2021, anul în care angajatorii au început să aloce bugete mai mari recrutării online

În 2020, declanșarea pandemiei de COVID-19 a venit cu un puternic dezechilibru economic la nivel global, iar consecințele s-au resimțit și pe piața forței de muncă. Multe companii și-au amânat sau anulat planurile, inclusiv cele de recrutare.

Începând cu 2021, piața forței de muncă a început să își revină treptat, ceea ce a permis unor angajatori să revină la planurile care au fost amânate anterior, pe fondul debutului pandemiei. Este vorba și despre planurile de a face noi angajări în vederea ocupării posturilor vacante sau a celor nou înființate.

77.000 de noi salariați în 2021

Datele furnizate de Institutul Național de Statistică (INS) reflectă faptul că anul 2021 a venit cu mai multă claritate în mediul de afaceri, deoarece numărul total de angajați din România a crescut cu aproximativ 77.000 de noi salariați. Pe de altă parte, indexul locurilor de muncă, efectuat de platforma de anunțuri OLX, a arătat o creștere și în numărul de oferte de muncă în 2021.

În prima parte a anului trecut, creșterea numărului de locuri de muncă a fost lentă, însă odată cu luna martie, numărul de anunțuri de angajare a crescut într-un mod accelerat. Pe platforma OLX au fost la acel moment disponibile peste 740.000 de oferte de recrutare. Theodor Filoș, Business Manager OLX a declarat că piața muncii și-a revenit în 2021 pentru că angajatorii au scos pe piață mai multe locuri de muncă și numărul ofertelor disponibile a crescut la un nivel apropiat de cel de dinaintea pandemiei.

Tendințe de recrutare online în 2021

În raport cu anii trecuți, în 2021 companiile au efectuat mai multe angajări, dar s-a observat o scădere în interesul românilor pentru un loc de muncă. Comparativ cu 2020, anul trecut timpul mediu de ocupare a unui post a scăzut cu 5 zile, ceea ce denotă totuși o mai mare hotărâre din partea candidaților.

Peste 740.000 de anunțuri de angajare publicate pe OLX în 2021

Platforma OLX are o categorie dedicată anunțurilor de angajare, iar în 2021 numărul de anunțuri publicate a înregistrat o creștere de 37% și a atins un total de peste 740.000. În 2020, numărul de posturi vacante adăugate pe OLX a fost de circa 540.000.

Perioadele în care s-au făcut cele mai multe recrutări au fost lunile de vară și începutul toamnei. Numai în iulie, angajatorii au adăugat peste 76.500 de anunțuri. În schimb, luna ianuarie a fost cea în care angajatorii au publicat cele mai puține anunțuri.

Lucrătorii din producție și logistică, cei mai căutați în 2021

Dacă în anul 2020 categoria de joburi din domeniul producției și logisticii ocupa locul al doilea în clasamentul sectoarelor cu cele mai multe locuri de muncă, aceasta a trecut pe prima poziție în 2021. Deficitul de personal a dus la o creștere a numărului de anunțuri de angajare în acest domeniu, companiile adăugând peste 150.000 de oferte de muncă pentru candidații din acest domeniu.

În 2020, primul loc era ocupat de categoria ingineri-meseriași-constructori, lucrătorii din aceste domenii fiind cei mai căutați. Mai departe, locul al treilea a revenit categoriei șoferi-servicii auto-curierat, unde au fost disponibile peste 117.000 anunțuri de angajare.

În medie, 8 candidați aplică la fiecare anunț de angajare

Utilizatorii de internet care și-au căutat un loc de muncă pe platforma OLX anul trecut au efectual un total de 5,72 milioane de contactări la anunțurile adăugate de companiile care făceau angajări. 8 candidați (în medie) au aplicat la fiecare anunț de angajare. Cei mai mulți candidați s-au îndreptat către joburile din categoria șoferi-servicii auto-curierat, cu peste 542.000 de candidaturi unice pe OLX pentru aceste posturi.

În comparație cu 2020, a scăzut considerabil numărul de candidați la categoria locurilor de muncă în străinătate. Mai puțini români s-au gândit să lucreze în altă țară după debutul pandemiei.

Cele mai multe anunțuri de angajare au venit din orașele mari

Majoritatea anunțurilor de angajare din 2021 au venit din orașele mari ale României, anume București, Brașov, Cluj, Constanța și Iași. Angajatorii din București-Ilfov au postat mai bine de 200.000 de anunțuri de recrutare.

Pandemia a schimbat dinamica relației candidat-angajator

Începând cu anul pandemiei, s-a observat o schimbare în dinamica relației dintre candidați și angajatori. Pe fondul crizei sanitare, companiile au devenit mai transparente în ceea ce privește anunțurile de recrutare, au regândit pachetele de beneficii și au susținut sistemul de muncă remote acolo unde a fost posibil. Cât despre candidați, aceștia au devenit mai atenți la ofertele pentru care își depun CV-ul și au acordat o mai mare importanță istoricului companiilor la care își depun candidatura.

Faptul că economia s-a redresat treptat i-a atras pe angajatori către piața de recrutare, generând totodată o mai mare flexibilitate în recrutarea online, companiile mărindu-și bugetele alocate în această direcție.

StartingUP.ro

Articole pe aceeași temă

Știri economice 2024: Evoluția pieței de afaceri din România și oportunitățile de creștere

În 2024, piața de afaceri din România este marcată de schimbări semnificative, influențate de factori economici globali, politici fiscale noi și tendințe de digitalizare. Antreprenorii români se confruntă cu provocări…

Citește

Impactul creșterii costurilor de energie asupra IMM-urilor și soluțiile de optimizare energetică

Creșterea prețurilor la energie din ultimii ani a pus o presiune semnificativă asupra IMM-urilor din România, mai ales în contextul economic instabil. Costurile mai mari cu energia pot afecta direct…

Citește

Te-ar mai putea interesa

Strategii esențiale pentru gestionarea eficientă a echipelor în cadrul afacerilor din România

  • October 15, 2024
Strategii esențiale pentru gestionarea eficientă a echipelor în cadrul afacerilor din România

Impactul inteligenței artificiale asupra contabilității în România

  • October 14, 2024
Impactul inteligenței artificiale asupra contabilității în România

Idei de afaceri sustenabile pentru antreprenorii din România în 2024

  • October 11, 2024
Idei de afaceri sustenabile pentru antreprenorii din România în 2024

Antreprenor în România: Cum să lansezi un magazin online de succes

  • October 10, 2024
Antreprenor în România: Cum să lansezi un magazin online de succes

Rolul business-urilor de tip “family office” în dezvoltarea antreprenorială din România

  • October 9, 2024
Rolul business-urilor de tip “family office” în dezvoltarea antreprenorială din România

Știri economice 2024: Evoluția pieței de afaceri din România și oportunitățile de creștere

  • October 8, 2024
Știri economice 2024: Evoluția pieței de afaceri din România și oportunitățile de creștere