AFM

Pentru a accelera procesul de evaluare a cererilor și dosarelor depuse de către persoanele fizice sau persoanele juridice în vederea obținerii de finanțare în cadrul programelor care vor fi lansate de Administrația Fondului de Mediu (AFM), instituția a depus o licitație pentru servicii de evaluare a cererilor și dosarelor, în valoare de până la 9.000.000 de lei.

Licitația de pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) arată că autoritatea contractantă își dorește să eficientizeze soluționarea cererilor de finanțare pentru a facilita accesul persoanelor interesate la programele ce urmează a fi lansate de către AFM, dar și de a îndeplini obiective de interes local și național. Durata contractului va fi de doi ani, iar fondurile vor fi asigurate din buget propriu, fiind estimate la 625.000-9.000.000 lei.

Autoritatea va încheia un acord-cadru cu maxim 5 operatori economici

Durata contractului va fi de 24 de luni, iar autoritatea contractantă o să încheie un acord-cadru cu cel mult 5 operatori economici care prestează servicii de evaluare. Procedurile de evaluare a dosarelor solicitanților vor fi externalizate pentru a se eficientiza întreg procesul de analiză a solicitărilor în cadrul programelor Casa Verde, Fotovoltaice, Eficiență Energetică în Clădiri Publice, Iluminat Public și Stații de reîncărcare pentru vehicule electrice în localități.

Instituția a decis să externalizeze procedurile de evaluare a dosarelor care vor fi depuse de solicitanți din cauza deficitului de personal, în condițiile în care volumul de activități și sarcini este unul mare și trebuie respectate în egală măsură termene legale aferente.

Până în momentul de față, au fost depuse aproape 900 de cereri de finanțare în cadrul programului de creștere a eficienței energetice și gestionare inteligentă a energiei în clădirile publice. Alte aproximativ 300 au fost depuse în cadrul programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi și stații de reîncărcare pentru vehicule electrice în localități. Pentru programul de creștere a eficienței energetice a infrastructurii de iluminat public au fost depuse aproape 600 de cereri.

Datele transmise de AFM arată că numărul de dosare care trebuie evaluate în cadrul programului de instalare a sistemelor de panouri fotovoltaice este de aproximativ 30.000. La programul “Rabla Clasic” privind înnoirea Parcului auto național 2020-2024 se depun lunar peste 1.500 de cereri de finanțare, iar acum se află în evaluare în jur de 400 de cereri. Cât despre “Rabla Plus”, programul prin care se urmărește diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi prin promovarea vehiculelor nepoluante, se înregistrează lunar până la 400 de cereri. La programul “Casa Verde Fotovoltaice” s-au înscris 46.000 de solicitanți.

Licitația a fost depusă de AFM la 20 martie, iar prin încheierea unui acord-cadru cu maxim 5 prestatori de servicii de evaluare se va fluidiza procedura de analiză a dosarelor, ceea ce înseamnă un avantaj atât pentru instituție, care se confruntă cu lipsa de personal și este nevoită să externalizeze serviciile, cât și pentru solicitanți, cărora li se vor evalua în timp util dosarele.

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.