Pentru finanțarea măsurilor de sprijin cuplat în sectorul vegetal, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale a alocat, pentru anul de cerere 2021, suma de 430,91 milioane de lei, care este echivalentul a 87,09 milioane de euro, după cum arată un proiect de Hotărâre ce a fost publicat pe site-ul MADR.
Prin acest proiect sunt prevăzute și un transfer de fonduri de la diverse măsuri de sprijin (pentru orez, soia, sfeclă de zahăr) spre castraveți cultivați în câmp, cartof timpuriu pentru industrializare și legume ce sunt cultivate în solarii și sere.
Care sunt plafoanele aferente măsurilor de sprijin cuplat în sectorul vegetal
Proiectul cuprinde și plafoanele fiecărei măsuri de sprijin cuplat în sectorul vegetal ce sunt notificate Comisiei Europene. Este vorba despre:
-
1,25 milioane de euro – pentru tomate cultivate în câmp – pentru industrializare.
-
2,5 milioane de euro – pentru cartof timpuriu destinat industrializării;
-
4,95 milioane de euro – pentru orez;
-
6,34 milioane de euro – pentru legume cultivate în solarii și sere;
-
17,21 milioane de euro – pentru lucernă;
-
18,89 milioane de euro – pentru sfeclă de zahăr;
-
33,89 milioane de euro – pentru soia.
Suma notificată pentru sămânță de cartof ajunge la 844.360 euro, pentru fructe destinate industrializării (zarzăre, mere, prune, caise, vișine, cireșe) – 517.500 euro, pentru leguminoase boabe – 450.000 de euro – destinați industrializării sau procesării de fasole boabe și mazăre, hamei, cânepă pentru ulei și fibră, precum și pentru castraveți cultivați în câmp pentru industrializare.
În același document se mai precizează că plafoanele financiare aferente măsurilor de sprijin cuplat în sectorul vegetal se modifică printr-un mecanism de transfer fonduri între măsurile de ajutor pentru a fi finanțată o măsură de sprijin pentru anul de cerere 2021, după cum specifică prevederile europene în privința plăților directe acordate fermierilor cadrul politicii agricole comune, prin scheme de sprijin.
Proiectul arată că: „Măsurile de sprijin cuplat implicate în transferul de fonduri sunt: măsuri de la care se transferă fonduri: orez, soia, sfeclă de zahăr; măsurile care beneficiază de fonduri transferate: castraveţi pentru industrializare cultivaţi în câmp, legume cultivate în sere şi solarii: tomate pentru consum în stare proaspătă, castraveţi pentru consum în stare proaspătă şi/sau pentru industrializare, ardei, varză şi vinete pentru consum în stare proaspătă şi cartof timpuriu pentru industrializare”.
Cuantumul pe unitatea de măsură este calculat de APIA
Mai sunt prevăzute în același proiect și plafoane de 4,17 milioane de lei (aproximativ 844.360 de euro) pentru sămânță de cartof; pentru hamei – 657.919 lei; 79,65 milioane de lei – pentru sfeclă de zahăr; 6,18 milioane de lei – pentru tomate destinate industrializării, ce sunt cultivate în câmp; 67.088 lei – pentru castraveți cultivați în câmp; 61,2 milioane de lei – legume cultivate în solarii și sere; 2,560 milioane de lei pentru fructe destinate industrializării; 13,82 milioane de lei pentru cartof timpuriu destinat industrializării.
Plățile necesare pentru măsurile de sprijin cuplat în sectorul vegetal se efectuează în lei, la cursul de schimb de 4,9475 lei, stabilit de Banca Centrală Europeană la 30 septembrie 2021, curs care a fost publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. În ceea ce privește cuantumul pe unitatea de măsură pentru fiecare măsură de ajutor cuplat în sectorul vegetal, este calculat de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, raportând plafoanele financiare prevăzute acele suprafețe care sunt eligibile pentru anul de cerere 2021.