
La finalul lunii martie și începutul lui aprilie, Guvernul lansează noi programe de finanțare, care vizează mai multe domenii, dintre care cel mai mare interes se manifestă pentru finanțarea din sectorul energiei, ca o consecință a incertitudinilor iscate de dependența Europei de petrolul și gazele din Rusia.
PNRR – Ministerul Energiei – componenta 6 – proiectele se depun în perioada 31 martie-30 aprilie 2022
Ministerul Energiei a lansat spre dezbatere publică Ghidul consultativ în ceea ce privește energiile verzi regenerabile. Aceste finanțări, de 15 milioane de euro fonduri nerambursabile sau 30 de milioane de euro prin Schema, țintesc investiții în panouri fotovoltaice și centrale eoliene, care au o capacitate de cel puțin 0,4 MW.
Aceste fonduri nerambursabile pot fi accesate atât de IMM-uri, cât și de întreprinderile mari sau startup-uri. Cu acești bani, sunt facilitate investiții ale companiilor românești pentru dezvoltarea de soluții sustenabile.
Proiectele se vor depune în perioada 31 martie – 30 aprilie 2022, iar ele trebuie pregătite foarte bine înainte, având în vedere că la depunerea lor se cer și certificate de urbanism, dar și dovada depunerii documentației pentru obținerea avizului de Mediu de la agenția de protecția mediului.
Potrivit specialiștilor, componenta 6 din PNRR este unul dintre cele mai așteptate programe de finanțare ale primăverii. Interesul de care se bucură este amplificat de războiul din Ucraina și de incertitudinile apărute din cauza dependenței de petrolul și gazele din Rusia. Firmele de consultanță se pregătesc să le fie solicitate serviciile a multor viitori beneficiari.
Ajutorul de stat pe MW instalat este de aproximativ 425.000 euro/MW pentru energia solară și de 650.000 de euro/MW pentru cea eoliană și de cel mult 15 milioane de euro pentru o întreprindere.
Pentru proiectele sub 1 MW, finanțarea este 100% nerambursabilă, dar, în cazul celor care trec de 1 MW se pleacă de la o instalație clasică pe gaz și se determină procentul maxim care se poate obține, de regulă 50% din finanțare. Dacă nu se modifică standardul de cost în Ghidul final, firmele vor trebui să suport aproximativ 400.000 de euro/MW, în contextul în care au urcat foarte mult prețurile componentelor și se așteaptă ca în perioada următoare să crească din nou.
Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” – Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) – proiectele se depun până la 27 aprilie
În data de 7 martie, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a deschis acest program național de investiții pentru proiecte care vizează sistemele de distribuție a gazelor naturale, ce include și branșamentele, dar și racordul la sistemul de transport al gazelor naturale.
Doritorii pot depune cererile de finanțare în platforma digitală aferentă până la data de 27 aprilie 2022. MDLPA poate să aloce până la 50 de miliarde de lei pentru investiții în rețelele de apă, canalizare, gaz și în modernizarea de drumuri comunale și județene.
Programul Valul renovării și Fond Local prin PNRR – MDLPA – sesiune de depunere a proiectelor de la 1 aprilie
De la 1 aprilie 2022, se poate aplica și în cadrul programului Valea Renovării și Fondul local. MDLPA asigură posibilitatea de supracontractare cu 30% a investițiilor din aceste două componente.
Fondul local, cu un buget inițial de 2,1 miliarde de euro și 2,7 miliarde de euro prin supracontractare, finanțează investiții în fondul construit, pentru achiziția de transport verde și pentru digitalizarea documentațiilor pentru urbanism și amenajarea teritoriului.
Valul Renovării vizează lucrări de renovare a blocurilor și clădirilor publice, pentru a fi mai eficiente, din punct de vedere energetic, dar vizează și proiecte integrate de consolidare seismică. Bugetul total inițial este de 2,2 miliarde de euro și a ajuns la 2,8 miliarde de euro după supracontractare.
Submăsura 16.4 și Submăsura 16.4a – Ministerul Agriculturii – proiectele se depun până la 31 martie
La Ministerul Agriculturii sunt, în acest moment, două proiecte de finanțare deschise: submăsura 16.4 – „Sprijin acordat pentru cooperare orizontală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare în sectorul agricol”, precum și submăsura 16.4a – „Sprijin acordat pentru cooperare orizontală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare în sectorul pomicol”.
Pentru aceste submăsuri, sesiunile au fost lansate în luna august anului trecut, fiind susținute de fonduri ce au fost alocate prin PNDR 2020, cu o valoare de totală de sprijin de 50 de milioane de euro.