De 1 Mai, litoralul românesc ar putea reveni la numărul de turiști de dinaintea pandemiei. Ce destinații preferă românii

Vacanța de 1 mai este una specială pentru români, unii dintre ei alegând ca destinație litoralul Mării Negre. Specialiștii se așteaptă ca numărul turiștilor să fie la fel de mare ca înainte de pandemie, adică la nivelul anului 2019.

Purtătorul de cuvânt al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT) – Traian Bădulescu a declarat pentru Economedia.ro că în urmă cu o săptămână erau aproximativ 30.000 de turiști ce au făcut rezervări pentru o vacanță pe litoral pentru 1 Mai. Este așteptat chiar că numărul să crească și să fie mai mult de 40.000 de turiști români pe litoralul Mării Negre în această perioadă.

Creștere de 30% față de 2021

Potrivit lui Bădulescu, față de aceeași perioadă a anului trecut, se remarcă o creștere cu cel puțin 30% ponderat.

Pentru hotelurile care sunt deschise de 1 Mai la mare, gradul de ocupare este de 70-100%, fiind multe hoteluri care au deja un grad de ocupare ce depășește 90%.

Aceste cifre arată clar că trendul rezervărilor este crescător, dar concluziile pot fi trase după ce se va fi încheiat vacanța de 1 Mai. Potrivit purtătorului de cuvânt al ANAT, în anii buni, de dinainte de izbucnirea pandemiei, numărul turiștilor care se cazau la mare de 1 Mai ajungea la 30.000-40.000, dar este cunoscut și faptul că toate cifrele de astăzi se mai pot modifica, în principal datorită faptului că tinerii fac rezervări pe ultima sută de metri. Din acest motiv, se așteaptă chiar ca numărul să depășească 40.000 într-un final.

Care sunt destinațiile preferate de români

În privința destinațiilor pentru care optează românii pentru a-și petrece prima zi din sezonul estival la mare, opțiunile variază în funcție de următorul factor:

  • familiile cu copii preferă stațiunile Venus sau Neptun;

  • tinerii aleg să-și petreacă mini-vacanța de 1 Mai în Mamaia, Mamaia Nord, Vama Veche sau Costinești.

Un alt obicei cu care s-au familiarizat românii care au familii și copii este acela de a-și petrece aceste zile libere pe litoralul din Bulgaria, în timp ce tinerii preferă în majoritate România.

Printre destinațiile pentru care optează turiștii români se mai numără și stațiunile montane, în special: Predeal, Sinaia, Bușteni, Poiana Brașov. Pe lângă acestea, persoanele care au familii aleg și stațiunile balneare, dar nu pentru tratamente, ci pentru a se relaxa. De asemenea, un loc important în preferințele lor îl ocupă și turismul rural, pentru că persoanele cu copii, în special, sunt atrase de a-i apropia pe micuți de viața simplă de la țară, cu toate avantajele ei, pentru sănătate și o stare de bine.

De ce este Bulgaria o opțiune populară printre români

Pentru români, Bulgaria este o opțiune populară pentru că prețurile sunt, în general, mai mici, iar condițiile oferite în hoteluri sunt mai bune, după cum au concluzionat turiștii în fiecare an.

Pe lângă stațiunile din Bulgaria, turiștii mai aleg și altele din țări apropiate, cum ar fi Grecia. De asemenea, ei mai sunt atrași și de citybreak-uri în Roma, Paris, Istanbul sau Barcelona, mai subliniază reprezentantul ANAT.

Cât costă o vacanță de 1 mai

Prețurile pentru vacanța de 1 Mai pornesc, pentru o familie care vrea să-și petreacă 3 nopți pe litoralul din Bulgaria, de la 150 de euro – în cazul hotelurilor de 3 stele și de la 500 de euro, pentru hotelurile de 4 stele, scriu cei de la Economedia.

Pe litoralul românesc, prețurile variază, fiind oferte pentru toate buzunarele. Spre exemplu, pentru vilele de 2-3 stele, prețul pentru 3 nopți este de 350 de lei, la 2 stele, în Mamaia – 450-500 de lei, prețul pentru cele mai ieftine dintre acestea.

Un preț mediu pentru vacanța de 1 Mai ar fi de 1.000-2.000 de lei, pentru 3 nopți, pentru un cuplu, dar sunt și variante mai scumpe, ce ajung la 3.000 de lei, fiind și cazul hotelurilor de lux sau al apartamentelor de lux.

StartingUP.ro

Articole pe aceeași temă

Cele mai importante știri economice din 13 iunie 2024

Comisia Europeană impune taxe pentru mașinile electrice din China Comisia Europeană a decis impunerea unor taxe de până la 38% pentru mașinile electrice importate din China, afectând potențial și Tesla.…

Citește

Cele mai importante știri economice din 12 iunie 2024

Schimbări pentru românii cu credite în euro Din 12 iunie, intră în vigoare noi reglementări pentru creditele în euro, afectând toți deținătorii de astfel de împrumuturi. Citește mai multe Acord…

Citește

Te-ar mai putea interesa

Cele mai importante știri economice din 13 iunie 2024

  • June 13, 2024
Cele mai importante știri economice din 13 iunie 2024

Cele mai importante știri economice din 12 iunie 2024

  • June 12, 2024
Cele mai importante știri economice din 12 iunie 2024

Cele mai importante știri economice din România – 11 iunie 2024

  • June 11, 2024
Cele mai importante știri economice din România – 11 iunie 2024

Cele mai importante știri economice din România – 10 iunie 2024

  • June 10, 2024
Cele mai importante știri economice din România – 10 iunie 2024

Firmele vor fi amendate la controale ANAF dacă au emis facturi înaintea datei de 31 mai, dar nu le-au înregistrat în sistemul e-Factură

  • June 6, 2024
Firmele vor fi amendate la controale ANAF dacă au emis facturi înaintea datei de 31 mai, dar nu le-au înregistrat în sistemul e-Factură

Scădere semnificativă a numărului de angajați în IT

  • June 5, 2024
Scădere semnificativă a numărului de angajați în IT