UNbreakable România

Bit Sentinel și Orange România lansează o nouă ediție a concursului național UNbreakable România, unde elevii și studenții sunt invitați să se înscrie pentru a face primii pași către o carieră în domeniul securității cibernetice. Inițiativa aparține companiei specializate în servicii de securitate cibernetică Bit Sentinel, în parteneriat cu liderului pieței locale de telecom, Orange România.

Concursul se adresează tinerilor care vor o carieră în securitate cibernetică

Concursul UNbreakable România este dedicat elevilor și studenților care plănuiesc să activeze în domeniul securității cibernetice, fie că au sau nu cunoștințe în acest sector. Mulți dintre cei care au participat la prima ediție a concursului s-au întors și în sezonul din toamnă, pentru a își perfecționa cunoștințele și pentru a ocupa un loc pe podiumul național. Anul trecut, s-au înscris peste 1.500 de liceeni și studenți în cadrul concursului.

CyberEDU.ro este platforma care va găzdui concursul, iar Orange România se va ocupa de promovarea noii ediții în rândul universităților partenere. Andrei Avădănei, fondator și CEO Bit Sentinel – companie specializată în servicii de securitate cibernetică – remarcă faptul că tot mai mulți tineri vor să facă primii pași în domeniul securității cibernetice, motiv pentru care este nevoie de un efort susținut în vederea ghidării elevilor și studenților către o carieră în acest domeniu.

De asemenea, CEO-ul Bit Sentinel menționează faptul că feedback-ul participanților este unul foarte bun și că au fost apreciate deopotrivă exercițiile aboradate în cadrul concursului, cât și susținerea mentorilor. Unii dintre participanți au reușit deja să își găsească un job în domeniu.

Participanții obțin acces gratuit la resursele competiției

Ediția din 2022 vine cu o noutate importantă pentru cei care participă la concurs, anume beneficiul UNbreakable 24/7/365, care le oferă elevilor și studenților înscriși acces gratuit la resursele competiției, printre care laboatoare și alte resurse educaționale. Aceștia pot să acceseze resursele în cadrul platformei tehnice educaționale CyberEDU și în afara perioadei competiționale.

Pentru a beneficia de această noutate, este necesar ca universitățile/liceele la care sunt înscriși participanții să se înregistreze pe site-ul oficial, astfel încât să obțină acces la resursele educaționale și să aibă un spațiu dedicat în cadrul platformei pe care se desfășoară programul. Participanții au la dispoziție peste 100 de laboratoare gratuite, iar profesorii pot să urmărească progresul elevilor și studenților.

Înscrierile în program s-au deschis pe 1 martie

Înscrierile în cadrul noii ediții a concursului UNbreakable România au fost deschise la 1 martie, iar liceeni și studenții care frecventează o instituție de învățământ din România mai au la dispoziție 18 zile pentru înregistrare, care se face gratuit aici. Etapa de pregătire începe pe 4 aprilie, iar timp de o lună elevii și studenții înscriși se vor familiariza cu metodologia competiției și vor putea să acceseze gratuit activități practice și resurse educaționale, precum webinarii, tutoriale și exerciții.

Pe toată durata desfășurării programului, participanții pot să discute cu mentorii, care sunt gata să le răspundă la orice întrebare privitoare la concurs sau domeniul de securitate cibernetică. Așa cum a declarat și Andrei Avădănei, tinerii care sunt interesați de construirea unei cariere în acest domeniu pot face primii pași prin participarea activă la UNbreakable România, care își propune să le ofere acestora o bază solidă de cunoștințe în securitate cibernetică.

Reprezentanții companiei au precizat că provocările din industrie sunt legate de identificarea necesarului de specialiști în securitate cibernetică. Studiile ISACA arată că s-a ajuns la pragul de 200.000 în 2021 în ceea ce privește cererea pentru specialiștii din acest domeniu, în contextul în care atacurile cibernetice sunt tot mai frecvente, ca urmare a digitalizării accelerate.

Experții în securitate cibernetică sunt bine plătiți în organizațiile de top

Cristian Pațachia, Development & Innovation Manager la Orange România, a declarat că securitatea sistemelor IT este o disciplină relativ tânără, precum și faptul că multe dintre organizațiile de top sunt gata să ofere salarii mari experților în securitate cibernetică, capabili să protejeze informațiile companiei și să gestioneze vulnerabilitățile cibernetice. Prin UNR 24/7/365, se dorește crearea unor mini comunități de pregătire în această direcție, la nivel de licee și universități.

Concursul se va desfășura în luna mai

Potrivit calendarului de activități, disponibil pe site-ul oficial UNbreakable România, etapa de pregătire începe pe 4 aprilie 2022, iar concursul individual se va desfășura între 6-8 mai 2022. Timp de 48 de ore, participanții vor rezolva exerciții de securitate cibernetică, cum ar fi exerciții referitoare la analiza traficului de rețea, exploatarea vulnerabilităților în aplicații web, tehnologii de anonimizare, securitatea sistemelor industriale și multe altele.

Următoarea etapă va avea loc între 20-22 mai 2022 și constă în competiția pe echipe, unde vor fi puse la încercare abilitățile de comunicare și lucru în echipă ale participanților. O echipă va fi formată din maxim trei persoane, care trebuie să fie înscrise în același liceu sau în aceeași universitate. Studenții care nu reușesc să formeze o echipă cu alți membri din aceeași unitate de învățământ vor fi adăugați într-o echipa cu participanți din alt liceu/altă universitate sau pot alege să participe individual.

Ulterior competiției pe echipe, elevii și studenții vor primi un raport individual de performanță, în care sunt incluse rezultatele finale, o evaluare a punctelor forte și punctelor slabe și alte detalii despre activitatea lor în cadrul concursului. Obiectivul concursului individual și al celui pe echipe este acela de a rezolva un număr cât mai mare de exerciții în timpul alocat.

Participanții pot câștiga diferite premii

Pentru a obține o imagine de ansamblu referitor la nivelul de performanță în domeniul securității cibernetice la nivel național, rezultatele vor fi incluse în clasamentul #ROEduCyberSkills. Participarea în program este gratuită, iar elevii și studenții înscriși vor primi la finalul sezonului un raport de performanță individuală, recunoscut de companii și organizații, care este conceput așa încât să demonstreze abilitățile tehnice ale participantului, care îi pot servi la angajare sau la facultate, precum și să reflecte potențialul acestuia în domeniul securității cibernetice.

Participanții pot să câștige premii în bani sau gadgeturi, precum și diplome de participare sau diplome care să ateste poziția în clasamentul general. Pentru eligibilitate în clasamentul #ROEduCyberSkills și pentru a putea câștiga premii, elevii și studenții trebuie să fie înscriși până la finalul probei individuale.

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.