
În ședința de ieri, Guvernul a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli al Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) pentru acest an. Vestea bună este că aproape un miliard de lei a fost alocat pentru sisteme fotovoltaice, capitol de care sunt interesați tot mai mulți români în ultimii ani.
986 de milioane de lei pentru instalarea de panouri fotovoltaice în România
Totalul bugetului AFM pentru 2022 este de 2,7 miliarde de lei. Această sumă va putea fi utilizată pentru angajamentele din sesiunile anterioare, dar și pentru continuarea programelor deja populare sau pentru finanțarea altora noi.
O bună parte din sumă, mai exact 986 de milioane de lei, sunt destinați instalării sistemelor de panouri fotovoltaice pentru a se produce energie electrică. Scopul este ca necesarul de consum să fie acoperit, iar surplusul să fie livrat în rețeaua națională. Din acești bani, 686 de milioane de lei vor merge pentru aprobarea dosarelor și pentru încheierea contractelor cu persoanele fizice înscrise în program încă din luna decembrie, iar 300 de milioane de lei sunt destinați relansării înscrierilor în Program în acest an.
De asemenea, în bugetul AFM pentru acest an mai sunt prinse următoarele proiecte: iluminat stradal prin lămpi cu LED (1 miliard de lei), dar și rabla pentru electrocasnice (100 de milioane de lei).
Panourile fotovoltaice, principalul motor al energiei verzi
Panourile fotovoltaice reprezintă, în toată lumea, o soluție la îndemână pentru a trece la o economie sustenabilă. Este estimat că, în România, acest sector își va mări de mai mult de 3 ori puterea instalată, ajungând, în 2030, la 5,1 GW, de la 1,4 GW cât era în 2020, potrivit unui raport al Emerging Europe Renewable Energy 2021/2022.
Industria panourilor fotovoltaice reprezintă unul dintre „motoarele” de bază ale energiei verzi în Uniunea Europeană, acesta fiind și motivul pentru care UE îi acordă o atenție deosebită. Prin Pactul Verde European, se propune ca până în 2050 toate statele membre să elimine emiterea gazului cu efect de seră. De curând, și SUA a luat în calcul ca până în 2030 să treacă 50% la energia regenerabilă.
În România, un rol important în ceea ce privește energia regenerabilă l-au avut investițiile masive din programele Casa Verde si Electric Up, care au favorizat creșterea masivă a cererii de sisteme fotovoltaice, dar și a stațiilor de încărcare electrice. În paralel cu acestea, există însă și cereri independente pentru montarea de sisteme fotovoltaice.
Potrivit unui studiu al International Energy Agency, consumul energiei generate de panourile solare va spori până în 2030 cu până la 43%. Energia regenerabilă este foarte importantă în mixul de energie, reprezentând 54% din capacitatea electrică totală, respectiv 43% din energia ce a fost generată în 2020.
Un furnizor de sisteme fotovoltaice țintește afaceri de 20 de milioane de euro în acest sector
Agenții economici au identificat această oportunitate și țintesc afaceri în sectorul sistemelor fotovoltaice. Recent, un important furnizor de soluții complete în domeniul sistemelor fotovoltaice – Tehnomir Energy și-a schimbat numele în ENSYS și a anunțat planuri care includ proiecte de peste 20 de milioane de euro, atrăgând deja susținerea ROCA Investments, care, anul trecut, a preluat un pachet minoritar de acțiuni, făcându-și astfel intrarea pe piața de energie verde, potrivit publicației Bursa.
Ensys este singurul jucător de pe această piață care a dezvoltat o platformă software menită să-i ajute pe clienți să-și comande panouri solare personalizate (bespoke). În această platformă sunt integrate cele două programe guvernamentale: Casa Verde și Electric Up. Pe lângă aceste soluții de energie regenerabilă, compania se axează și pe soluții industriale tip prosumator (până la 400kW) și pe parcuri fotovoltaice la cheie.
Ce sunt sistemele fotovoltaice
Panourile solare fotovoltaice nu mai reprezintă o noutate, ca în urmă cu câțiva ani, popularitatea și cererea lor fiind în creștere în România.
Un sistem voltaic este alcătuit din câteva componente: panourile solare propriu-zise, invertor, sistemul de prindere. De asemenea, sunt două tipuri de panouri solare: monocristaline și policristaline. Cele monocristaline sunt alcătuite din siliciu de o puritate mai mare, fiind și mai eficiente cu circa 15% față de celelalte, potrivit specialiștilor.
Panourile fotovoltaice captează radiațiile solare și le transformă în curent electric continuu. Invertorul transformă curentul continuu în curent alternativ, ce poate fi utilizat în locuință, pentru a fi alimentate aparatele electrice și electrocasnice. Panourile se pot monta pe acoperișul casei, dar și pe caldarâm, în funcție de sistemul de prindere ales și ținându-se cont de gradul de înclinare.
Având în vedere avantajele lor, panourile fotovoltaice reprezintă o bună investiție pe termen lung.