Patria APIA SAPS Plus

Luni, reprezentanții Patria Bank au anunțat că banca lansează produsul Patria APIA SAPS Plus, prin care se oferă o finanțare de până la 160% din valoarea subvenției ce se cuvine prin adeverința APIA.

Creditul clasic Patria APIA oferă finanțări de până la 90% din totalul adeverinței, până când este încasată subvenția APIA. Acest credit este conceput pentru a finanța capitalul de lucru pentru ca beneficiarii schemelor de sprijin ce sunt implementate de APIA (SAPS) și a schemei de ajutor de stat stabilită prin HG NR. 1179/2014 pentru instituirea unei scheme de ajutor în domeniul creșterii animalelor și beneficiarii Măsurii 14 – Bunăstarea animalelor – porcine și păsări – să-și poată desfășura activitățile curente.

Potrivit unui comunicat de pe site-ul instituției, Patria Bank este partener al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), precum și al Fondului de Garantare al Creditului Rural de mai bine de 12 ani, punându-le la dispoziție celor care au obținut Subvenția APIA, două tipuri de credite: creditul APIA, iar acum creditul APIA SAPS Plus.

Cezar Adrian Paladie, Manager Regional Agro din cadrul Patria Bank, a subliniat în informarea menționată mai sus: „În fiecare an, deschidem printre primii sezonul APIA, acceptând adeverințe din primele zile de când agenția de plăți începe să le elibereze. Și în 2022 am început să finanțăm beneficiarii de adeverințe APIA încă de la jumătatea lunii martie, la acest moment având deja câteva sute de solicitări”.

Destinatarii sunt antreprenorii care exploatează suprafețe agricole de peste 50 ha

Destinatarii acestui nou tip de credit sunt antreprenorii care exploatează suprafețe agricole de peste 50 de hectare și care sunt beneficiari SAPS. Patria APIA SAPS Plus se obține în baza convenției cu privire la finanțarea capitalului de lucru pentru realizarea activităților curente de către cei care beneficiază de schemele de sprijin APIA.

După cum s-a menționat deja, valoarea unui credit APIA SAPS Plus poate ajunge la 160% din sumele ce se cuvin din subvenția APIA SAPS. Această finanțare se acordă pe o perioadă care ajunge până la 28 de luni.

„Cu noul produs, finanțarea cu sume chiar și de 160% din adeverința APIA SAPS, oferim rapid capitalul necesar producătorilor agricoli pentru intensificarea lucrărilor de primăvară, setând astfel premisele pentru o bună recoltă anul acesta. Investițiile în creșterea productivității și a capacității de producție sunt cu atât mai necesare anul acesta, cu cât cererea de produse agricole este în creștere foarte mare, pe fondul contextului regional” a mai precizat Cezar Adrian Paladie în același comunicat de pe site-ul Patria Bank.

Cine a beneficiat până acum de creditele APIA de la Patria Bank

Potrivit acestei instituții bancare, între 2019-2021, volumul de finanțări oferit prin credite APIA, a ajuns la mai bine de 230 de milioane de lei. Din această sumă, 60
% din volume au ajuns la beneficiari SRL, cu suprafețe mari. În ceea ce privește aspectul numeric, au fost mai numeroși beneficiarii producători agricoli, PFA și Întreprinderi Individuale (60% din totalul beneficiarilor).

80% dintre beneficiari au o cifră de afaceri de maximum 500.000 de euro/an , în timp ce peste 90% dintre producătorii agricoli au cel mult 5 angajați, potrivit datelor de la Patria Bank.

Ce alte beneficii oferă această bancă pentru agricultorii din România

Este deja cunoscut faptul că Patria Bank este implicată activ în finanțarea din domeniul agricol, devenind în timp un partener al fermierilor. Instituția are o divizie special dedicată agriculturii, implicându-se și în activități conexe menite să contribuie la dezvoltarea agriculturii locale: susținerea și dezvoltarea canalelor de distribuție și vânzare pentru producătorii foarte mici și mici.

În plus, Patria Bank este un partener activ al FGCR, punând la dispoziția fermierilor credite cu garanție care sunt acoperite de FGCR, astfel încât aceștia să-și realizeze producția agricolă și piscicolă și să-și poată implementa proiectele co-finanțate prin PNDR și POPAM.

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.