softuri monitorizare tranzacții crypto

Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) vrea să cumpere softuri și instruire în folosirea acestora pentru a putea monitoriza tranzacțiile cu criptomonede, dar și amprentele digitale pe care le lasă utilizatorii de pe teritoriul României. În acest sens, IGPR a lansat în platforma SICAP un contract în valoare de 1,6 milioane de lei.

Poliția va urmări tranzacțiile cu criptomonede în mai multe moduri

Această achiziție face parte din proiectul „Investigarea infracționalității informatice și analiza probelor digitale”, care este finanțat de Uniunea Europeană. Proiectul include un set de 6 programe prin care ar urma să fie făcută monitorizarea, dar și un kit de training, pentru pregătirea celor care îl vor folosi.

Potrivit datelor specificate în Fișa Tehnică, echipamentele ar urma să fie utilizate în următoarele scopuri:

  • verificarea legăturilor dintre tranzacțiile cu monede virtuale;

  • urmărirea și verificarea fluxurilor monetare în blockchain-uri;

  • scanarea automată a peste 1.000 de forumuri, site-uri darknet și aplicații media;

  • identificarea oricărui deținător de portofel electronic în funcție de adresa tranzacției;

  • accesarea informațiilor open source de pe site-uri;

  • diverse investigații.

Criminalitatea informatică, o problemă la nivel mondial

IGPR consideră că prin criminalitatea informatică, în care se încadrează și cea prin folosirea criptomonedelor, se poate deteriora imaginea României în lume, pe lângă prejudiciile materiale care se produc. Necesitatea unei mai bune coordonări în domeniu, dar și a prevenirii fenomenului la nivel național presupune cunoașterea factorilor generatori, pentru a se putea reduce impactul. Prin aceste produse care vor fi achiziționate ar urma ca toate aceste strategii ale poliției să poată fi puse în practică.

Proiectul de față urmărește să ajute autoritățile din România să-și realizeze o infrastructură puternică pentru a-și spori capacitatea de a coordona eforturile naționale în privința combaterii criminalității organizate, Poliția întărind faptul că până acum au fost obținute rezultate importante în lupta împotriva criminalității informatice.

Când vor fi livrate produsele

Livrarea produselor dorite de Poliția Română ar urma să se facă în 45 de zile de când se semnează contractul cu furnizorul ales. Desfacerea ofertelor se va realiza la 22 martie, iar departajarea va fi făcută în funcție de preț și de durata licenței de operare pentru softuri, de cel puțin 24 de luni.

În prezent, Poliția Română nu dispune de o aplicație software pentru a veni în sprijinul specialiștilor care analizează tranzacțiile crypto. Până acum, aceste analize au fost realizate cu soluții software gratuite, care nu oferă informații complete pentru toate tipurile de tranzacții de pe piața de profil.

Cum funcționează tehnologia blockchain

Criptomonedele sunt securizate prin tehnologia blockchain, care protejează achizițiile online și bruiază comunicațiile în cazul celorlalte persoane, în afară de destinatarul vizat. Această tehnologie combină o cheie publică, pe care o poate vizualiza oricine, cu o cheie privată. Blockchain este, de fapt, o bază de date distribuită care se partajează între nodurile rețelelor de calculatoare și care conține liste de înregistrări (date) într-o creștere continuă și care se numesc blocuri, acestea fiind legate și securizate prin criptografie.

Primul blockchain a apărut în 2008, fiind conceptualizat de o persoană cu pseudonimul Satoshi Nakamoto, aceeași persoană care în 2009 a pus în aplicare sistemul prin criptomoneda Bitcoin.

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.