Start-Up Nation

La sediul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului au avut loc întâlniri de lucru pentru definitivarea tuturor procedurilor de implementare ale ediției din acest an a Programului Start-Up Nation, precum și a altor două programe: microindustrializare „Fabricat în România” și a celui dedicat activităților de comerț și servicii.

Start-Up Nation 2022 va fi lansat, cel mai devreme, la sfârșitul lunii aprilie

Potrivit informării de la Minister, întâlnirile au avut loc în zilele de 4 și 5 aprilie. „Datorită parteneriatului public-privat solid, cea de-a treia ediție a Start-Up Nation va fi lansată cel mai devreme la sfârșitul acestei luni și cel târziu în prima jumătate a lunii mai, într-o formulă care să corespundă nevoilor reale ale antreprenorilor. Ulterior, în cel mai scurt mod posibil, vor fi disponibile și programul de microindustrializare și cel destinat comerțului și serviciilor”, a precizat Constantin-Daniel Cadariu, ministrul antreprenoriatului și turismului.

În prima întâlnire care a avut loc la sediul MAT, secretarul de stat Florin Sergiu Dobrescu a avut consultări cu reprezentanții mai multor structuri non-guvernamentale din domeniul consultanței – ai Asociației Consultanților din România privind Accesarea Fondurilor Europene și de la Asociația Consultanților în Management din România, având parte de prezența echipei tehnice de implementare a proiectelor de finanțare.

Ce propuneri majore s-au făcut în cazul celor trei programe

Evenimentul s-a desfășurat într-un mod aplicat, astfel că au fost parcurse toate etapele procedurale de implementare a celor trei scheme de ajutor ce vor fi lansate în perioada următoare.

Propunerile care au venit din partea consultanților prezenți la întâlnire au vizat: necesitatea de a fi stabilită o perioadă suficientă de analiză a procedurilor finale înainte de a fi lansate propriu zis programele, micșorarea pragurilor de investiție în cazul echipamentelor și utilajelor, mărirea plafoanelor acordate sub formă de sumă forfetară, majorarea pragului de cofinanțare, majorarea plafonului pentru cheltuielile de consultanță, simultan cu obligația ca aplicantul să fie consiliat și în perioada implementării, nu doar atunci când se redactează formularul de înscriere, precum și o definire mai exactă atât a componentelor de inovare (brevete de invenție și cercetare științifică), cât și a componentei de dezvoltare durabilă.

Aceste propuneri primite în urma întâlnirii au fost centralizate și discutate în cadrul Consiliului Consultativ pentru Dezvoltarea IMM (CCDIMM). Toate aspectele tehnice care vor fi îmbunătățite și introduse în documentele finale vor fi postate pe pagina web a instituției.

Care sunt cheltuielile eligibile din cadrul programului Start-up Nation 2022

Prin acest program, este acordată o Alocație Financiară Nerambursabilă de cel mult 200.000 de lei pentru fiecare beneficiar, ce poate reprezenta 100% din valoarea cheltuielilor eligibile. Obiectul finanțării trebuie să facă parte din una sau mai multe dintre categoriile eligibile:

  • echipamente tehnologice, inclusiv IT – tip PC (alcătuit din unitate centrală, monitor, server, copiator, sisteme portabile, sisteme audio-video, licențe pentru desfășurarea activității. Sunt exceptate jocurile de noroc mecanice, electronice, electrice, mesele de biliard și automatele muzicale;

  • achiziționarea spațiilor de lucru, de producție sau a celor pentru prestări servicii și pentru comerț;

  • achiziționarea mijloacelor de transport;

  • achiziționarea de echipamente de încălzire sau climatizare;

  • achiziționarea de mobilier, sisteme de protecție a valorilor materiale și umane, aparatură birotică;

  • salarii și utilități, servicii de contabilitate, precum și cheltuieli pentru chirii, spații de producție sau spații pentru comerț și prestări servicii.

Principalele noutăți ale programului din acest an sunt: eliminarea criteriului de departajare al locurilor de muncă nou-create, în cazul punctajelor egale, introducerea unui aport propriu de 5%, 10% sau 15% ca și criteriu de punctaj, punctarea ponderii tehnologiilor introduse în planul de punctaj. Mai multe detalii despre acest program se pot citi în acest articol, publicat pe site-ul nostru în urmă cu puțin timp.

close

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.