către autorități.
Prin utilizarea unor softuri dedicate activităților asociate tranzacțiilor cu criptomonede, autoritățile române amplifică potențialul de combatere a criminalității informatice, în contextul în care atacurile hackerilor afectează inclusiv imaginea țării pe plan extern. Interesul hackerilor vizavi de criptomonede nu este o supriză, ținând cont de faptul că piața criptomonedelor a luat amploare și în România.
Licitație de 1,6 milioane de lei pentru soft-uri dedicate monitorizării tranzacțiilor cu criptomonede
Prin lansarea unei licitații de 1,6 milioane de lei pentru softuri de monitorizare a tranzacțiilor crypto, Inspectoratul General al Poliției Române pune bazele unei infrastructuri favorabile creșterii capacității de combatere și prevenire a criminalității informatice. În prezent, autoritățile folosesc soluții software gratuite, care nu pot oferi informații complete pentru toate categoriile de tranzacții de pe piața crypto.
Autoritățile române nu dispun la momentul actual de soluții informatice care să le permită să diminueze riscul de utilizare în scopuri ilegale a criptomonedelor, cum ar fi pentru spălare de bani sau pentru efectuarea unor tranzacții ilicite. Achiziționarea unor aplicații software sau hardware va permite specialiștilor din cadrul instituției să analizeze tranzacțiile crypto.
Comunitatea investitorilor în criptomonede crește în România
Piața crypto a luat amploare și în România, iar tot mai multe persoane intenționează să își achiziționeze criptomonede în viitorul apropiat. Dacă ritmul de creștere al investitorilor păstrează același trend ascendent, există posibilitatea ca până la finalul anului 2022 comunitatea investitorilor în crypto la nivel global să ajungă la 1 miliard de persoane, după cum estimează platforma Crypto.com.
Dat fiind numărul tot mai mare de entuziaști crypto, nu mai poate exista indiferență în ceea ce privește abordarea față de industria criptomonedelor, astfel că se așteaptă conturarea unor măsuri clare din punct de vedere legal referitor la reglementarea criptoactivelor.
Cercetarea efectuată de platforma de tranzacționare Crypto a oferit estimări și cu privire la numărul aproximativ de persoane care dețin Bitcoin, acesta fiind mai mare de 170 milioane. Cât despre Ethereum, a doua cea mai importantă criptomonedă după Bitcoin, numărul celor care dețin această monedă virtuală este mai mare de 20 de milioane.
Reglementările și măsurile luate de autorități cu privire la monitorizarea tranzacțiilor de pe piața crypto îi vizează în mod direct pe cei care dețin criptoactive, fie că e vorba de Bitcoin Ethereum, Dogecoin sau altele. Aceștia trebuie să fie la curent cu legislația aferentă, astfel încât să își desfășoare activitățile de tranzacționare în conformitate cu legea.